Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Матеріал студентам з інженерного забезпечення б...doc
Скачиваний:
84
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
14.65 Mб
Скачать

Станок (вигляд знизу):

1 – чашка; 2 – клема; 3 – основа; 4 – анкер; 5 – отвір для анкеру; 6 – шипи; 7 – скоба для анкеру.

Станок (вигляд ззаду):

1 – анкер; 2 – фіксатор; 3 – центральний контакт; 4 – клема «маси»; 5 – отвір для анкеру;

6 – паз; 7 – клема центрального контакту.

Принцип роботи. При приєднанні касети до верстата, контакти касети і верстата замикаються між собою. При подачі електричного імпульсу від підривної машинки або будь-якого іншого джерела струму запалюється вибивний пороховий заряд усередині касеті, за рахунок роботи порохових газів міни викидаються на відстань 30-35 метрів.

Принцип роботи пкм Основні тактико-технічні характеристики комплекту пкм:

Маса комплекту 2,6 кг;

Габаритні розміри комплекту в похідному положенні (у сумці):

довжина 380 мм;

ширина 150 мм;

висота 140 мм.

Спосіб мінування відстрілювання мін із касет;

Час підготовки комплекту до мінування до 5 хв.;

Дальність мінування (до ближньої міни) 20-50 м.

Перевагами даної системи дистанційного мінування є :

- її простота;

- можливість мінувати, не виходячи з траншеї;

- встановлювати мінні поля раптово для противника, у потрібному місці й у потрібний час.

Касети до складу комплекту не входять, а поставляються як й інші боєприпаси.

Касети засобів дистанційного мінування споряджені різними типами мін є ідентичними за розмірами і розрізняються лише маркуванням.

Вони призначені для: зберігання, транспортування й встановлення протитанкових й протипіхотних мін деякими засобами дистанційного мінування (ПКМ-1, ВСМ-1, УМЗ).

Всі касети за своїми розмірами (діаметр 14,8 см., довжина 48 см., вага близько 9 кг.) і зовнішнім виглядом ідентичні і являють собою дюралюмінієві циліндри, що закриті з верхньої частини знімною кришкою. Усередині касети на днищі розміщені пороховий вибивний заряд і електрозапалювальник. Інший простір касети заповнюється мінами. На днищі касети зовні розташовані електричні контакти.

Існують наступні марки касет: КСФ-1 (містить 72 протипіхотні фугасні міни типу ПФМ-1), КСФ-1С (містить 64 протипіхотні фугасні міни ПФМ-1С), КСО-1 (містить 8 протипіхотних осколкових мін типу ПОМ-1), КПОМ-2 (містить 4 протипіхотні осколкові міни ПОМ-2), КПТМ-3 (містить 3 протитанкові міни ПТМ-3), КПТМ-1 (містить 1 протитанкову міну ПТМ-1).

Для здійснення мінування касета встановлюється у відповідний засіб дистанційного мінування. При подачі на електричні контакти електричного імпульсу спрацьовує пороховий вибивний заряд і міни викидаються із касети на відстань 30-100 м (дальність викидання мін залежить від типу міни, типу касети, напрямку й сили вітру). Відповідно до закону розсіювання міни з однієї касети розкидаються на місцевості, утворюючи так званий еліпс розсіювання. Еліпс розсіювання касети КСФ (міни ПФМ-1) має короткий діаметр 8-10 метрів, довгий 18-20 метрів. Між мінами відстань 0,6-2 метра.

Розміри мінних полів, що встановлюються за допомогою касет СДМ залежать від конкретного носія й кількості касет, що використані.

Наприклад, ПКМ-1 є ручним засобом і довжина мінного поля залежить від наявності касет СДМ.

Один загороджувач УМЗ несе на собі 180 касет і може виставити за й15-30 хв. одну смугу мінного поля довжиною від 1800 метрів до 3,5 кілометрів з витратою 3840-2304 міни на погонний км при ймовірності ураження 0,3.

Авіаційний загороджувач ВСМ несе на собі 116 касет і може встановити одну смугу міного поля від 1600 метрів до 3,5 км.

Мінне поле (одну смугу) будь-якої довжини можна встановлювати послідовно, пересуваючись по траншеї після кожного пуску на 8-10 метрів. Або ж мінне поле можна встановити одночасно, розташувавши потрібну кількість верстатів через кожні 8-10 метрів. Крім того, об'єднавши електромережу, можливо встановити мінне поле потрібної довжини з одного пульта керування.

Багатосмугові мінні поля можна влаштовувати, переміщуючи лінію пуску на потрібну відстань назад після встановлення попередньої смуги, але не менш, ніж на 30 метрів, для того, щоб перша й друга смуги не накладалися частково одна на одну.

Щільність мінування можна підвищити, викидаючи послідовно з того самого місця міни з двох-трьох і більше касет.