Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МIНIСТЕРСТВО ОСВIТИ I НАУКИ УКРАЇНИ.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
153.09 Кб
Скачать

17

МIНIСТЕРСТВО ОСВIТИ I НАУКИ УКРАЇНИ

ДЕПАРТАМЕНТ НАУКИ I ОСВIТИ

ХАРКIВСЬКА МIСЬКА ДЕРЖАВНА АДМIНIСТРАЦIЯ

КОМУНАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

«ХАРКIВСЬКА ГУМАНIТАРНО-ПЕДАГОГIЧНА АКАДЕМIЯ»

ХАРКIВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ

Iндивiдуальна науково-дослiдницька робота по темi Невропатологiя та дефектологiя

з предмету «Невропатологiя»

Виконана студентками 411-к групи

Кравчук О.М., Романенко А.I.

Науковий керiвник ст. викладач

Прокопенко Л.I.

Харкiв, 2015 р.

ЗМIСТ

РОЗДIЛ 1. ЗНАЧЕННЯ КУРСУ НЕВРОПАТОЛОГIЇ ДЛЯ СПЕЦIАЛЬНОЇ ПЕДАГОГIКИ…………………………………………….3

    1. Необхiднiсть медичних знань для педагогiв-дефектологiв………..4

    2. Деонтологiя в невропатологiї………………………………………..7

    3. Взаємини лiкаря i педагога-дефектолога……………………………9

    4. Органiзацiя лiкувально-профiлактичної допомоги дiтям з вiдхиленнями у розвитку……………………………………………13

    5. Лiкувально-педагогiчний комплекс………………………………..16

СПИСОК ЛIТЕРАТУРИ……………………………………………………17

Роздiл 1. Значення курсу невропатологiї для спецiальної педагогiки

Невропатологiя (від грецького neuron - нерв, pathos - хвороба, logos - наука) - розділ науки, що вивчає хвороби нервової системи.

Дана наука є частиною неврології - науки про структуру і функціонування нервової системи. Останні три десятиліття ознаменувалися стрімким і все прискореним прогресом у пізнанні структурно-функціональної організації нервової системи. За цей час отримані численні дані, сформульовані гіпотези і створені концепції, що пояснюють закономірності роботи нервових клітин, нервових центрів і системної діяльності мозку в цілому. Проводяться дослідження таких високоорганізованих функцій, як мова, пам'ять, поведінка. Прогресу неврології сприяє використання сучасних електрофізіологічних, біохімічних, морфологічних і нейропсихологічних методів дослідження. Крім того, цьому прогресу сприяє вивчення нервової системи на молекулярному, клітинному і субклітинному рівнях. Поряд з цим в неврології широко застосовуються сучасні методи математичного моделювання.

У невропатології вивчаються емоційно-вікові аспекти, в центрі яких знаходиться проблема впливу вікових змін на розвиток мозку дитини і специфіку поразки його нервової системи. Самостійної областю є невропатологія дитячого віку.

У завдання дитячої невропатології входять вивчення нервової системи дітей різних вікових груп, розробка нормативів нервово-психічного розвитку дитини, виявлення причин затримок або «спотворень» розвитку, вивчення захворювань нервової системи, розробка методів лікування.

Важливим розділом дитячої невропатології є перинатальна неврологія (peri - близько, natus - родовий), що вивчає особливості формування нервової системи в ранньому періоді в нормальних і несприятливих умовах.

Останнім часом вживається термін «педагогічна неврологія», до завдань якої входить вивчення особливостей нервової системи стосовно до проблем навчання дітей, в тому числі і страждають різними порушеннями слуху, зору, рухової сфери, мови, а також відстаючих в розумовому розвитку і мають ЗПР.

Знання основ невропатології - необхідна передумова для будь-якого виду педагогічної діяльності, особливо з дітьми, що страждають патологією мовлення, органів чуття, руховими порушеннями, затримками нервово-психічного розвитку.