Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Матеріал студентам з інженерного забезпечення б...doc
Скачиваний:
84
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
14.65 Mб
Скачать

Метальні вибухові речовини (пороха)

Метальними ВР (порохами) називаються такі речовини, основною формою вибухового перетворення яких являється горіння.

Пороха розподіляються на димні та бездимні.

Димний порох застосовується для виготовлення вибивних зарядів в осколкових і в сигнальних мінах, а також для виготовлення вогнепровідного шнура і запальників реактивних зарядів. Він представляє собою механічну суміш калієвої селітри (75%), деревного вугілля (15%) і сірки (10%). В залежності від зерен порох ділиться на дрібнозернистий і крупнозернистий.

Димний порох сильно гігроскопічний , під дією вологи відволожується і при вологості вище 2% становиться не придатним для застосування. Висушений (після зволоження ) порох має знижені якості. При зберіганні і застосуванні димного пороху внаслідок високої здібності його до запалювання необхідно додержуватися особливі заходи обережності.

Бездимні пороха застосовуються для виготовлення зарядів, що використовуються в різних реактивно-метальних установках, а також в артилерійських і стрілецьких боєприпасах.

При відсутності бризантних ВР порохи можуть застосовуватися (у вигляді внутрішніх зарядів) для здійснення підривних робіт. Детонація порохових зарядів протікає нормально лише у тому випадку, якщо ініціювання їх здійснюється достатнім проміжним детонатором, а проміжки між зернами пороху заповнені рідиною (вода, розчин повареної або іншої солі).

В ході виконання ряду завдань підрозділи інженерних військ застосовують заряди вибухових речовин (ВР), здійснюють вибухи. Найбільш часто це має місце під час руйнування металевих, залізобетонних і дерев’яних мостів, пошкодженні покриттів доріг, дамб, гідротехнічних та інших споруд, під час риття котлованів для споруд, улаштуванні спусків до переправ на водних перешкодах з крутими і бетонованими берегами і т.п.

Для підривання частіше за все застосовується пресований тротил в шашках: розміром 50х50х100 мм, вагою 400 г і розміром 25х50х100 мм, вагою 200 г., а також бурових (циліндричних) діаметром 30 мм, вагою 75 г. Із цих шашок виготовляють заряди необхідної форми і величини.

Для цієї мети застосовують і вибухову речовину – пластит-4, зовнішньо представляє собою однорідну тістоподібну масу світло-кремового кольору. Пластид-4 поставляється у війська у вигляді брикетів розміром 70х70х145 мм, вагою 1 кг, обгорнутих папером. Брикети по 32 шт. упаковані в дерев’яні ящики

Димний (мисливський) порох у підривній справі застосовується в основному у вибивних зарядах осколкових мін, в сигнальних мінах і підривниках реактивних зарядів, а також у вогнепровідних шнурах.

Зарядом називається визначена кількість ВР, що підготовлена для здійснення вибуху.

За формою заряди бувають:

- зосередженні;

- подовженні;

- фігурні;

- і кумулятивні: зосередженні кумулятивні; подовжені кумулятивні.

Вага любого заряду залежить від якості матеріалу і розмірів об’єкту, що підривається і в кожному випадку визначається розрахунком.

Форма заряду визначається конструктивними особливостями об’єкту, що підривається і умовами здійснення підривних робіт.

За розташуванням відносно об’єктів, що підриваються заряди діляться на:

- внутрішні;

- зовнішні.

Внутрішніми є заряди, що закладаються всередині об’єктів, що підриваються або їхніх частин, зовнішніми – заряди, що розташовані на зовнішніх поверхнях об’єктів або на деякій відстані від них.

Зовнішні заряди в залежності від того, чи укладаються вони впритул до об’єкту, що підривається або розташовуються на тій або іншій відстані від них, розподіляються на:

- контактні;

- і неконтактні.

Ініціювання внутрішніх зарядів доцільно проводити за можливістю ближче до їх геометричного центру.

Зовнішні заряди любої форми мають ініціюватися, як правило, з боку, протилежній об’єкту, що підривається.

Зосередженні заряди за формою нагадують куб або паралелепіпед, довжина якого не перевищує його найменшого поперечного розміру більше ніж в 5 разів. Вони можуть виготовлятися у військах або постачаються у готовому вигляді (стандартні заряди).

Подовжені заряди мають форму витягнутих паралелепіпедів або циліндрів, довжина яких в 5 і більше разів перевищує їхній найменший поперечний розмір. Подовжені заряди постачаються з промисловості у готовому вигляді (стандартні заряди) або можуть виготовлятися у військах.