Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OZSDP_2.docx
Скачиваний:
64
Добавлен:
10.06.2015
Размер:
122.12 Кб
Скачать

80. Розкрийте значення сюжетно-рольових ігор дошкільників.

Найхарактернішим видом ігрової діяльності дошкільника є сюжетно-рольова гра, яка виникає на межі раннього і дошкільного віку і досягає свого розквіту в середині дошкільного дитинства.

Сюжетно-рольова гра - відтворення дітьми дій дорослих і стосунків між ними.

Це - образна гра за певним задумом дітей, який розкривається через відповідні події (сюжет) і розігрування дітьми.

Сюжетно-рольова гра допомагає дитині зрозуміти мотиви трудової діяльності дорослих, розкриває їх суспільне значення. Для гри потрібне створення уявної ситуації, без якої неможливі її сюжет і зміст. Діти відтворюють сцени сімейного побуту, трудової діяльності і трудових відносин дорослих, відображають епохальні події (космічні польоти, арктичні експедиції тощо). Чим ширша сфера дійсності, з якою доводиться мати справу дитині, тим різноманітніші сюжети ігор. У сюжетно-рольовій грі між дітьми складаються рольові і реальні стосунки. Структура сюжетно-рольової гри значною мірою залежить від реальних стосунків.

79.Наведіть вимоги до іграшок.

Вимоги:

1. безпечною для життя дитини.

2. Дитяча іграшка повинна бути доброю і піклуватися про психічне здоров'я дитини. Загалом оформленні повинні використовуватися яскраві основні світлі тони (зелений, червоний, жовтий, білий, синій), не більше 2-3 в одній іграшці.

3. Іграшка повинна приносити естетичне задоволення. Іграшка - певний ідеал, образ, який закладається в підсвідомість

4. Іграшка не повинна бути перевантажена додатковими деталями, так як у дітей раннього віку відзначається мимовільність уваги.

5. Краще, щоб іграшка була поліфункціональною.

74.Розкрийте значення ігор в сенсорному вихованні дітей дошкільного віку.

Сенсорний розвиток необхідний людині для оволодіння будь-якою практичною діяльністю. Ігри, що розвивають сенсорне сприйняття, дуже потрібні малюку раннього віку. Вони приносять в життя дитини радість, інтерес, упевненість у собі і своїх можливостях. Ігри, в яких використовуються дії з предметами, розвивають не тільки рух, а й сприйняття, увагу, пам'ять, мислення і мову дитини. Великі можливості для сенсорного виховання і вдосконалення вправності рук містять в собі народні іграшки: башточки, мотрійки, збірні кулі, яйця та багато інших. Граючи, дитина набуває вмінь діяти на основі розрізнення форми, величини, кольору предметів, оволодіває різноманітними новими рухами, діями: прикладанням, порівнянням, зіставленням. І це своєрідне навчання елементарним знанням і умінням відбувається в захоплюючих, доступних для дитини формах. Особливо добре діти засвоюють відомості про оточуючі їх предмети, явища, коли вони мають змогу не тільки їх спостерігати, але й активно діяти. В процесі цієї діяльності у дітей формується цілеспрямованість, активність і деяка планомірність дій. Таким чином, роль дидактичних ігор і занять в розумовому виховання дітей безсумнівна.

68. Охарактеризуйте організацію та методику харчування дітей в різних вікових групах.

Харчовий раціон також повинен містити продукти, до складу яких входять найважливіші мікроелементи, необхідні для правильного розвитку дітей: натрій, калій, магній, залізо, марганець, кальцій. Ці мікроелементи беруть участь в обмінних процесах і містяться в крупах, бобових, овочах, молочних продуктах. В дитячому дошкільному закладі меню складають завідувач і лікар на 10 днів. При цьому необхідно враховувати, що деякі види основних продуктів повинні входити в раціон щодня, а частина продуктів може включатися в харчовий раціон при їх взаємозамінності протягом тижня (наприклад, рибу можна замінити сиром, замість сметани дати яйце або сир тощо). При складанні меню передбачають і принцип раціонального поєднання борошняних, круп'яних і овочевих страв. За столом не слід квапити дітей, насильно годувати їх, умовляти. Кожен прийом їжі в дитячому саду потрібно використовувати як сприятливий момент для виховання в дітей навичок культурно-гігієнічних і по самообслуговуванню. До старшого дошкільного віку вихованці повинні вміти користуватися всіма столовими приладами, серветкою, ретельно і безшумно пережовувати їжу, їсти акуратно, правильно сидіти за столом. Перед їжею всі миють руки з милом, насухо їх витирають, сідають за стіл охайними. А після їжі полощуть рот питною водою. У дитячому садку при організації харчування необхідно суворо дотримувати всі гігієнічні вимоги до приготування, доставки і роздачі їжі і правильні інтервали між її прийомами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]