Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник брош. - копия.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
162.03 Кб
Скачать

Ігри з ходьбою і бігом «Літаки»

Діти зображають льотчиків на літаках. Вони стоять в різних місцях майданчика. За словами вихователя: «До польоту готуйся!», діти роблять кругові оберти перед собою зігнутими у ліктях руками – заводять мотори. По сигналу «Летить!», вони піднімають руки у сторони і бігають в розсипну по майданчику. По команді «На посадку!», літаки зупиняються і приземлюються (діти опускаються на одне коліно). Гра повторюється 5-6 разів.

Методичні вказівки. Можна розділити дітей на 3-4 ланки. Тоді по команді «На посадку!» діти знаходять свої місця в ланках. Вихователь відзначає, чия ланка зібралася першою.

«У ведмедя в бору»

На одній стороні майданчика обкреслюється барліг ведмедя. На іншій – позначається дім, в якому живуть діти. Вихователь вибирає ведмедя, який сидить у барлогу. Коли вихователь каже: «Йдіть, діти гуляти!» – діти виходять із дому і йдуть у ліс, збирають гриби, ловлять метеликів та інше (нахиляються, випрямляються, роблять інші імітаційні рухи). Вони вимовляють хором:

У ведмедя в бору

Гриби, ягоди беру

А ведмідь сидить

І на нас гарчить.

Після слова «гарчить» ведмідь вибігає і починає ловити дітей. Той, кого ведмідь торкнеться вважається за спійманий: ведмідь відводить його до себе у барліг. За лінією дому дітей ловити не можна.

Після того, як ведмідь зловить декілька гравців, гра поновлюється. На роль ведмедя призначається інша дитина. Гра повторюється 3-4 рази.

Методичні вказівки. Може бути інший варіант гри – з двома ведмедями.

«Переліт птахів»

Зграя птахів збирається на одному краю майданчика (діти вільно розміщуються), напроти гімнастичної стінки з декількома прольотами. По сигналу вихователя «Полетіли!», птахи розлітаються по майданчику, розпрямляють крила і розмахують ними. По сигналу «Буря!», птахи летять до дерев (залізають на гімнастичну стінку). Коли вихователь говорить: «Буря минула!», птахи спокійно спускаються з дерев, продовжують літати. Гра повторюється 3-4 рази.

Методичні вказівки. При спуску з гімнастичної стінки не можна зістрибувати. Якщо стінка має мало прольотів, треба включати у гру не всіх дітей відразу. Замість стінки можна використовувати лавки, стільці та інші предмети.

«Підкинь-злови»

Діти вільно розміщуються у приміщенні або на майданчику, кожен тримає м'яч у руках. По сигналу вихователя: «Починай!», діти підкидають м'яч угору і ловлять його. Кожен рахує, скільки разів зуміє зловити м'яч і не впустити його.

Методичні вказівки. Дітей можна розділити на пари. Одні підкидають і ловлять м'ячі, інші рахують; або всі стають по колу, а один або двоє з тих, хто грають виходять у середину кола і підкидають м'яч. Всі спостерігають за правильністю виконання завдання.

Варіанти: підкинути м'яч угору, почекати, доки він удариться о землю, а потім вже зловити; підкинути м'яч, плеснути у долоні, зловити м'яч; підкинути м'яч, швидко обернутися довкруги і після відскоку м'яча від землі зловити його.

«Збий булаву»

Гравці стають за лінію, за 2-3 м від якої, напроти кожного поставлені булави. Діти тримають м'ячі у руках. По сигналу гравці прокочують м'ячі у напрямку до булав, прагнучи збити їх. По наступному сигналу діти йдуть за м'ячами і підіймають булави, що впали. Гра повторюється. Кожен гравець запам'ятовує, скільки разів булава була їм збита.

Методичні вказівки. Треба різноманітити ігрове завдання, прокочувати м'ячі правою, лівою і двома руками, можна прокочувати м'яч ногою.