Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OZSDP_2.docx
Скачиваний:
64
Добавлен:
10.06.2015
Размер:
122.12 Кб
Скачать

40. Розкрийте поняття “виховання культурно-гігієнічних навичок”.

Виховання культурно – гігієнічних навичок у дітей різних вікових груп відіграє важливу роль у зміцненні здоров’я дітей, загартуванні організму тощо. Фізіологічна основа культурно – гігієнічних навичок є вироблення динамічного стереотипу. Тому головна умова виховання культурно – гігієнічних навичок – раціональне організоване життя дітей, чіткий режим дня, постійність вимог до поведінки дитини є боку дорослих. Умови успішного виховання культурно – гігієнічних навичок у дітей: 1) єдині вимоги до гігієни дитини в садку ті сім’ї; 2) створення в дитячому садку і сім’ї естетичного приміщення, що включає прибирання, чистоту іграшок, меблів, посуду тощо; 3) контроль за якістю виконання культурно – гігієнічних навичок з боку вихователів; 4) індивідуальна робота з кожною дитиною, врахування її стану здоров’я, ставлення до тих чи інших процедур, темпів оволодіння навичками.

41. Розкрийте поняття “загартування”, “гідрокінезотерапія” та “водолікування” у корекційно-лікувальній роботі з дітьми із дцп.

Діти з ДЦП дуже сприйнятливі до простудних і інфекційних захворювань. При зміні погоди самопочуття багатьох дітей погіршується: вони стають неспокійними, плаксивими, посилюються мимовільні рухи, з'являється млявість, сонливість. Для зміцнення здоров'я дітей з ДЦП важливе значення має загартовування організму. Дітей поступово привчають до тривалого перебування на свіжому повітрі, умивання прохолодною водою. Особливого значення набувають спеціальні методи загартування - повітряні і водні процедури. Способи і час початку загартовування необхідно узгоджувати з лікарем. Поступово збільшувати інтенсивність процедур. Загартовування повітрям здійснюється під час перебування дітей в приміщенні з температурою повітря влітку +18-20 взимку +20-22. Важливо з перших місяців життя знаходиться дітям як можна більше на свіжому повітрі. Водні процедури - обливання починають з теплої води +38, потім обливають прохолодною +28, і закінчують обливання теплою. Кожні 2-3 дні температуру води знижують на 1 градус. Гідрокінезотерапія - проведення фізичних вправ у воді. Дитину поміщають у ванну з водою +35-36. У перші 2 хв. дитина лежить спокійно, потім протягом 10 хв. виробляє рух кінцівками з паузами. Процедура триває 15-20хв. Також важливе значення має водолікування. З його допомогою покращується сон зменшується насильницькі руху, знижується м'язовий тонус. Застосовують хвойні, морські ванни, настої з різних трав. Тривалість 5-15хв.

42.Охарактеризуйте поняття “дитячого церебрального параліча”

Дитячий церебральний параліч (ДЦП) є збірним терміном для групи захворювань, які проявляються в першу чергу порушеннями рухів, рівноваги та положення тіла. Церебральний параліч спричиняється порушенням розвитку мозку або пошкодженням однієї чи декількох його частин, які контролюють м’язовий тонус та моторну активність (рухи). Перші прояви ураження нервової системи можуть бути очевидними вже після народження, а ознаки формування ДЦП можуть виявлятися ще в грудному віці. Діти з церебральними паралічами переважно відстають у своєму моторному розвитку. Часто моторні порушення супроводжуються затримкою розумового розвитку, судомами, порушенням дихання, порушенням травлення та контролю за сечовиділенням і випорожненням кишечника,  також в подальшому формують розлади поведінки та труднощі в навчанні.

Виділяють наступні типи церебральних паралічів

Спастичні (пірамідні) форми: Підвищення м’язового тонусу є визначальним симптомом цього типу. Спастичні форми ДЦП поділяються на: диплегію (обидві ноги), геміплегія (одна сторона тіла) або тетраплегія (все тіло).

Дискінетична (екстрапірамідна) форма проявляється порушенням координації рухів. Виділяється два основних її підтипи:

•  Атетоїдна (гіперкінитична) форма проявляється повільними або швидкими неконтрольованими рухами, які можу проявлятися у будь - якій частині тіла. 

•  Атактична форма характеризується порушенням рівноваги та координації.

Змішані форми є комбінацією різних форм церебральних паралічів. Поширеним є поєднання спастичних форм з атетоїдними або атактичними.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]