Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Матеріал студентам з інженерного забезпечення б...doc
Скачиваний:
84
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
14.65 Mб
Скачать

Підривні зосередженні заряди (розміри в мм)

а – СЗ-1; б – СЗ-3; в – СЗ-3а; г – СЗ-6

Підривні подовжені заряди (розміри в мм)

а – СЗ-6М; б – СЗ-1П; в – СЗ-4П; г – СЗ-1Е

Підривні кумулятивні заряди (розміри в мм)

а – КЗ-2; б – КЗ-6; в – КЗ-7; г – КЗУ; д - КЗК

Зосередженні, подовжені і фігурні заряди, що виготовляються у військах, складаються (в’яжуться) з тротилових шашок, амонітових брикетів, з пластичної або порошкоподібної вибухової речовини.

Зосередженні, подовжені і фігурні заряди, в залежності від умов їх застосування, можуть бути:

- без оболонок або в оболонках із м’яких або жорстких матеріалів (тканина, картон, папір, гума, толь, ящики, діжки, бідони, пляшки й т.п.)

Оболонки з м’яких матеріалів бувають готовими (звичайні і водонепроникні мішки) або виготовляються на місці виконання робіт (у військах).

Розміри кусків тканини при виготовленні м’яких оболонок для зарядів будь-якої форми визначаються наступним чином: довжина куска повинна бути на 0,2-0,3 м більше довжини заряду, складеною з його подвійною висотою; ширина куска повинна на 0,2-0,3 м перевищувати подвійну ширину заряду, складеною з його подвійною висотою.

Розташування тротилових шашок при виготовлення зарядів у тканинних оболонках:

а – один ряд малих шашок; б – один ряд великих шашок;

в – три ряди малих шашок; г – два ряди великих шашок;

1 – тканина; 2 – шашки; 3 – запальні гнізда

Уздовж подовжених зарядів укладаються планки (дошки), які разом із зарядами перев’язуються шпагатом через кожні 20-30 см. Обв’язування тканиною подовженого заряду здійснюється в наступному порядку: спочатку охоплюють тканиною торці заряду, а потім обгортають заряд по його довжині. Цим забезпечується достатньо щільне торкання окремих шашок між собою і надійність передачі детонації по всій довжині заряду.

Щоб позначити місце для розміщення капсуля-детонатора, в оболонці заряду прорізають отвір, через який в запальне гніздо шашки вставляють дерев’яний кілок (шпильку).

Для порошкоподібних і гігроскопічних вибухових речовин застосовуються водонепроникні оболонки у вигляді пластикатових, гумових і прорезинених мішків або у вигляді просмолених дерев’яних ящиків, діжок, металевих банок і т.п.

Для зарядів із пластичної ВР найбільш доцільно застосовувати оболонки з м’яких матеріалів (тканина, пластикат) у вигляді шлангів. Заряд виготовляється шляхом набивки шлангу пластичною ВР; кінці шлангу зав’язують шпагатом.

Зручним для практичного застосування є подовжений заряд з ПВВ-4 вагою 2 кг/п.м. (внутрішній діаметр шлангу 40 мм) і довжиною до 2 м.

Подовжений заряд із пластиту-4 з відрізком дш:

1 – оболонка з тканини; 2 – ПВВ-4; 3 – відрізок ДШ; 4 – зав’язка шпагатом;

5 – вузли на ДШ; 6 – кінець шпагату для зв’язування зарядів

Для зберігання достатньої гнучкості заряду шланг заповнюється пластитом на 85-90% свого об’єму, при цьому пластит розподіляється рівномірно по всій довжині шлангу.

Із наповнених пластитом шлангів шляхом їх перегинання, відрізання або складання в декілька рядів можна виготовляти заряди будь-яких потрібних розмірів, маси і форми.

Запалювальна трубка або електродетонатор вставляється в заряд із пластиту в будь-якому місці (краще в потовщеній частині або в торці). Для встановлення запалювальної трубки (електродетонатора) в оболонці заряду прорізається отвір, а в масі пластиту дерев’яним кілочком випресовується запальне гніздо на повну довжину капсуля-детонатора. Для більшої надійності запалювальна трубка (електродетонатор) прикріпляється до заряду шпагатом.

Вибух заряду із пластиту може здійснюватися і без капсуля-детонатора, від детонуючого шнура, закладеного (при виготовленні заряду) в масу пластиту і який має в середині заряду не менше трьох вузлів.

Кумулятивні заряди, що виготовляються у військах, можуть бути різної форми і ваги і мати різноманітні оболонки або не мати їх. Кумулятивні порожнини таких зарядів виготовляються без металевих обкладок, внаслідок чого їх пробивна (ріжуча) дія, як правило, значно слабша ніж у кумулятивних зарядів заводського виготовлення, що мають таку ж масу ВР.

Для виготовлення кумулятивних зарядів у військах використовується в першу чергу пластит (ПВВ-4), з якого можна виготовити заряд будь-якої форми. Рекомендується виготовляти два типи кумулятивних зарядів з ПВВ-4:

- подовжений заряд для перебивання сталевих і броньових листів;

- зосереджений заряд для пробивання отворів в сталевих і броньових листах.

Подовжений кумулятивний заряд виготовляється у формі півциліндра з півциліндричною порожниною, фанерованою жерстю. Діаметр кумулятивної порожнини dв приймається рівним полуторній товщині листа, що перебивається (dв=1,5h).