Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OZSDP_2.docx
Скачиваний:
64
Добавлен:
10.06.2015
Размер:
122.12 Кб
Скачать

32.Розкрийте основні напрямки роботи вихователя в групах для дітей із заїканням.

В групі дітей з заїканням приймають з 2 до 7 років, кількість дітей – 12, при комплектуванні враховують вік і мовленнєвий розвиток дітей. Завдання логопеда і вихователя полягає в подолані заїкування, розвитку мовленнєвого спілкування і формування особистості дитини. Виховання і навчання дітей з заїкуванням передбачає організацію роботи логопеда та вихователя за 2 напрямками: колекційного і освітнього. Корекційна робота не повинна обмежуватися тільки вправами в плавному мовленні. Поряд з основними завданнями, а саме подолання заїкування і розвитку мовленнєвого спілкування важливе значення приділяють розвитку вищих психічних функцій (сприйняття, памяті, мислення і мовлення). Вихователь проводить заняття кожного дня ввечері з усіма дітьми. На фронтальному занятті, передбачено програмою «Виховання і навчання в дитячому садку» (розвиток мовлення, ознайомлення з оточуючим і природою, малювання, ліпка) у дітей закріплюються навички користуватись самостійно мовленням без заїкування. Тривалість занять вихователя залежить від віку дітей (30-45 хв.) і передбачає обов’язкову перерву або фізкульт паузу (7 хв.). На індивідуальному занятті вихователь здійснює програму розроблену логопедом для кожної дитини, яка може включати вправи на розвиток моторики, артикуляційного апарату, дрібної моторики пальців рук, автоматизація і диференціація поставлених логопедом звуків і т.д. тривалість – 10-15 хв. з кожною дитиною.На завершальному етапі корекції вад звуковимови вихователь може проводити під групові заняття по закріпленню навичок правильної звуковимови.

33.Розкрийте основні напрямки роботи вихователя в групах для дітей із знм.

ЗНМ (загальне недорозвинення мовлення) – це різноманітні складні мовленнєві розлади, при яких у дітей порушується формування всіх компонентів мовленнєвої системи, які відносяться до її звукової та смислової сторони, при її нормальному фізичному слухові та інтелекту.

Діти з ЗНМ це основний контингент мовних груп – вихователь активний організатор корекційно-виховного процесу. Він повинен знати особливості мовлення дітей з ЗНМ та основні напрямки логопедичної роботи. В умовах спеціального закладу весь комплекс завдань вирішується чіткою організацією життя дітей і правильним розподілом корекційних та виховних заходів. Їх виконанню сприяє побутова діяльність дітей, цілеспрямована спостережливість за природою, життям людини та тварини, власні дії з предметами, різноманітні види ігор. Основна робота по корекції здійснюється логопедом на заняттях 2 типів: 1)Занятті по формуванні грамотності засобів мовлення;2)Розвиток зв’язного мовлення. Вихователь планує свою роботу з урахуванням загально-педагогічних і спеціальних логопедичних задач. Завдання вихователя в роботі з дітьми 1-го рівня (3-4 роки) ЗНМ-І: 1)Формування вміння вслуховуватись в мовлення, розуміти його зміст; 2)Розвиток наслідування у вигляді вимови будь-яких звукових сполучень; 3)Збагачення словника, уточнення лексичних і граматичних значень слів;4)Розвиток уміння користуватися мовленнєвими засобоми у спілкуванні. Заняття з безмовними дітьми проводяться невеликими підгрупами (2-3 дитини), ведуча форма занять – гра, це допомагає сформувати мотиваційну основу мовлення.

ЗНМ ІІ: 1)Подальший розвиток розуміння мовлення пов'язаний з розрізненням форми слова; 2)Розвиток усного мовлення, уточнення і розширення словника; 3)Практичне засвоєння простих граматичних категорій; 4)Робота над структурою речення, його граматичним і інтонаційним оформленням; 5)Закріплення правильної вимови звуків; 6)Навчити складанню оповідань. ЗНМ ІІІ: 1)Удосконалення зв’язного мовлення; 2)Збагачення і уточнення словника; 3)Практичне засвоєння граматичних засобів мови; 4)Формування правильної вимови всіх звуків, фонетико-фонематичної сторони мовлення, складової структури; 4)Підготовка до навчальної грамоти та оволодіння елементами грамоти.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]