Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Матеріал студентам з інженерного забезпечення б...doc
Скачиваний:
84
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
14.65 Mб
Скачать

Дротяні мережі на низьких колах («спотикач»)

Улаштовуються з декількох рядів колів, забитих у ґрунт у шаховому порядку й обплетених колючим дротом. Організація влаштування: 1-й розрахунок (3 чоловік) розбиває мережу, 2 розрахунок (5 груп по 2 чоловік) забиває коли в ґрунт, 3-й розрахунок (8 груп по 3 чоловік) обплітає колючим дротом. Кожний ряд дротової мережі й проміжки між рядами обплітають у дві нитки. Дріт прикріплюють скобами до торців колів. Спочатку простягають і прибивають до колів першого ряду першу нитку зі слабиною, потім другу, влаштовуючи петлі, далі обплітають проміжок між першою й другою радами, після чого другий ряд і т.д.

Для пристрою 100 м дротової мережі потрібно 20 мотків однопрядного колючого дроту, 15 кг скоб, 350 штук 70-см колів і 12 люд.-днів

Дротяні забори

Улаштовуються з одного ряду колів, обплетених п’ятьома нитками колючого дроту, посилених відтягненнями з додатковими двома-трьома горизонтальними нитками на них.

Для влаштування 100 м дротового забору потрібно чотири-п'ять мотків однопрядного колючого дроту, 5 кг скоб, 34 кола довжиною по 1,75 м, 67 70-см колів і 3 чол. дня

Дротові спіралі

Для виготовлення спіралі влаштовують шаблон діаметром близько 1 м, висотою 1,7 м із семи колів, закріплених між собою у верхній частині обручем. Унизу в один з колів забивають скобу. Розрахунок (2 людини), прикріпивши кінець дроту до цієї скоби, обмотує коли шаблона 50 витками дроту з відстанями межу ними 3-4 см. Потім дріт обрізають і кінець її прикріплюють до іншої скоби, забитої у верхній частині кола із внутрішньої сторони. Зв'язавши нижній кінець дроту з кінцем першого її витка, розрахунок скріплює нитки між собою через один кіл. Коли в'язання спіралі закінчене, витягають скоби з колу, вибивають обруч або стики, що втримують верхні кінці колів, і знімають спіраль. У складеному виді спіраль розтягують на довжину до 10 м, прикріплюють до вбитого з боку торця колам. По довжині й висоті спіралі перев'язують між собою скрутками з гладкого дроту. Дротові спіралі встановлюють у два-три рядів русява по висоті.

Для влаштування 100 м спіралі потрібно 10-15 мотків колючого дроту, 60-90 кг в'язального дроту й 12 люд.-днів

Три хрестовини із загострених по кінцях колів скріплюють поздовжньою жердиною й обплітають колючим дротом.

Рогатки скріплюють між собою дротом і прикріплюють до землі колами.

Для влаштування однієї рогатки потрібно 7 кг колючого дроту, одна 3,5-м і шість 1,5-м жердин і 0,4 люд.-дня.

Дротові їжаки

Три загострених 1,5-м кола скріплюють по середині дротом і обплітаю по кінцях колючим дротом. Їжаки скріплюють між особою й прикріплюють до землі колами.

Для виготовлення одного дротового їжака потрібно 2.5 кг колючого дроту, три 1.5м кола і 0.1 люд.-днів.

Дріт «внаброс»

Застосовують при обмеженому часі, а також при відсутності колів або неможливості їхнього забивання в ґрунт. Установлюють у траві, на болотистих ділянках, лісосіках, у місцях покритих камінням й валунами. Організація влаштування: одночасно в смузі шириною 4-6 метрів розмотують спіралями три й більше мотки колючого дроту, що кріплять між собою й до землі колами, рогулькам, камінням. На кожен моток призначають 3 людини: двоє розмотують дріт, а третій перегинає його, утворюючи петлі й обплітаючи камені, що зустрічаються, корчі, кущі й т.д.

Для влаштування 100 метрів загороджень потрібно три-чотири мотка колючого дроту й 1 люд.-днів.