Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OZSDP_2.docx
Скачиваний:
64
Добавлен:
10.06.2015
Размер:
122.12 Кб
Скачать

47. Розкрийте методичні рекомендації щодо годування дітей із дцп.

Правильне годування дитини з ДЦП має дуже велике значення не тільки для його росту, фізичного розвитку і здоров'я, а в подальшому і для розвитку звуковимовлювальної сторони мови. Це пов'язано з тим, що в ході годування у дитини формуються необхідні для вимовляння звуків рухи язика, губ, нижньої щелепи. У віці 1-2 міс. дитину годують 7 разів у добу від 3-10міс. 6-5 раз, більш старших дітей 4 рази. Якщо у дитини ослаблений смоктальний рефлекс то перед годуванням корисно ваточкой, змоченою в теплому молоці, ніжно погладити куточки рота дитини, поплескати по середині верхньої губи, це сприяє захоплення соска або соски. При годуванні треба стежити за позою дитини. Його потрібно посадити в спеціальний стілець з поручнями. Для навчання питтю зручно використовувати пластмасовий стакан з вирізаним краєм. При навчанні дитини самостійного прийому їжі йому потрібно одягнути фартух з глибокими кишенями внизу і довгими рукавами. Для навчання самостійно їсти краще використовувати десертну ложку з пластмасовою ручкою. Протерта їжа, але досить тверда. Дитини з ДЦП треба обов'язково привчати їсти за загальним столом з усією родиною.

50. Поясніть розвиток та нормалізацію рухів дітей із дцп.

Основним завданням фіз. виховання дітей з ДЦП є розвиток і нормалізація рухів. Насамперед необхідно контролювати положення голови, шиї і спини. Потрібно не тільки проводити спеціальні вправи, але і дотримуватися загальному руховому режиму. Дитина під час неспання не повинен залишатися в одній і тій же позі більше 20хв. Дорослі повинні стежити, щоб дитина довго не сидів з опущеною вниз головою, зігнутою спиною і ногами. Це призводить до стойко неправильній позі. На 1-2 році життя корисно проводити вправи на м'ячі для подолання підвищення м'язового тонусу. Після цього стимулюють різні довільні рухи: повороти з одночасним розгинанням тулуба, випрямлення тулуба і т.д. Вихователь повинен чітко виконувати вказівки лікаря щодо пози кожної дитини під час занять, сну, прийому їжі. Всі діти з ДЦП повинні спати на жорсткому ліжку. В даний час велике значення для формування правильної постави, розвитку тазового поясу і нижніх кінцівок надається плавання.

52. Охарактеризуйте методику проведення масажу з дітьми з дцп.

Основними прийомами масажу є погладжування, розтирання, розминання, поплескування, вібраційний масаж. Перші три викликають розслаблення м'язів, другі два їх скорочення, тобто зміцнює їх. Масаж проводиться спеціально підготовленим людиною, але масаж живота, спини і сідниць можу проводити вихователь або батько за погодженням з лікарем. Масаж живота проводиться двома прийомами: погладжуванням і розтиранням. Вихідне положення дитини на спині, ногами до дорослого. Долонею правої руки плавними круговими рухами(за годинниковою стрілкою) дорослий погладжує живіт дитини, обходячи область печінки і не сильно натискаючи. Проводиться через півтори години після їжі, тривалість 5 хв. Масаж спини передбачає погладжування, розтирання і точковий масаж. Вихідне положення - дитина на животі з підкладеним під стопи валиком. Точковий масаж проводиться двома пальцями правої руки або вказівними пальцями обох рук одночасно з обох сторін хребта зверху вниз. Натискаємо в кожній точці за 1 хв. Тривалість 15 хв.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]