Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Міністерство освіти і науки України 1 (укр

.).pdf
Скачиваний:
17
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
3.26 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки України ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ БУДІВНИЦТВА ТА АРХІТЕКТУРИ

Спеціальності:

7. 120 101

7. 120 103

7. 120 101 01

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ до виконання завдань модуля 1 з курсу

«Архітектурна графіка»

Харків 2015

Міністерство освіти і науки України ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ БУДІВНИЦТВА ТА АРХІТЕКТУРИ

Спеціальності:

7. 120 101

7.120 103

7. 120 101 01

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ до виконання завдань 1 семестру з курсу

«Архітектурна графіка»

Затверджено на засіданні кафедри основ архітектури.

Протокол № від . . 2015

Харків ХНУБА 2015

Методичні вказівки до виконання завдань 1 семестру з курсу «Архітектурна графіка» для студентів спеціальностей 7. 120 101 «Архітектура будівель і споруд»; 7. 120 103 «Дизайн архітектурного середовища»; 7. 120 101 01

«Реконструкція, реставрація архітектурних об’єктів»/ Укладачі: ст. викл.

Єрмаков Є. Д.

Рецензент: І. І Крейзер, доцент

Кафедра основ архітектури

Завідувач кафедри О А проф. О. П. Буряк

Вступ

Дані методичні вказівки відповідають програмі навчання в курсі

"архітектурна графіка" для студентів спеціальностей: 7. 120. 101. "Архітектура будівель і споруд", 7. 120. 103. "Дизайн архітектурного середовища", 7. 120. 101. 01. "Реконструкція, реставрація архітектурних об'єктів " і покликані замінити попередні методичні вказівки, видані в 2007

році (укладачі: Горожанкін В. К. та Рижевцева Л. О.).

На всіх етапах роботи над проектом будівлі – від його ескізу до робочих креслень – архітектор використовує графічне зображення майбутньої споруди, а також її тривимірні моделі. Архітектурне проектування включає елементи художньої і технічної творчості, відповідно, мова цього проектування – архітектурна графіка – сполучає художню і інженерну графіку, є складним конгломератом малюнка і креслення.

В умовах проектування архітектурна графіка забезпечує комунікацію в професійній сфері для оцінки і узгодження проекту, а в умовах навчання – нормує рівень професіоналізму.

Зміст курсу

Курс «архітектурна графіка» направлений на оволодіння технікою роботи з тушшю і основними прийомами оформлення курсових проектів. Він не вичерпує всього об’єму графічних навиків, необхідних фахівцю, і є доповненням до курсів нарисної геометрії і малюнка, проектування і композиції. Курс вивчається впродовж 2-х семестрів: перший семестр зосереджений на вивченні лінійної графіки, другий – на освоєнні техніки тонального моделювання форми і колірного лесування креслень.

Цілі і завдання модуля 1

Модуль 1 осіннього семестру включає курс лекцій «Ордери» та 5 завдань.

Завдання виконуються тушшю на креслярському папері формату А-2 і

здаються у встановлений термін.

Завдання 1 – «сітка» - має за мету формування навику роботи з тушшю і точного креслення під рейсшину з використанням трикутника.

Завдання 2 – «фактури та стафаж» - дає навик зображення на архітектурному кресленні різноманітних будівельних матеріалів (газон,

квітник, камінь, дерево) та уяву про використання малювальних навиків при оформленні фасадів і планів.

Завдання 3 – «сполучення» - дає навик користування циркулем для виконання креслень із застосуванням сполучень циркульних кривих.

Завдання 4 – «шрифтова композиція» - створення композиції з рукописних архітектурних та стильових шрифтів та формування необхідного навику для підписів креслень.

Завдання 5 – «ордерна композиція» - практичне завдання по засвоєнню лекційного курсу з викреслюванням одного з римських ордерів.

Загальна послідовність робіт

1.Розробка схеми експозиції роботи. Всі 5 аркушів повинні володіти загальною схемою розміщення зображень, розрахованою на виставку

(одночасний перегляд). Для цього необхідно:

1.1.Призначити орієнтацію кожного аркуша («книга», «альбом»)

1.2.Розмітити поля, вільні від зображення (габарит зображення не менше ніж 300 – 500 мм).

1.3.Розмітити тексти написів і підписів. Заголовок аркуша,

наприклад «ЗАВДАННЯ 1», який в остаточній роботі потрібно виконати архітектурним шрифтом висотою букв до 10 мм. У правому нижньому кутку кожного завдання поміщається підпис: «вик.

(виконав) ст. (студент) гр. (групи) А – 1.., прізвище (повністю) і перша буква імені» - виконується архітектурним шрифтом заввишки 3 – 5 мм.

Ескіз експозиції виконується в масштабі 1 : 5, 1 : 10 в аудиторії і затверджується керівником.

2.Розробка ескіза композиції аркуша. Архітектурне зображення будується за принципом картини: у нього є головні і другорядні частини (подібні фігурам і фону картини). Другорядні частини зображення підпорядковані завданню виявлення головного.

Архітектурна композиція повинна розставити акценти, - організувати відповідність частин зображення і організувати зміни тональної цільності в робочому полі аркуша. Така організація може бути підпорядкована ідеї динаміки або рівноваги.

А – динамічна композиція з розподілом тональності по діагоналі

зображення,

Б – осьова композиція з врівноваженим розподілом тональних плям.

Ескіз виконується в М 1 : 1 олівцем в аудиторії і узгоджується з керівником. Кожен новий ескіз враховує розподіл тональності в загальній експозиції аркушів. Ескізи оцінюються і підлягають здачі разом з останнім завданням.

3.Виконання креслень. Креслення під обведення тушшю виконують тонким олівцем, починаючи від габаритної схеми і закінчуючи опрацьовуванням всіх деталей, включаючи написи і підписи.

Обведення виконується «тонким» рапідографом (0,1 – 0,18 мм).

Завдання 1 – «сітка». По аналогії із зразком розробити композицію і викреслити прямокутну сітку ліній ортогональних і діагональних напрямків

(однакової товщини). У цьому завданні формується навик використання інструментів: вимірника, рейсшини і косинця, а також креслення олівцем без натиску для подальшого обведення тушшю. Точність креслення виявляється в сходженні ліній у вузлах сітки (див. додаток,рис. 1, 2)

.

Завдання 2 – «фактури та стафаж». Освоїти графічні фактури та стафажі, які використовуються при оформленні архітектурних креслень, таких як генеральний план і фасади. Освоїти прийоми зображення природного оточення та середовища споруд. Зображення фактур та стафажу є результатом поєднання стандартних штрихувань з індивідуальною каліграфією, тому рекомендується пошук авторських варіантів зображення.

Приклад виконання завдання приведений на рис. 3, 4 (див. додаток).