Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OZSDP_2.docx
Скачиваний:
64
Добавлен:
10.06.2015
Размер:
122.12 Кб
Скачать

3. Надайте вікову періодизацію дитинства.

У сучасній психології вирізняють такі періоди загального дитинства: 1) період немовляти – від народження до року, причому в ньому виділяють перший місяць як період новонародженості; 2) період переддошкільного дитинства – від 1 до 3;3) період дошкільного дитинства – від 3 до 6-7; 4) період молодшого шкільного віку – від 6-7 до 11-12; 5) період середнього шкільного віку (підлітковий) – від 12 до 15; 6) період старшого шкільного віку (юнацький) – від 15 до 18.

Педагогічна вікова періодизація, що виходить із завдань виховання дітей на різних етапах дошкільного дитинства поділяє дитинство на ранній вік (від народження до 2), молодший дошкільний вік (від 2 до 4), середній дошкільний вік (від 4 до 5), старший дошкільний вік (від 5 до 6).

4. Дайте характеристику кожній із груп дітей із проблемами розвитку.

Основні категорії порушень розвитку у дітей.

1. Порушення інтелекту (розумово відсталі діти). Розумова відсталість – це стійке порушення пізнавальної діяльності внаслідок органічного ураження кори головного мозку. а) дебільність (легка ступінь);б) імбецильність (глибока ступінь);в) ідіотія (найбільш тяжка ступінь).

2. Затримка психічного розвитку у дітей (ЗПР). ЗПР виражається в уповільненому темпі дозрівання різних психічних ф-цій. Характерно різночасовість проявів відхилень і відмінності у ступені їх вияву і в прогнозі наслідків. Розрізняють наступні варіанти: а) ЗПР констітуціального ґенезу;б) ЗПР соматичного генезу; в) ЗПР психогенного генезу;г) ЗПР церебрально-органічного походження.

3. Порушення зору. а) сліпота (сліпі діти зі світовідчуттям із остаточним зором від 0,01 до 0,04); б) слабкозоркість (при окулярній корекції від 0,05 до 0,2, а також в межах 0,3-0,4 при суттєвому порушенні інших зорових ф-цій або при прогресуючих захворюваннях;в) косоокість і амбліопія (діти з гостротою зору більше 0,4).

4. Порушення опорно-рухового апарату. Дані порушення мають за причину: а) захворювання нервової системи: ДЦП, поліомієліт. б) уроджену патологію опорно-рухового апарату: кривошия, косолапість, артогрипоз та ін. в) придбані захворювання і пошкодження опорно-рухового апарату: поліартрит, захворювання скелета, травматичні ушкодження спинного мозку, головного мозку і кінцівок. Головним в клінічній картині є рухливий дефект.

5. Порушення мовлення. а) системні порушення мовлення (алалія, афазія);б) порушення будови та ф-цій мовленнєвого апарату (ринолалія, дизартрія, складна дислалія);в) порушення читання та письма (дислексія, дисграфія);г) порушення темпо-ритмічної сторони мовлення (заїкання);д) порушення мотивоутворюючої сторони мовлення (аутизм).

6. Емоційні розлади. а) аутизм; б) емоційний розлад, зумовлений ранньою розлукою з матір’ю;

в) змішані розлади поведінки та емоцій.

7. Тяжкі чисельні порушення. Це поєднання двох або більше психофізичних порушень.

5.Охарактеризуйте систему корекційної допомоги дітям з відхиленнями в розвитку.

Своєчасна систематична психолого-медико-педагогічна допомога дошкільнятам з порушеннями в розвитку, консультативно-методична підтримка їхніх батьків, соціальна адаптація дитини і формування у нього передумов до навчальної діяльності здійснюються в системі освіти,охорони здоров'я та соціального захисту. У системі освіти педагогічна допомога цим дітям реалізується в різних організаційних формах. Діти з відхиленнями у розвитку виховуються в дошкільних освітніх установах і в установах "Початкова школа - дитячий садок» трьох видів: 1. компенсуючого, призначеного для навчання дітей з тими чи іншими відхиленнями у розвитку; 2. комбінованого, що має як групи (класи) для нормально розвиваючихся дітей, так і групи (класи) компенсуючого виду; 3. Загальнорозвиваючого виду в умовах інтегрованого (спільного з нормально розвиваючимися дітьми) навчання при обов'язковії корекційнії підтримці дитини з відхиленнями в розвитку. Дошкільники з відхиленнями у розвитку, що виховуються в домашніх умовах, можуть навчатися в групах короткочасного перебування при установах компенсуючого та комбінованого виду, при дошкільних відділеннях (групах) спеціальних (корекційних) освітніх установ. Корекційна підтримка дошкільників з відхиленнями у розвиткуздійснюється також: 1. в освітніх закладах для дітей, які потребують психолого -педагогічної та медико-соціальної допомоги в умовах різновікових виховних груп для дітей дошкільного віку в центрах діагностики та консультування, психолого-медико-соціального супроводу, психолого -педагогічної реабілітації та корекції та ін; 2. в оздоровчих освітніх закладах санаторного типу для дітей, які потребують тривалого лікування в умовах груп для дітей дошкільного віку; 3. в установах додаткової освіти: центри додаткової освіти дітей, дитячі оздоровчі центри різного профілю та ін .

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]