Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник брош. - копия.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
162.03 Кб
Скачать

«Виклик піонерів»

Місце та інвентар. Велика галявина. Таблиці азбуки Морзе. Прапорці.

Підготовка. Попередньо всі гравці ознайомлюються з сигналізацією прапорцями, користуючись азбукою Морзе (крапка – змах угору, тире – змах у сторону). Гравці поділяються на дві команди і розміщуються на галявині лісу недалеко одна від одної. В 100-150 м від команд встановлюється місце сигналізації. З кожної команди вибирають по два гравця, які будуть подавати сигнали. Вони отримують два прапорця і таблиці азбуки Морзе, йдуть на місце сигналізації і стають напроти своєї команди. З ними йдуть і два посередника, які стають рядом з сигнальниками.

Хід гри. По сигналу посередники говорять сигнальнику кого зі своїх гравців він повинен викликати. Сигнальники викликають учасників своєї команди. Прапорцями передаються початкові букви прізвища та ім’я (або повне ім’я). Команди розшифровують кого викликають. Гравець, якого викликали, біжить до місця сигналізації. Сигнальник послідовно за наказом посередників викликає всіх учасників. Перемагає команда гравці якої найшвидше зібралися біля свого сигнальника.

Варіант гри. Один сигнальник подає команди «праворуч», «ліворуч», «руки у гору», «кроком руш» та інші, по першій літері слова (наприклад П «· – – – » – праворуч), гравці обох команд виконують поворот на право. Команда, яка виконала швидше, отримує одне очко. Гра проводиться 10 – 15 разів. Перемагає команда яка отримала більше очок.

Правила:

1. Виклик можна повторювати декілька разів, поки гравці не зрозуміють кого викликають.

2. Якщо до місця прибіжить не той кого викликали, виклик повторюється.

3. Викликати наступного гравця можна тільки після того як прибіг попередній гравець.

«Виручалочка»

Місце та інвентар. Майданчик, скакалка.

Підготовка. Кількість гравців не менше 6 чоловік. Вибирають двох водячих. Вони беруть за кінці скакалку і починають її крутити.

Хід гри. Гравці по черзі підходять до скакалки, що крутиться, і перестрибують через неї. Таким чином вони опиняються на іншій стороні майданчика. Перший раз всі перестрибують по одному разу, потім по два і так далі (всього десять раз). Хто зачепить за скакалку, вибуває з гри, хто залишиться останнім, стає «виручалкою».

Виручати він повинен тих, хто вибув. Щоб виручити одного гравця, «виручалочка» повинна десять раз стрибнути через скакалку, яку крутять в швидкому темпі. Якщо «виручалочка» не помиляється, гравці які вибули можуть увійти до гри знову, а водячими залишаться ті ж гравці. Якщо ж «виручалочка» не виконає своє завдання, водячі міняються – ними стають ті гравці, які першими вибули з гри.

Правила. Можна придумувати способи перестрибування.

«Деревинка»

Місце та інвентар. Місце, де є дерева.

Підготовка. Кількість учасників не менше п'яти чоловік. Вибирають водячого. Він стає у середину між деревами. Всі інші гравців вибирають собі по дереву і стають біля них.

Хід гри. По сигналу гравці починають перебігати від дерева до дерева. Водячий повинен їх ловити. Вони не вразливі тільки біля дерева, підбігаючи до якого голосно кричать «Деревинка!». Спійманий гравець стає водячим, а водячий займає його місце біля дерева.

Правила:

1. Обов’язково казати «Деревинка!».

2. Якщо водячий не може за 1-1,5 хв. нікого зловити, його міняють.