Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OZSDP_2.docx
Скачиваний:
64
Добавлен:
10.06.2015
Размер:
122.12 Кб
Скачать

6. Розкрийте загальні принципи побудови програм. Дайте загальну характеристику програмі днз (на вибір).

1. Принцип гуманізації виховного процесу полягає в організації вихователя на особистість дитини, на її вікові та індивідуальні особливості. 2. Принцип демократизації – надання всім учасникам педагогічного процесу означеної свободи для відчуття власної індивідуальності, значущості, самоповаги;усунення авторитарного стилю виховання.3. Принцип культуровідповідності - максимальне використання у навчально-виховному процесі культури того середовища, в якому росте дитина.4. Принцип науковості – зміст програми, факти, явища, з якими знайомлять дітей, є науково-достовірними, точно встановленими.5. Принцип цілісності – єдність, взаємозв’язок усіх компонентів педагогічного процесу.6. Принцип концентричності означає, що знання дітей про той чи інший предмет розширюються, уточнюються, узагальнюються та систематизуються.

Програма «Дитина» (1993). Зміст навчання і виховання дітей від 3 до 7 років. Основні принципи, що визначили зміст програми є: принцип гуманізації виховного процесу; узгодження колективних та індивідуальних форм і методів, роботи з дітьми в усіх вікових групах; орієнтація на основні сфери дійсності; забезпечення зв’язку з традиціями, фольклором. Завдання та зміст виховної роботи викладено за розділами. Матеріали програми викладено за віковим принципом. Є розділ «Разом із сім’єю”, в ньому визначені зміст і форми співпраці з батьками для кожної вікової групи. Вихователь може проявляти власну ініціативу, творчість у доборі форм і методів організації роботи.

7. Охарактеризуйте принципи корекційно - педагогічного процесу.

При розробці освітніх програм слід враховувати принципи як загальної, так і корекційної дошкільної педагогіки. Основними принципами корекційної дошкільної педагогіки є: 1. Принцип розвивального навчання, що ґрунтується на положенні про провідну роль навчання у розвитку дитини і формування "зони найближчого розвитку"; 2. Принцип єдності діагностики та корекції відхилень у розвитку; 3. Принцип урахування співвідношення первинного порушення і вторинних відхилень у розвитку дитини; 4. Принцип генетичний, враховує загальні закономірності розвитку стосовно до виховання та навчання дітей з відхиленнями; 5. Принцип корекції і компенсації; 6. Діяльнісний принцип, що визначає підходи до змісту та побудови навчання з урахуванням провідною для кожного вікового періоду діяльності; 7. Принцип раннього початку корекційно - педагогічного впливу. Побудова корекційно - розвиваючих програм відповідно до зазначених принципів має забезпечувати соціалізаціюдитини, так як найважливішим компонентом загально розвиваючої і корекційної роботи має бути подолання соціальної недостатності дитини.

8. Розкрийте визначення, структуру Базового компоненту дошкільної освіти.

Базовий компонент дошкільної освіти ― це Державний стандарт дошкільної освіти України, який реалізується програмами та навчально-методичним забезпеченням, що затверджуються Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України. У ньому зведено норми і положення, що визначають державні вимоги до рівня освіченості, розвиненості та вихованості дитини 6 (7) років; сумарний кінцевий показник набутих знань, умінь і навичок випускником дошкільного навчального закладу перед вступом його до школи.

Базовий компонент визначає зміст і структуру дошкільної освіти за його інваріантною і варіативною складовими. Інваріантна складова змісту дошкільної освіти формується на державному рівні і є обов’язковою для навчальних закладів різних типів і форм власності, що забезпечують реалізацію завдань дошкільної освіти. Інваріантну частину змісту дошкільної освіти систематизовано за освітніми лініями: «Особистість дитини» (формування позитивного образу «Я», виховання позитивного ставлення до своєї зовнішності), «Дитина в соціумі» (формування навичок соціально визнаної поведінки та ін.), «Дитина в природному довкіллі» (містить уявлення про природу планети Земля, формування відповідального ставлення до природи), «Дитина у світі культури» (формування почуття краси в її різних проявах), «Гра дитини» (розвиток у дітей творчих здібностей, самостійності), «Дитина в сенсорно-пізнавальному просторі», «Мовлення дитини»

( засвоєння дитиною культури мовлення та спілкування). Варіативна складова змісту дошкільної освіти визначається дошкільним навчальним закладом з урахуванням особливостей регіону, навчальних закладів, індивідуальних освітніх запитів дітей та (або) побажань батьків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]