Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Матеріал студентам з інженерного забезпечення б...doc
Скачиваний:
84
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
14.65 Mб
Скачать

Запалювання звичайним сирником

Запалювальні трубки промислового виготовлення мають 3 терміни уповільнення: 50с (ЗТП-50); 150с (ЗТП-150) і 300с (ЗТП-300). Вони герметичні, можуть застосовуватися для підривання зарядів у воді. Запалювальні трубки виготовляються з тертковим або механічним запалюванням вогнепровідного шнура.

Характеристики запалювальних трубок

Характеристики

Найменування трубок

ЗТП-50

ЗТП-150

ЗТП-300

Час уповільнення вибуху, с

- на повітрі

50

150

360

- у воді на глибині 5 м

40

100

300

Довжина, см

55

150

100

Вага, г

50

75

65

Колір вогнепровідного шнура

Сірувато-білий

Голубий*

*Трубки ЗТП-300 перших випусків мають вогнепровідний шнур сірувато-білого кольору.

Одній особі дозволяється підпалювати не більше 5 запалювальних трубок. Підпалювання здійснюється лише за командою старшого. Запаливши запалювальні трубки, підривники повинні відійти на безпечну відстань або в укриття, не чекаючи загальної команди.

Після команди «ВІДХОДЬ» всі, в тому числі й такі, що не встигли запалити запалювальні трубки, відходять у призначене заздалегідь укриття або на безпечну відстань.

Якщо заряд не вибухнув, підривнику, що здійснював його установку, дозволяється підходити до заряду (за командою старшого) не раніше ніж через 15 хвилин після того, як за розрахунком мав відбутися вибух. Під час підходу необхідно уважно слідкувати, чи відсутні ознаки горіння вогнепровідного шнуру або самого заряду.

Підривання детонуючим шнуром

Детонуючий шнур призначений для одночасного підриву декількох зарядів, наприклад, при підриванні мостів, будівель і т.п., а також для безкапсульного підривання зарядів ВР, що закладені у важкодосяжних місцях.

Детонуючий шнур складається з серцевини - бризантної ВР, двох направляючих ниток і ряду внутрішніх та зовнішніх опліток, покритих оболонкою, що ізолює від вологи.

Детонуючий шнур (бухта 50 м)

1 – ВР (тен); 2 – зовнішня оболонка; 3 – направляюча нитка

В залежності від виду вологоізолюючої оболонки, детонуючий шнур, яким забезпечуються війська, поділяється на марки ДШ-Б і ДШ-В. Оболонка шнуру марки ДШ-Б являє собою шар водонепроникної мастики, поверх якої навиті червоні нитки. Оболонка шнуру марки ДШ-В є більш водонепроникною і виконана з пластикату червоного кольору. Червоний колір оболонок детонуючого шнуру дозволяє легко відрізнити його від шнуру вогнепровідного. Діаметр детонуючого шнуру обох марок дорівнює 5-6 мм.

Детонуючий шнур вибухає зі швидкістю не менше 6500 м/с. Його необхідно оберігати від механічних пошкоджень, а також від впливу вологи і вогню; від вогню детонуючий шнур може загорітися і повільно горіти; при прострілі кулею він може вибухнути.

Детонуючий шнур відрізками довжиною 50 м зберігається згорнутими в бухти з покритими мастикою кінцями в сухих прохолодних приміщеннях окремо від ВР і підривних зарядів.

Детонуючий шнур підривається запалювальною трубкою, зарядом ВР або електродетонатором.

Однією запалювальною трубкою або одним електродетонатором можно підірвати до шести кінців детонуючого шнура; при більшій кількості кінців їх підривають тротиловою шашкою, яку у свою чергу підривають запалювальною трубкою або електродетонатором.