Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OZSDP_2.docx
Скачиваний:
64
Добавлен:
10.06.2015
Размер:
122.12 Кб
Скачать

69. Охарактеризуйте одну з сучасних методик загартування дітей дошкільного віку.

Загартування – один із основних способів підвищити опір організму до коливань температури навколишнього середовища, а отже і до простудних захворювань. Принципи: систематичність застосування загартовуючих засобів у всі пори року; поступовість збільшення сили збуджуючого впливу; урахування індивідуальних особливостей та емоційного стану дитини (стан її здоров’я, умови життя, середовище та індивідуальні якості організму).

Загартувальні процедури: полегшений одяг у приміщенні; одяг відповідно до пори року; дотримання температурного режиму з дітьми; повітряні ванни; ранкова гімнастика; гігієнічна гімнастика після денного сну; дихальні та звукові вправи; ходіння босоніж; обтирання вологим рушником; обмивання ніг холодною водою; сонячні ванни; світло – повітряні ванни.

Ходіння босоніж. Начинают хождение босиком при температуре пола +18С, вначале в носках 4-5 дней, затем полностью босиком по 3-4 минуты, увеличивая ежедневно время процедуры на 1 минуту и постепенно доводя ее до 15-20 минут. Хождение босиком рекомендуется во всех возрастных группах. Дети старших групп проводят босиком утреннюю зарядку (в помещениях), физкультурные занятия, подвижные игры. Следующий этап — хождение босиком по земле во дворе, в саду, на улице в течение лета.

71. Розкрийте питання розумового розвитку дітей в грі.

У розумовому вихованні важлива роль належить грі, в якій відображаються враження дітей про навколишню дійсність, творчо інтерпретуються їхні уявлення про предмети і явища, розуміння подій. Перші ігри малюків виникають із предметної діяльності. їх розвиток відображає спрямованість пізнання дитини. Із фокусуванням її уваги на людину в грі з'являється рольовий розподіл, який відображає людські взаємини. Рольова взаємодія сприяє усвідомленню дітьми правил і норм поведінки людей, мотивів їхньої діяльності тощо. У процесі формування ігрового задуму, розгортання сюжету гри діти удосконалюють плануючу функцію мислення, розвивають свої пізнавальні інтереси. У грі діти можуть послуговуватися засвоєними знаннями за власним задумом, переживають багато радісних емоцій, виявляють ініціативу, мають можливість бачити результати своєї діяльності.

Дбаючи про підвищення виховного ефекту творчих ігор, вихователю слід постійно збагачувати їх зміст шляхом розширення вражень, знань дітей про навколишню дійсність. Вдумливе педагогічне керівництво повинно спиратися на рівень розуміння дітьми процесів і явищ, який виявляється у грі, і поступово розвивати послідовність ігрових дій, учити дітей плануванню.

Особливо доцільні у розумовому вихованні дітей дидактичні ігри, що в ранньому віці сприяють мовленнєвому розвитку. У середньому і старшому дошкільному віці дидактичні ігри розвивають увагу, кмітливість, винахідливість, уточнюють, систематизують, узагальнюють знання про світ. Усі компоненти структури гри (ігрове завдання, зміст, дії, правила) спрямовані на розумовий розвиток, можливості якого розширюються внаслідок Урізноманітнення й ускладнення ігор. Важливо навчити Дітей розуміти гру, пояснювати її зміст, правила, способи дій, що розвиватиме їхнє мислення, мовлення, вчитиме самоконтролю.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]