Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Матеріал студентам з інженерного забезпечення б...doc
Скачиваний:
84
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
14.65 Mб
Скачать

Встановлення протитанкового мінного поля

(план встановлення)

На встановлене мінне поле, групу мін складаються формуляри (звітні картки).

Формуляр мінного поля складається зі схеми прив’язки мінного поля за компасом.

Бланк формуляру мінного поля складається та заповняється зі схемою прив’язки мінного поля

Наявність схем дозволяє при розмінуванні чітко встановити межі мінних полів і місця мінованих об’єктів, полегшує пошук окремих мін, підвищує безпеку дій при вирішенні такого завдання. За даними формулярів мінні поля можуть бути нанесені на карти.

Формуляр складається з текстової частини, що містить:

- основні відомості про мінне поле,

- схеми мінного поля, що відображає розташування мін,

- і схеми прив’язки мінного поля, що показує положення меж (кутових точок) мінного поля щодо орієнтирів, наявних на карті й місцевості.

Схема мінного поля складається в масштабі 1:500 - 1:2000 із зазначенням його контуру, розташування рядів, відстаней між рядами й мінами, положення мін, які не можливо вилучати, залишених проходів.

На схемі прив’язки показують контур мінного поля й не менш одного основного орієнтира, а також азимути й відстані від орієнтира до кутових точок мінного поля. Напрямки виміру азимутів показуються стрілками, обрані орієнтири детально описуються. Наприклад, «Орієнтир № 1 - берегова східна опора мосту в с. Коб’якове», «Орієнтир № 2 - перетинання осей шляхів на західній окраїні с. Коб’якове)

Орієнтири бажано вибирати недалеко від об’єкта мінування, це спрощує прив’язку й полегшує потім відшукання його. Не можна назначати орієнтири з боку супротивника, а також показувати азимути, при русі по яких доведеться проходити по мінному полю. Обрані орієнтири повинні бути важко знищувані (перехрестя доріг, характерна височина, брід на річці й т.д.).

Залежно від умов обстановки й способу встановлення мінного поля прив'язка його може здійснюватися з використанням компаса, бусолі або спеціальним прибором. Фіксацію здійснює розрахунок з трьох осіб. Перед початком позначають віхами кутові точки мінного поля, вибирають основний або місцевий орієнтир. Перший номер заміряє від нього азимути на встановлені віхи, а другий і третій номери заміряють відстані.

Результати вимірів наносяться на схему. Далекоміром ДСП-30 і бусоллю прив’язка мінного поля, що встановлене загороджувачами в ході бою, проводиться досить швидко. Відшукують мінне поле на місцевості по формуляру за допомогою тих же приборів, якими здійснювалася прив’язка. Це завдання виконує розрахунок у складі трьох чоловік. Перший номер (старший) несе із собою бусоль і формуляр, інші - трасувальний шнур, рулетку, віхи (коли). У першу чергу знаходять основний орієнтир і встановлюють тут бусоль. Перший номер за допомогою бусолі засікає орієнтири в створах знайдених по азимутах напрямків і вказує другому й третьому номерам відстані від основного орієнтира до обраних ним на місцевості. Останні рухаються в зазначеному напрямку, вимірюючи відстань. Після визначення контуру мінного поля можна приступити до пошуку й зняття окремих мін.

Друге навчальне питання: “Призначення, будова, характеристика та застосування переносного комплекту мінування. Технічні характеристики, загальна будова та порядок застосування засобів розвідки і розмінування”.

Мінні поля встановлюються: вручну, дистанційними системами мінування, за допомогою засобів механізації (з використанням причіпних мінних загороджувачів ПМЗ-4, гусеничних мінних загороджувачів ГМЗ-3 та вертолітних мінних розкладників ВМР-2).

Переносний комплект мінування ПКМ-1 є найпростішим загальновійськовим засобом дистанційного встановлення протитанкових і протипіхотних мінних полів.

За допомогою комплекту особовий склад механізованих і танкових підрозділів може встановлювати протипіхотні й протитанкові мінні поля перед своїм переднім краєм, в тому числі й в умовах безпосереднього зіткнення з противником. Встановлення може здійснюватись як завчасно, так і в ході бою. Це значно підвищує тактичні можливості в обороні загальновійськових підрозділів.

Комплект складається з:

- простішого пускового верстата,

- підривної машинки ПМ-4,

- 2 котушок з кабелем (2x50м);

- сумки для перенесення комплекту.

Верстат являє собою невеликий металевий лист із прикріпленим до нього під кутом 45 градусів піддоном з електричним контактом.

Цей верстат використається для розміщення на ньому касет, усередині яких знаходяться протипіхотні або протитанкові міни і для відстрілювання мін із касет.