Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Матеріал студентам з інженерного забезпечення б...doc
Скачиваний:
84
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
14.65 Mб
Скачать

Маскування танка табельним маскувальним комплектом

Універсальна безкаркасна маска «Шатер» призначена для маскування ракетної, зенітної ракетної й іншої великогабаритної техніки.

До складу комплекту маски входять:

- два комплекти типу МКС-2,

- шплінтовий шов для їхнього з'єднання й швидкого розкриття маски;

- приналежності для установки й транспортування.

Установку маски роблять розрахунком з 4 чоловік за 15-20 хв.; на розкриття маски за допомогою шплінтового шву потрібно 20-25 с.

На одному автомобілі типу ЗІЛ-131 перевозиться 10 комплектів маски.

Маскування техніки за допомогою універсальної безкаркасної маски «Шатер»:

а - поза окопу; б - в окопі; 1 - шплінтовий шов, що швидко розпускається; 2 - відтяжки; 3 - анкерний кілок;

4 - стійки-підпірки; 5 - місцевий маскувальний матеріал

Універсальна каркасна маска УМК призначена для маскування військової техніки на технологічних майданчиках, стоянках, а також для створення масок-макетів будівель і масок великих площ із прольотом до 12 м при завчасному створенні маскувальних ємкостей.

Маскувальне покриття маски УМК складається із двох комплектів типу МКС-2.

Конструкція каркасу забезпечує збирання маски, яка швидко розкривається, влаштування якої з одного комплекту УМК здійснює розрахунок у складі 7 осіб за 45- 60 хв. Час розкриття маски - 1 хв. На одному автомобілі типу ЗІЛ-131 перевозиться 6 комплектів маски.

Маски військового виготовлення

З маскувальних засобів військового виготовлення найбільшого застосування для приховання техніки й споруджень знаходять маски-перекриття, вертикальні, горизонтальні та деформуючі маски.

Вони виготовляються на місці їхнього встановлення тільки з місцевих матеріалів або з використанням покриттів табельних маскувальних комплектів.

Маски-перекриття призначені для маскування об’єктів від наземної й повітряної розвідки.

Вони можуть бути:

- опуклими,

- увігнутими,

- й плоскими.

Покриття таких масок по всьому контуру повинні примикати до поверхні землі, а контури - маскуватися присипками з місцевих матеріалів або накиданням рослинності.

Особливу увагу слід звертати на необхідність вписування масок у фон навколишньої місцевості. Це досягається шляхом присипки й накидання на покриття масок місцевих маскувальних матеріалів (гілок, трави й ін.). Для зменшення помітності техніки від теплових засобів розвідки над поверхнями, що випромінюють тепло, додатково можуть улаштовуватися теплові екрани.

Вертикальні маски призначені для маскування від наземної розвідки противника техніки, озброєння, особового складу і споруджень на позиціях військ, а також для маскування руху по відкритих ділянках доріг і колонних шляхів.

Вони розподіляються на дорожні, траншейні, маски-паркани.

Дорожні маски залежно від напрямку спостереження противника можуть улаштовуватися уздовж доріг (пришляхові маски) або над дорогами (наддорожні маски).

Для влаштування полотна масок використовують покриття табельних маскувальних комплектів або місцеві матеріали. З покриття одного табельного маскувального комплекту влаштовують полотно пришляхової маски довжиною 72 м і висотою 3-3,5 м. При пристрою наддорожніх масок відстань між ними повинна бути такою, щоб рух по дорозі не проглядався зі спостережних пунктів противника. На пересиченій місцевості згадана відстань звичайно становить 80-100 м.