Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OZSDP_2.docx
Скачиваний:
64
Добавлен:
10.06.2015
Размер:
122.12 Кб
Скачать

55.Охарактеризуйте перспективні напрями розвитку загальної та спеціальної дошкільної педагогіки.

Напрями розвитку спеціальної дошкільної педагогіки

Діти з відхиленнями у розвитку виховуються у дошкільних освітніх установах і в установах "Початкова школа - дитячий садок" трьох видів: компенсуючого, призначеного для навчання дітей з тими чи іншими відхиленнями у розвитку; комбінованого, що має як групи (класи) для нормально розвиваються дітей, так і групи (класи) компенсуючого виду; загальнорозвиваючого виду в умовах інтегрованого (спільного з нормально розвиваючими дітьми) навчання при обов'язковій корекційной підтримці дитини з відхиленнями у розвитку. Дошкільнята з відхиленнями у розвитку, що виховуються в домашніх умовах, можуть навчатися в групах короткочасного перебування при установах компенсуючого та комбінованого виду, при дошкільних відділеннях (групах) спеціальних (корекційних) освітніх установ.  Виховання і навчання дошкільників з відхиленнями у розвитку здійснюються у відповідності зі спеціальним навчальним планом і програмами, в тому числі і ліцензованими авторськими. У даних закладах створюється предметно розвиваюче середовище, що відповідає особливостям розвитку дошкільників з тими чи іншими відхиленнями в розвитку.

Таким чином, першочерговим завданням сьогоднішнього дня стає завдання розробки стратегії і тактики створення єдиної державної системи раннього виявлення та спеціальної допомоги дітям з відхиленнями у розвитку та їх сім'ям. Опорним структурним елементом державної системи повинні стати регіональні, міські та муніципальні центри та установи, створювані на основі сімейно-орієнтованого та міждисциплінарного підходів до організації діяльності. Регіональні центри повинні бути максимально наближені до місця проживання сім'ї та організовані з урахуванням регіональних економічних можливостей, місцевих умов і традицій. Їм має бути надано право широкого варіативного вибору місця розміщення: на базі загальноосвітнього або спеціалізованого дошкільного закладу, або установ охорони здоров'я (дитячих поліклінік), спеціалізованих центрів при психолого-медико-педагогічних комісіях.

Напрями розвитку загальної дошкільної педагогіки

Мета :

-визначення невідкладних і перспективних заходів щодо реалізації умов для розвитку і самоорганізації кожної особистості як громадянина України;

-виховання та розвиток дітей у відповідності з державним стандартом на основі забезпечення результативності здоров'язберігаючої технології дошкільника;

-освоєння сучасних технологій в процесі розвитку дітей;

-проектування успішності та підвищення рівня інтелектуального розвитку дітей дошкільного віку на основі останніх досягнень науки і практики, сучасних технологій розвитку. Пошук шляхів ефективної особистісно - орієнтованої моделі розвитку дитини.

Принципи реалізації основних концептуальних ідей

Принцип гуманізації полягає в докорінній зміні характеру взаємодії і спілкування педагогів і дітей, що передбачає орієнтацію вихователів на особистість дитини:

Принцип демократизації передбачає спільну участь вихователів, спеціалістів і батьків у вихованні та освіті дітей; підготовку випускників, адаптованих до нових соціальних умов життя.

Принцип індивідуалізації передбачає розробку на основі сучасних наукових досліджень і широке впровадження нових форм і методів виховання і освіти, що забезпечують індивідуальний підхід до кожної дитини і його всебічний розвиток.

Принцип диференціації та інтеграції передбачає цілісність і єдність усіх підсистем навчальної роботи і вирішення наступних завдань: розвиток довіри дитини до світу, почуття радості існування, тобто психологічне здоров'я, формування особистості, тобто базис особистісної культури.

Принцип розвиваючого навчання передбачає використання нових розвиваючих технологій освіти та розвитку дітей, заснованих на розумному поєднанні інформаційно-репродуктивних та проблемно-пошукових методів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]