Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Матеріал студентам з інженерного забезпечення б...doc
Скачиваний:
84
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
14.65 Mб
Скачать

Малопомітні дротяні мережі (мзп)

Установлюються розрахунком у складі 8 осіб. Нижні кінці розгорнутої сітки прикріплюють до землі кілками-рогульками через 1-2 м по периметру. Між собою сітки з'єднують угорі й унизу через 1 метр по периметру . Між собою мережі з'єднують зверху й знизу через 1 м кільцями або дротом .Дротові мережі МЗП є одночасно й протитанковими загородженнями. Маса одного пакета МЗП 26 кг, розміри в згорнутому виді 120х60х12 см, у розгорнутому - 10х10 м. На встановлення одного пакета МЗП потрібно 0,1 люд.-день.

Засіки

Улаштовуються з дерев діаметром не менш 15 см. Дерева валять убік противника хрест-навхрест, не відокремлюючи прикорінь (рос. комлей) від корчів, і обплітають їх колючим дротом.

Для влаштування 100 м засік потрібна бензопила, три мотки колючого дроту й 3.5 люд.-днів.

Загородження, які швидко влаштовуються, з гірлянд гладкого (колючого дроту)

Встановлюється в один або два яруси з розрахунком у складі 8-16 осіб вручну або з автомобіля. Моток розмотують у загальну гірлянду, що розтягують за вузли в об’ємну мережу й прикріплюють до землі анкерами. Для влаштування 100 м загородження потрібно три-шість (п'ять-десять) мотків гладкого (колючого) дроту й 0,2(0,3) люд.-днів.

Тема 4: “ Підривні роботи ”

Заняття №1 “Вибухові речовини”

Групове заняття

Навчальні питання:

1. Вивчення вибухових речовин, стандартних зарядів і способів підривання та заходи безпеки при роботі з вибуховими речовинами та засобами підриву. Окопний заряд ОЗ-1, його будова та порядок застосування.

2. Виконання розрахунків для визначення маси зарядів вибухових речовин під час підриву деревини, металевих елементів, бетонних та залізобетонних конструкцій.

Перше навчальне питання: “Вивчення вибухових речовин, стандартних зарядів і способів підривання та заходи безпеки при роботі з вибуховими речовинами та засобами підриву. Окопний заряд ОЗ-1, його будова та порядок застосування”.

Загальні відомості.

Вибуховими речовинами (ВР) називаються хімічні сполуки або суміші, що здатні під впливом деякого зовнішнього впливу до швидкого хімічного перетворення з утворенням газів, які мають високу температуру і тиск. Гази поширюючись, виконують механічну роботу, яка проявляється в киданні, розколюванні або подрібненні будь-яких матеріалів. Виконання робіт за допомогою ВР значно зменшує витрати часу і робочої сили. Так, для розробки вручну 3 м3 скельного ґрунту необхідно витратити біля 100 люд./год., а для розробки такого ж об’єму ґрунту за допомогою ВР необхідно витратити біля 6 люд./годин робочого часу та 4 кг вибухових речовин.

Тому, під час риття окопів в ході обладнання вогневих позицій для танків, риття котлованів для сховищ в мерзлих та твердих ґрунтах вигідно застосовувати ВР. Крім того з використанням ВР, у випадку необхідності, можливо проводити пошкодження і знищення бойової техніки, різних оборонних споруджень. Також ВР широко застосовуються під час влаштування завалів і руйнувань, створення вирв на шляхах руху, розробки будівельних матеріалів.

Вибухові речовини – це речовини, яких немає у природі, тобто всі вони виготовлені штучно. Вони бувають твердими, рідкими, газоподібними. У військовій справі найбільш широко застосовуються тверді ВР. Вибухові суміші, які містять нітрогліцерин та його похідні, застосовуються у народному господарстві і отримали назву нітрогліцеринових ВР, або динамітів. З аміачноселитряних сумішей широкого застосування набули амоніти, грануліти, ігданіти й т. п.