Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник брош. - копия.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
162.03 Кб
Скачать

«Школа м'яча»

Підкинути м'яч угору і зловити його однією рукою. Ударити м'яч о землю і зловити його однією рукою. Підкинути м'яч угору, плеснути у долоні (1-3 рази) і зловити його двома руками. Ударити м'яч о землю і зловити його однією рукою. Ударити м'яч об стіну, після того, як він впаде на підлогу і відскочить, зловити його однією рукою. Ударити м'яч об стіну, плеснути у долоні і зловити його однією рукою.

У парах: ударити м'яч об стіну так, щоб він відскочив під кутом у бік партнера, який повинен зловити його. Ударити м'яч об стіну від низу до верху і зловити його. Ударити м'яч об стіну кинувши: із-за спини, із-за голови, з-під ноги, з-під руки і зловити його.

Методичні вказівки. Слідкувати щоб діти ловили м’яч однією рукою.

«Попади в обруч»

Діти стоять по колу діаметром 8-10 м. Через одного в руках мішечок із піском. В центрі кола лежить обруч. По сигналу вихователя діти, у яких в руках мішечки, передають їх товаришам справа (за домовленістю). Отримавши мішечки, діти кидають їх двома (або однією) руками знизу, прагнучи попасти в обруч. Вихователь підраховує, скільки мішечків попало в обруч у перших номерів. Діти піднімають мішечки і повертаються на свої місця у коло. Знову роздається сигнал, і діти передають мішечки своїм сусідам – другим номерам, які знов кидають мішечки. Вихователь порівнює, які номери кидали точніше. Гра поновлюється.

Методичні вказівки. Закидати мішечки можна й іншими способами: двома і однією рукою із-за голови, сидячи, стоячи на колінах. Замість мішечків можна використовувати маленькі м'ячі.

Ігри на увагу

«Хто літає?»

Діти з вихователем стоять по колу. Вихователь називає живі і неживі предмети, які літають і не літають. Називаючи предмет, вихователь підіймає руки вгору. Наприклад: вихователь говорить: «Ворона літає, стіл літає, літак літає». Діти підіймають обидві руки вгору і вимовляють слово «літає» тільки в тому випадку, якщо вихователь дійсно назвав предмет, що літає.

Методичні вказівки. На роль водячого можна призначати дітей. Гра проводиться спочатку в повільному потім у швидкому темпі.

«Зроби фігуру»

Діти розбігаються по всьому майданчику. По сигналу вихователя вони зупиняються на місці і приймають яку-небудь позу: присідають, підіймають руки, стають на одну ногу і тому подібне. Вихователь відзначає чия фігура цікавіша.

Методичні вказівки. До кінця року гра ускладнюється: вводяться групові фігури – парами, трійками. Крім того, дітям пропонується придумати фігуру у певному положенні: лише стоячи, стоячи на колінах, сидячи та інше.

1.2.5. Підготовча група (7-й рік життя)

Діти активні, вміло користуються своїм руховим апаратом. Рухи їх достатньо координовані й точні. Вони вміють їх сполучувати в залежності від умов.

У підготовчої до школи групи дітей цікавить не тільки зміст гри і роль у ній, а й результат. Але потрібно враховувати, що не завжди їх можливості співпадають з бажанням досягти хорошого результату, тому вихователь повинен бути завжди уважним і не допускати перенавантажень.

Діти повинні вміти проводити самостійно рухливу гру з нескладними правилами. Ігри з елементами змагальна спритність, влучність, швидкість рухів. Методика проведення рухливих ігор з дітьми цієї групи істотно не відрізняється від методики проведення їх з дошкільнятами старшої групи. Дещо збільшується тривалість безперервного бігу (40-45 с за одне повторення) і загальна тривалість (до 10-15 хв.). Велике значення має підведення підсумків гри, визначення переможця.

Нові ігри доцільно проводити з дітьми всіх вікових груп 3 – 4 дні підряд. Протягом року одна й та сама гра проводиться в різних умовах. Внесення певних змін у гру дає змогу забезпечити відповідний інтерес дошкільнят до неї та підвищити рухову активність.