Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Матеріал студентам з інженерного забезпечення б...doc
Скачиваний:
84
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
14.65 Mб
Скачать

Сучасні тенденції щодо розробки нових протитанкових мін:

- механізоване або дистанційне встановлення;

- створення боєприпасів, які здатні виводити з ладу броньовані машини й уражати їх екіпаж;

- підвищення бойової ефективності мін за рахунок використання в них заряду спрямованої дії;

- оснащення мін складним електронним підривником, за рахунок чого можливе визначення й класифікація цілі, керування боєприпасом;

- застосування при виготовленні мін табельної сучасної протитанкової зброї, яка оснащується електронним неконтактним підривником;

- розробка для застарілих зразків протигусенічних мін сучасних (контактних і неконтактних ) підривників;

- створення універсальних боєприпасів, які розраховані на встановлення за допомогою різноманітних засобів механізації

- об’єднання зусиль ряду країн під час розробки єдиного зразку.

Міни та мінні поля Збройних сил України

Мінно-вибухові загородження складають основу системи інженерних загороджень. Головними мінно-вибуховими загородженнями є загородження з протитанкових мін, оскільки танки і БМП є основною ударною силою сухопутних військ будь-якої армії світу.

Основними елементами інженерних мін є:

- заряд ВР – для ураження або зруйнування об’єкту;

- підривник – спеціальний прилад для ініціювання заряду ВР міни.

Заряд вибухової речовини міни за своєю формою може бути:

- зосередженим;

- кумулятивним.

Підривники за принципом дії можуть бути:

- механічними;

- електромеханічними;

- електричними;

- хімічними.

За терміном дії вони можуть бути миттєвої або сповільненої дії.

Міна разом з підривником є міною остаточно спорядженою. Якщо підривник в міну не встановлений або він не є остаточно спорядженим, така міна є міною не остаточно спорядженою.

Протитанкові міни призначені для мінування місцевості проти танків та іншої рухомої наземної техніки противника ( БМП, БТР, тягачі, ракетні установки).

Протитанкові міни за характером впливу на об’єкт враження розподіляються на:

- протигусеничні ( міни серії ТМ-62);

- протиднищеві ( ТМК-2, ТМ-62М з підривником МВШ-62);

- протибортові ( ТМ-73, ТМ-83).

Протигусеничними є міни, які вибухають під час наїзду на них гусениці бойової машини або колеса автомобіля. внаслідок натискання на верхню поверхню міни або підривника. Такі міни у результаті вибуху забезпечують руйнування елементів ходової частини машини.

Протиднищевими є міни, які спрацьовують під час наїзду на них днищем або гусеницею танку (колесом машини). При підриві таких мін під днищем забезпечується пробивання днища бойової машини з одночасним ураженням екіпажу та пошкодженням вузлів та агрегатів машини. У випадку спрацювання міни під гусеницею – ефект вибуху є аналогічним, як під час вибуху протигусеничної міни.

Протибортовими є міни, які вражають танки та іншу рухому техніку шляхом ураження її у бокову поверхню. При цьому руйнується броня, виводиться зі строю екіпаж, можливе руйнування окремих агрегатів та озброєння.

Основним типом протитанкових мін, які є на озброєнні Сухопутних військ Збройних Сил України є міни серії ТМ-62, в тому числі:

  • ТМ-62М ( протитанкова міна, 1962 року розробки, у металевому корпусі);

  • ТМ-62П2 – у пластмасовому корпусі;

  • ТМ-62П3 – у корпусі із стабілізованого поліетилену;

  • ТМ-62Т – у корпусі з капронової тканини;

  • ТМ-62Д – у дерев’яному корпусі;

  • ТМ-62Б – безкорпусна.

Міни серії ТМ-62 не остаточно споряджені. Вони являють собою заряд ВР, що розташований у корпусі, в оболонці або не має корпусу, з уніфікованим гніздом під табельний підривник ((ТМ-62Б)). Під час зберігання гніздо закривається пластмасовою або поліетиленовою пробкою.

З перелічених вище основними є міни ТМ-62М та ТМ-62П3. Всі міни серії ТМ-62 – протитанкові, протигусеничні (з підривником МВШ-62 ще й протиднищеві), автоматичні, контактні, з механічними підривниками натискної дії. Крім того всі вони у випадку встановлення із запальником МВН-72 можуть бути встановлені як неконтактні тобто можуть спрацьовувати від дії магнітного поля танку без безпосереднього механічного контакту бойової машини з міною.

Міни серії ТМ-62 можуть встановлюватись вручну а також із застосуванням засобів механізації мінування (наземні або вертолітні). В окремих випадках, при застосуванні спеціальних комплектів вони можуть в становлюватись у вигляді керованих по проводах.

Міна ТМ-62М складається з: корпуса, пробки, заряду ВР, додаткового детонатора, капронової ручки для перенесення. Міна під час підготовки додатково комплектується підривником МВЧ-62, якій є основним для мін серії ТМ-62.

За своїми вагово-вибуховими характеристиками ТМ-62М є найбільш потужною з усіх протигусеничних мин, що були розроблені у Радянському Союзі. Вибух ТМ-62 здатен зруйнувати 3-6 траків, коток, пошкоджує балансир.

Вибух міни відбувається при натисканні гусениці на підривник. Відсутність натискної кришки у ТМ-62М знижує ймовірність підриву танка на мінному полі, але в той же час підвищує стійкість міни до впливу на неї ударної хвилі вибухів зарядів розмінування.