Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Матеріал студентам з інженерного забезпечення б...doc
Скачиваний:
84
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
14.65 Mб
Скачать

Загальні відомості

Інженерні загородження – це інженерні засоби, споруди та руйнування, які встановлені або влаштовані на місцевості з метою нанесення втрат противнику, затримання його просування, ускладнення його маневру, змушення рухатись у вигідному для нас напрямку.

Інженерні загородження за типом розподіляються на:

- мінно-вибухові;

- невибухові;

- комбіновані;

- електризовані.

Інженерні міни класифікуються:

за призначенням – протитанкові, протипіхотні, протидесантні, протитранспортні, об’єктні, спеціальні, сигнальні.

за способом ураження – протигусенічні, протиднищеві, протибортові, протидахові, фугасні, осколкові, донні, якірні, сплавні.

за характером ураження – фугасні (натискні) та осколкові (натяжної та електричної дії) з коловим та спрямованим ураженням;

за ступенем спорядження – остаточно та не остаточно споряджені;

за ступенем небезпеки – що знешкоджуються і такі, що не знешкоджуються, що вилучаються з місця встановлення і такі, що не можливо вилучити;

за видом зовнішнього впливу – контактні та неконтактні;

за строком дії – миттєвої та уповільненої дії;

за родом використання – учбові та бойові;

за ступенем готовності – першої та другої.

Перший ступінь - загородження приведені в повну бойову готовність: міни остаточно споряджені й установлені, а керовані міни й мінні поля наведені в бойовий стан, огородження мінних полів відсутні, невибухові загородження повністю підготовлене, проходи й переходи через них закриті, зруйновані або заміновані.

Другий ступінь - загородження підготовлені до швидкого перекладу їх у перший ступінь: міни остаточно споряджені й установлені, але мінні поля огороджені; керовані міни й мінні поля перебувають у безпечному стані, невибухові загородження підготовлені повністю але проходи й переходи через них не закриті, не зруйновані й не заміновані або заміновані керованими мінами, що втримуються в безпечному стані.

Перше навчальне питання: “Інженерні загородження іноземних армій, їх класифікація та порядок влаштування. Мінні поля, способи їх встановлення.”

В іноземних арміях як основний вид інженерних загороджень в усіх видах бойових дій розглядаються мінно-вибухові загородження.

Найбільше застосування знаходять протитан­кові та протипіхотні мінні поля.

Згідно класифікації, прийнятої у США, всі мінні поля у залежності від їхнього призначення та розташування розподіляються на:

Захисні – встановлюються на обмежений час і можуть зніматися своїми підрозділами, влаштовуються для тимчасового прикриття опорних пунктів та районів розташування підрозділів від атак противника. Нестандартна схема мінування та міни без елементів, які запобігають їх знешкодженню.

Тактичні – складова частина загальної системи загороджень позиції або району зосередження. Улаштовуються за стандартною схемою мінування, використовуються усі типи мін (в тому числі ЗДМ).

- обороннівстановлюються за стандартною схемою 1-4-8 (1 ПТМ-4 ППМ оск.-

8 ППМ фуг.), при цьому 5% ПТМ встановлюються в положення, що не дозволяє їхнє вилучення. Мінімальна глибина мінних полів не менш 100м, бажана – 300-500м.

- загороджувальнівстановлюються перед усім фронтом за стандартної схемою 3-4-8 (3 ПТМ-4 ППМ оск.-8 ППМ фуг.), при цьому 20% ПТМ встановлюються в положення, що не дозволяє їхнє вилучення.

Очагові – влаштовуються на території противника в межах дії зброї дивізійної ланки, з метою утримання противника, порушення його бойового порядку, ускладнення використання районів місцевості та шляхів маневру. Мають будь які розміри та форму, від однієї групи до декількох груп вздовж шляхів або маршрутів. Міни з елементами, що не дозволяє їхнє вилучення та такі, що встановлюються із застосуванням засобів дистанційного мінування.

Забороняючі – подібні очаговим, але відрізняються тим, що влаштовуються за межами зброї дивізійної ланки. Основне призначення - ускладнення та порушення діяльності противника в тилових районах, заборона використання об‘єктів.

Хибні – влаштовуються з метою введення противника в оману, коли недостатньо часу, засобів та сил для влаштування інших мінних полів.

Для їхнього встановлення широко застосо­вуються різні за будовою мінні загороджувачі.

Останнім часом широкого застосування набули системи дистанційного мінування.