Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Матеріал студентам з інженерного забезпечення б...doc
Скачиваний:
84
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
14.65 Mб
Скачать

Вибухові речовини нормальної потужності

Тротил (тринітротолуол, тол) – основна бризантна ВР, що застосовується для підривних робіт і спорядження більшості боєприпасів.

Вперше отриманий у Німеччині в 1863 Йозефом Bильбрандтом, а практично застосовується у вибуховій справі з 1891 року. Вже до початку XX століття тротил став основною бризантною вибуховою речовиною, не поступаючись своїми позиціями і зараз.

З хімічної точки зору тротил відноситься до класу нітросполук ароматичного ряду. Тротил отримують в результаті обробки толуолу (рідкий продукт коксохімічної і нафтопереробної промисловості) сумішшю азотної та сірчаної кислот.

C6H2(NO2)3CH3+3HNO3=C6H2(NO2)3CH3+3H2O.

Очищений тротил є фізично і хімічно стійкою речовиною, достатньо безпечною у поводженні.

Він являє собою кристалічну речовину від світло-жовтого до світло-коричневого кольору, гіркувату на смак. Тротил негігроскопічний і практично нерозчинний у воді; у виробництві його отримують у вигляді порошку (порошкоподібний тротил), дрібних лусочок (рос. чешуек) або гранул (гранульований тротил). Він витримує нагрівання протягом декількох годин при температурі до 240°С. Його питома енергія вибуху дорівнює 4,2-106 Дж/кг. Тротил розчиняється в спирті, бензині, ацетоні, сірчаній і азотній кислотах. Луги, а у присутності вологи і аміак, реагують з тротилом, утворюючи більш чутливі з'єднання.

Лусковий тротил добре пресується до густини 1,6.

Тротил:

- плавиться без розкладання при температурі близько 81о;

- густина затверділого після розплавлення (литого) тротилу 1,55-1,60;

- температура спалахування близько 310о

- на відкритому повітрі тротил горить жовтим полум’ям, що сильно коптить без вибуху. Горіння тротилу у замкнутому просторі може переходити в детонацію.

До удару, тертя і теплового впливу тротил є мало чутливим. Пресований і литий тротил від прострілу звичайною кулею не вибухає і не спалахує, з металами хімічно не взаємодіє.

Сприйнятливість тротилу до детонації залежить від його стану. Пресований і порошкоподібний тротил безвідмовно детонує від капсуля-детонатора №8, литий же, лускатий і гранульований тротил детонує лише від проміжного детонатора із пресованого тротилу або іншої бризантної ВР.

Хімічна стійкість тротилу висока; тривале нагрівання при температурі до 130о мало змінює його вибухові властивості, він не втрачає цих властивостей і після тривалого перебуванні у воді. Під впливом сонячного світла тротил зазнає фізико-хімічних перетворень, які супроводжуються зміною його кольору і деяким підвищенням чутливості до зовнішніх впливів.

Він використовується як індивідуальна вибухова речовина, а також в різних вибухових сумішах. Пресуванням або заливкою з нього виготовляються різні заряди і підривні шашки. Для спорядження боєприпасів, виготовлення проміжних детонаторів, кумулятивних зарядів для дроблення негабаритів, зарядів для сейсморозвідки тротил застосовується не тільки у чистому вигляді, але і в сплавах з іншими ВР (гексогеном, тетрилом, ТЕНом та інше).

Tротил входить до складу багатьох аміачноселитряних BР в чистому вигляді, а також у вигляді гранул (гранулотол, гранитол, пелетол, нитропел, гранатол) або в суміші з алюмінієвим порошком (алюмотол, гранатол А, айригел) тротил застосовується у ряді країн як водостійка вибухова речовина при відкритій розробці корисних копалин.

Порошкоподібний тротил входить до складу деяких вибухових речовин пониженої потужності (наприклад амонітів).

Розкладання тротилу при вибуховому перетворенні відбувається відповідно до рівняння реакції:

C6H2(NO2)3CH3=2,5H2O+3,5CO+3,5C+1,5N2 з тепловим ефектом 932 кДж/моль або 4235 кДж/кг, при цьому об'єм газоподібних продуктів складає порядку 0,750 м3 на 1 кг тротилу. Тротил має великий негативний кисневий баланс, через що під час його вибуху виділяється значна кількість твердих продуктів - сажі.

Для здійснення підривних робіт тротил, як правило, застосовується у вигляді пресованих підривних шашок:

- великих – розмірами 50х50х100 мм і вагою 400 г;

- малих – розмірами 25х50х100 мм і вагою 200 г;

- бурових (циліндричних) – довжиною 70 мм, діаметром 30 мм і вагою 75 г.

Всі підривні шашки мають запальні гнізда для капсуля-детонатора №8. Для більш надійного з’єднання з засобами вибуху запальні гнізда деяких шашок виготовляються з різьбою. До надпису на паперовій обгортці таких шашок додано: «З різьбою 1М10х1Н» або «З фольговою обгорткою різьби»

Для захисту шашок від зовнішнього впливу їх покривають шаром парафіну і обгортають папером, на який потім наноситься ще один шар парафіну. Місце розташування запального гнізда шашки позначають чорною крапкою.

З метою забезпечення зручності під час зберігання, перевезення і застосування підривні шашки упаковуються в дерев’яні ящики. В кожний ящик укладено 30 великих і 65 малих або 250 бурових шашок. Ящик, що містить великі і малі шашки, може застосовуватися як зосереджений заряд вагою 25 кг (без зняття кришки). Для цього в кришці виготовлений отвір, що закритий знімною планкою, проти якої покладена велика шашка (400 г) з різьбою.

Пластична ВР (пластит, ПВВ-4) являє собою однорідну тістоподібну масу світло-кремового кольору густиною 1,4. Пластит виготовляється з порошкоподібного гексогену (80%) і спеціального пластифікатора (20%) шляхом ретельного їх перемішування.

Пластит негігроскопічний і нерозчинний у воді, легко деформується зусиллям рук. Це дозволяє використовувати пластит для виготовлення зарядів необхідної форми.

Пластичні властивості пластиту зберігаються при температурі від -30о до +50о. При негативних температурах пластичність його декілька знижується; при температурах вище +25о він стає м’яким і міцність виготовлених і нього зарядів зменшується.

До удару, тертю і теплових впливів пластит малочутливий (його чутливість лише трохи вище чутливості тротилу). При прострілі кулею, заряд з ПВВ-4, як правило, не вибухає і не загорається. При запалюванні горить, горіння його в кількості до 50 кг проходить енергійно, але без вибуху. З металами пластит хімічно не взаємодіє. Детонує він від капсуля-детонатора №8, що занурюється в масу заряду на глибину не менше 10 мм.

Пластит не має властивостей липкої речовини, тому під час проведення підривних робіт з використанням пластиту, для надійного кріплення до об’єкту заряди з нього необхідно обгортати в тканину або пластикатові оболонки.

Пластит постачається у війська у вигляді брикетів розміром 70х70х145 мм, вагою 1 кг, що обгорнуті папером. Брикети по 32 шт. упаковані в дерев’яні ящики.