Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Матеріал студентам з інженерного забезпечення б...doc
Скачиваний:
84
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
14.65 Mб
Скачать

Чотирилапа кішка.

1) шнур; 2) лапи, які складуються Кішка складається із стержня, чотирьох відкидних лап та фасонної гайки для закріплення лап в складеному положенні. До стержня кішки прикріплене кільце для прив’язування мотузки. Маса кішки 580 г.

Для зняття міни з місця установки її захоплюють кішкою за найбільш зручну і безпечну деталь (наприклад, за ручку міни) і обережно з укриття або положення «лежачи» на відстані не менше 30 м від міни зсувають з місця встановлення.

Для розвідки або знищення протипіхотних мін натяжної дії кішка береться в руку так, щоб лапи (кігті) були притиснуті до стрижня, але фасонна гайка була звільнена і не утримувала їх. Після кидка кішки лапи вільно розкриваються і при підтягуванні її мотузкою заціплюються за натягнутий дріт мін. Наявність мін визначають по їх вибухах.

Чорно-біла стрічка з бавовняної тканини довжиною 100 м призначається для позначення проходу в мінних полях. Ширина стрічки 43 мм. Чорні і білі ділянки стрічки мають довжину по 0,5 м. Крім того, через кожні 5 м на стрічці є позначки 5, 10, 15, 20 і т. д. відповідно відстані в метрах від початку стрічки.

Стрічка намотується на спеціальну котушку, що переноситься в брезентовому чохлі. При роботі котушка зі стрічкою прикріплюється до поясного ременя сапера, а вільний кінець стрічки кріпиться дротяною шпилькою до ґрунту. Стрічка розмотується з котушки по мірі руху сапера.

Прапорці призначені для позначення виявлених мін.

Полотнища прапорців металеві (пластмасові), трьохкутної форми, червоного кольору, з білою опуклою літерою «М»

Металеві стрижні прапорців мають по дві скоби для нарощування їх при встановленні їх у високу рослинність. Прапорці переносяться в брезентових чохлах по 10 шт. в кожному.

Ножиці для різання дроту використовуються під час пророблення проходів в дротових загородженнях.

Для пророблення проходу вручну призначають відділення із засобами пошуку, обладнанням для знешкодження (знищення) мін і позначення проходу.

При оснащенні міношукачами

Пророблення проходу в мінному полі відділенням, яке

оснащене міношукачами (розміри в мм)

1-6 - номери розрахунку з міношукачами; 7 – командир відділення; 8 – чорно-біла стрічка;

9 – односторонній знак для позначення проходу.

У протитанкових мінних полях можуть бути встановлені протипіхотні осколочні міни з розтяжками. Для їх тралення 1 і 6 номери мають кішку з мотузкою довжиною 30 метрів. Тільки після тралення протипіхотних мін в смузі наміченого проходу на глибину 10 – 15 метрів розрахунок розпочинає пошук протитанкових мін. Операцію повторюють до кінця пророблення проходу на всю глибину мінного поля.

Відділення розгортається уступом праворуч або ліворуч. 1-й номер, витримуючи завданий напрямок по наміченому орієнтиру (азимуту), рухається вперед, проводить пошук мін міношукачем та позначає ліву (праву) межу проходу чорно-білою стрічкою.

Уступом праворуч (ліворуч) від 1-го номеру на відстані 10 – 15 метрів один від одного просуваються інші номери. Вони орієнтуються по кінцям чорно-білої стрічки (довжиною 15 м), прикріплених до поясного ременю кожного номеру. Останній 6-й номер для позначення правої (лівої)межі проходу тягне за собою чорно-білу стрічку, яку змотує з котушки. 1-й номер, закінчивши пошук, залишається для охорони проходу; 2-й і 3-й номери повертаються на вихідний рубіж, орієнтуючись по чорно-білій стрічці, розтягнутої 1-м номером, беруть знаки і позначають ними межі проходу: 2-й – ліворуч, 3-й – праворуч.

При оснащенні міношукачами і щупами відділення розподіляється на три розрахунки по два номера в кожному.

Пророблення проходу в мінному полі відділенням, який має міношукачі і щупи (розміри в м):

1 – номери розрахунку зі щупами; 2 – номери розрахунків з міношукачами; 3 – командир відділення;

4 – чорно-біла стрічка; 5 – односторонній знак для позначення проходу.

При виході до границі мінного поля 1-й розрахунок, витримуючи заданий напрямок, здійснює пошук мін у смузі шириною 2,5-3 м (перші номери щупами, другі міношукачами). Кожний номер 1-го розрахунку тягне за собою чорно-білу стрічку довжиною 15 м, прикріплену до поясного ременя. 1-й номер 2-го розрахунку й 2-й номер 3-го розрахунку тягнуть за собою чорно-білі стрічки, що розмотують з котушок, цими стрічками позначають границі проходу.

У протитанкових мінних полях можуть бути встановлені протипіхотні осколочні міни з розтяжками. Для їхнього тралення призначають двох чоловік з кішками. Тільки після тралення протипіхотних мін у смузі наміченого проходу на глибину 15-20 м розрахунки розпочинають пошук протитанкових мін. Операції повторюють до закінчення пророблення проходу на всю глибину мінного поля.

Виявлені міни або витягають і видаляють за межі проходу, або позначають з метою наступного їх стягування кішками або знищення на місці накладними зарядами.

Проходи в мінних полях перед переднім краєм позначають односторонніми знаками, що мають бути добре видимими з боку наших військ і непомітними з боку противника.