Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Матеріал студентам з інженерного забезпечення б...doc
Скачиваний:
84
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
14.65 Mб
Скачать

Пульт-пробник для перевірки підривних машинок кпм-1а:

1 – корпус; 2 – знімна кришка; 3 – контакти штепсельного роз’єму; 4 – сигнальні неонові лампи;

5 – клеми для підключення електродетонаторів; 6 – відкидні контакти

Для цього необхідно:

- вставити приводну ручку в машинку;

- відвернути ручки затисків машинки до відказу, вставити у гнізда затисків машинки відкидні контакти пульта і закріпити їх, завернувши ручки затисків;

- обертанням приводної ручки протягом 8-10 с зарядити накопичувальний конденсатор машинку (до початку спалахування її неонової лампи);

- натиснути на кнопку підриву і утримувати її в натиснутому положенні протягом 35-40 с.

Якщо машинка, що перевіряється справна, то при натисканні кнопки підриву мають спалахнути обидві неонові лампи пульту; одна із них повинна швидко згаснути, а друга продовжувати світитися ще близько 30 с

Підривна машинка ПМ-4

.

Підривна машинка ПМ-4 та її дротова лінія:

а — підривна машинка ПМ-4; б — дротова лінія; 1 — штовхач; 2 - корпус; 3 — лінійні затиски; 4 індикатор; 5 - ручка перемикача; 6 — петля для переноски; 7 — пластмасовий корпус; 8 — кінці алюмінієвих дротів;

9 — ковпачки

Основні технічні характеристики ПМ-4

Тип імпульсна

Маса 0,4 кг

Габаритні розміри:

діаметр 53 мм

висота 115 мм

Кількість електродетонаторів, що підриваються одночасно:

з’єднаних послідовно 5 шт.(20 Ом)

з’єднаних паралельно 2 шт.(6 Ом)

Довжина дротової лінії 50 м

Опір 8 Ом

Склад комплекту

Машинка підривна ПМ-4 1 шт.

Дротова лінія 1 шт.

Підривна машинка ПМ-4 складається з корпуса, індукційного імпульсного генератора, перемикача та індикатора.

Корпус — пластмасовий, служить для розміщення і герметизації елементів машинки. С одного торця корпуса на штоку закріплений штовхач, за допомогою якого машинка приводиться в дію.

В другом торці корпуса закріплена основа, на якій змонтовані затиски з важелем, індикатор і перемикач.

Індукційний імпульсний генератор складається з індукційної котушки, кільцевого магніту, магнітопроводу, якоря. Якір і магнітопровід створюють замкнуту магнітну цеп. В якорі закріплений шток штовхача.

Перемикач служить для переведення машинки з транспортного (перевірочного) положення у бойове. Він складається з контакту, осі та ручки, на який є петля з капронової стрічки.

Індикатором є світловий діод, який розташований у виступі основи і служить для перевірки справності машинки і провідності електровибухової мережі.

Дротова лінія складається з двох алюмінієвих дротів з емалевою ізоляцією змотаних у безкаркасну котушку і вкладених у пластмасовий корпус, закритий двома ковпачками. Розмотування лінії здійснюється шляхом витягування дротів з боку торця корпуса, що закритий ковпачком більшого діаметра.

Заходи безпеки під час проведення підривних робіт

Особи, які залучаються для проведення підривних робіт, повинні знати правила поводження з вибуховими речовинами і засобами підриву, мати навички у виконанні підривних робіт і твердо знати наступні заходи безпеки:

- місце вибуху оточується постами на такої відстані, на який можливий розліт каміння та кусків ґрунту. Оточення виставляється і знімається за наказом або сигналом;

- місце та відстань, на яку потрібно відходити в очікуванні вибуху, вказується командиром;

- вільні від роботи люди до місця проведення підривних робіт не допускаються;

- капсулі-детонатори і запалювальні трубки зберігаються окремо від зарядів і в стороні від місця робіт, під охороною;

- підготовлені заряди ВР і капсулі-детонатори до їх застосування охороняються чатовими;

- палити під час робіт з вибуховими речовинами і приладдям для підривних робіт

з а б о р о н я є т ь с я;

- вогнепровідний шнур перед використанням перевіряється на швидкість горіння, для чого відрізки від кожного круга довжиною 60 см підпалюються командиром і швидкість горіння перевіряється за годинником.

- вести облік зарядів, які вибухнули і якщо є відмови, до заряду підходити не раніше ніж через 15 хв., а при використанні детонуючого шнуру – не раніше ніж через 30 хвилин від розрахункового часу;

- капсулі-детонатори, запалювальні трубки вводять у зовнішні заряди після закріплення зарядів на об’єктах, що підриваються, безпосередньо перед виконанням вибуху;

- шнур що був запалений, але чомусь згас, повторно підпалювати суворо

з а б о р о н я є т ь с я:

- в зарядах, що закладені в ґрунт, запалювальні трубки необхідно дублювати;

Перед запалюванням запалювальних трубок подається команда “ПРИГОТУВАТИСЬ”, за цією командою підривники стають біля зарядів і готуються до підпалювання. Підпалювання запалювальних трубок проводиться за командою “ВОГОНЬ”, а відхід підривників - за командою “ВІДХОДЬ”. За цією командою відходять всі підривники, в тому числі і такі, що не встигли підпалити свою трубку, до місць і шляхами, які вказані командиром.

При електричному способі підриву перевірку електровибухових мереж і підключення проводів до джерела струму проводити тільки після усунення всіх людей від місця розташування заряду.

При групових вибухах, коли по звуку неможливо визначити чи всі заряди вибухнули, перевірку результатів вибуху дозволяється проводити одній людині не раніше ніж через 15 хвилин після вибуху.

Для відкрито розташованих людей безпечними є наступні відстані (в метрах ):

- при вибухах поверхневих зарядів без оболонок вагою до 5 кг; - 50

- при підриванні льоду підривними зарядами -100

- при підриванні деревини - 150

- при підриванні цегли, каміння, бетону і залізобетону -350

- при підриванні відкрито розташованих металевих конструкцій -500

Особи, що не зайняті безпосередньо на роботах пов’язаних з проведенням вибуху, а також сторонні особи на місця робіт не допускаються.

Вибухові речовини, засоби підриву і підготовлені заряди на місцях проведення робіт охороняються чатовими.

При уході з місця робіт всі за будь-яких причин не використані ВР та ЗП мають бути здані на польовий витратний склад, а такі що непридатні для подальшого використання, знищуються на місцях робіт.

Окопний заряд ОЗ-1 призначений для влаштування вибуховим способом одиночного стрілецького окопу (осередку) у мерзлих або міцних ґрунтах. Крім того, він може застосовуватися для рихлення мерзлого або твердого ґрунту при улаштуванні окопу для БМП (БТР) і укриттів для транспортних засобів.