Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Матеріал студентам з інженерного забезпечення б...doc
Скачиваний:
84
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
14.65 Mб
Скачать

Підривання детонуючого шнуру

а – підривання одного кінця шнура; б – підривання від двух до шести кінців шнура;

в – підривання більше шести кінців шнура.

1 – кінці детонуючого шнура; 2 – капсуль-детонатор запалювальної трубки; 3 – вогнепровідний шнур; 4- шпагат; 5 – шашка ВР; 6 – капсуль-детонатор, що вставляється в заряд.

Кінці детонуючого шнуру, що підриваються, щільно прив’язують ізоляційною смугою або шпагатом по всій довжині капсуля-детонатора запалювальної трубки, електродетонатора або тротилової шашки.

Під водою детонуючий шнур можна підривати за умов перебування його там не більше 10 годин - для марки ДШ-Б і до 24 годин - для марки ДШ-В.

На кінцях відрізків детонуючого шнура, що вставляються у заряди, як правило, мають бути закріплені капсулі-детонатори; які закріплюються на ньому так же, як на вогнепровідному шнурі під час виготовлення запалювальних трубок.

За допомогою детонуючого шнура без капсуля-детонатора можна підривати заряди з порошкоподібних (аміачно-селітряних) та з пластичних ВР. З цією метою в заряд вкладується відрізок детонуючого шнура, складений в 4-5 рядів без перетинань.

Детонуючим шнуром без капсуля-детонатора при необхідності можна підірвати шашку пресованого тротилу, якщо її обмотати 4-5 витками шнуру, що не перетинаються, які щільно прилягають до граней шашки і один до одного.

Тротилова шашка, що підготовлена до безкапсульного підривання детонуючим шнуром «бойовик»

1 – тротилова шашка; 2 – детонуючий шнур; 3 – шпагат; 4 – напрямок детонації.

Перед використанням детонуючий шнур ріжуть на відрізки необхідної довжини чистим і гострим ножем на дерев’яній підкладці, попередньо розмотавши всю бухту шнуру або частину її так, щоб від місця розрізу до нерозгорнутої частини бухти було не менше 10 м. Після кожного розрізу необхідно зчищати остатки шнуру (крихти) з підкладки і ножа або наступний розріз шнура здійснювати на новій ділянці підкладки. Різати детонуючий шнур, що вставлений в капсуль-детонатор забороняється .

З’єднання двох кінців детонуючого шнура між собою називається зростком.

Зростки детонуючого шнуру:

а – внакладку; б – прямим вузлом; в – подвійною петлею

Зростки здійснюються:

- внакладку;

- прямим вузлом;

- подвійною петлею.

Останні два зростки потрібно затягувати туго, але обережно, щоб не пошкодити серцевину шнура.

З’єднання декількох відрізків детонуючого шнура для одночасного підриву зарядів називається мережею.

Мережі із детонуючих шнурів звичайно виготовляються 3 видів:

- послідовні;

Послідовна мережа детонуючого шнуру:

а – без замикаючого шнуру; б – із замикаючим шнуром;

1 – запалювальні трубки; 2 – відрізки детонуючого шнура; 3 – капсулі-детонатори; 4 – заряди ВР.

- паралельні:

Паралельна мережа детонуючого шнуру:

1 – запалювальна трубка; 2 – відрізки детонуючого шнуру; 3 – капсуль-детонатор; 4 – заряд ВР.

- змішані:

Змішані мережі детонуючого шнуру:

а – для зовнішніх зарядів; б – для внутрішніх зарядів

1 – запалювальні трубки; 2 – відрізки детонуючого шнуру; 3 – капсулі-детонатори; 4 – заряди ВР.

При виготовленні мереж детонуючого шнуру зростки внакладку треба влаштовувати так, щоб по обох з’єднаних відрізках шнуру детонація проходила в одному і тому ж напрямку.

Розташування зростків в мережах детонуючого шнура

в залежності від направлення детонації

Відрізки детонуючого шнура, які є відгалуженнями, з’єднуються з магістральним шнуром зростками внакладку або подвійною петлею і мають прокладатися від місць з’єднання до зарядів таким чином, щоб вони не стикалися між собою та з іншими зарядами, не перетиналися один з одним, не утворювали петель і не були туго натягнуті.

Електричний спосіб підривання.

Електричний спосіб підривання застосовується для одночасного підриву декількох зарядів або для здійснення підриву в точно встановлений час.

Для підриву зарядів електричним способом необхідні:

- електродетонатори;

- провідник (дріт) ;

- джерела струму;

- перевірочні та вимірювальні прилади.

Електродетонатор складається із капсуля-детонатора № 8А і електрозапальника, які зібрані у загальній гільзі.

Електрозапальник являє собою місток розжарювання (короткий платино-іридієвий місток діаметром 22-26 мікрон), припаяний до кінців жил двох ізольованих проводів та оточений запалювальною сумішшю у вигляді твердої краплинки, яка покрита вологоізолюючим шаром. Проводи від містка виведені назовні через пластикатову пробку, щільно обжату в дульці гільзи. При пропусканні струму місток розжарюється, внаслідок чого відбувається спалахування запалювального складу, що призводить до вибуху капсуля-детонатора.

Електродетонатори бувають без муфти (електродетонатор ЕДП) або з різьбовою муфтою (електродетонатор ЕДП-р), за допомогою якої він укручується в запальне гніздо заряду або шашки, що мають різьбу.

У війська постачаються, крім того, електрозапальники у вигляді окремих виробів. Такий електрозапальник укладений в алюмінієву гільзу.