Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник брош. - копия.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
162.03 Кб
Скачать

«Зайці в огороді»

Підготовка. Креслять два кола: один менший діаметром 3-4 м, другий більший – 6-8 м (менше коло знаходиться у більшому колі). Вибирають «сторожа» який становиться у центр малого кола. Інші гравці «зайці» знаходяться за межами великого кола.

Хід гри. По сигналу зайці починають стрибати на двох ногах і намагаються потрапити у город (менше коло). «Сторож» бігає у межах двох кіл, намагається спіймати «зайців» - торкнутися їх рукою. Спіймані «зайці» відходять у бік. Коли спіймали 3-5 «зайців» - міняють «сторожа», «зайці» знов повертаються у гру, гра продовжується. Перемагають ті гравці кого ні разу не спіймали, також відмічають «сторожа» який зміг швидше спіймати визначену кількість «зайців».

Правила. «Сторож» має право ловити «зайців» як у городі так і у великому колі. «Зайці» стрибають на двох ногах або на одній по вказівці керівника.

2.4. Рухливі ігри дітей середнього шкільного віку

Учні 12-15 років характеризуються корінною перебудовою всього організму у зв'язку з статевими змінами.

Найбільш характерними фізіологічними особливостями для цієї вікової групи є поступове підвищення м'язової сили; підвищується опірність кісток, посилений ріст тулуба. Одночасно відмічається стійкість серцевої діяльності і нервової системи із-за перебудови ендокринних функцій.

У психічній сфері підлітка відбуваються великі якісні зміни – посилюються здібності до відхиленого мислення і з'являється потяг до самостійної творчої діяльності. Формується руховий навик (техніку не можна перебудувати).

Разом з тим, для підлітка характерні недостатня стійкість у виконанні складних завдань. Велика емоційність, дещо підвищена збудженість і швидка втома відбувається із-за нерівномірного і часом суперечливого розвитку деяких систем організму. Вік коли формується людина.

У їх поведінці можна підмітити також деякі особливості: швидку зміну настрою, часом розв'язність і грубість у відносинах.

Підбираючи ігри для підлітків, завжди потрібно ураховувати найбільш характерні їх особливості. Рухливі ігри, особливо на свіжому повітрі, з достатнім навантаженням, є одним із дійових засобів благотворного впливу на поновлення витрат бурхливо зростаючого організму підлітка.

Збільшення м'язової сили і більш розвинуті вольові якості підлітка дозволяють використовувати ігри з більш значними, ніж раніше, напруженням. Корисно використовувати ігри з завданням укластись у часі, вміло й обачливо чинити опір, більш часу протриматись непереможеним у боротьбі із супротивником і т.д.

Збільшення здібності підлітків до аналізу своїх рухів, до дій інших, підсилення відхиленого мислення – все це дозволяє звернути особливу увагу на техніку і тактику у іграх, суддівство, обговорення і аналізу ігор.

Потрібно частіше використовувати ігри змагального характеру ігри, які потребують організованості, безшумних дій, щоб допомогти дітям самим справитися зі своєю підвищеною збудженістю, а часом і азартом у діях. За допомогою ігор потрібно тренувати учнів в умінні свідомо управляти своєю поведінкою у складних умовах і поводити себе організовано, чесно, дисципліновано.

Використовуючи потяг дітей цієї вікової групи до самостійної творчості, необхідно пропонувати їм ігри типу завдань, у яких гравці самостійно обговорювали б наступні дії, або тактику гри в цілому (наприклад, ігри на місцевості).

У іграх потрібно звернути увагу на розподіл обов'язків, на рівність умов і на авторитет суддівства. Необхідно враховувати бажання окремих учнів об'єднуватись у одній команді з товаришами.

Для того, щоб задовольнити підвищену активність і розвивати у дітей ініціативу і творчість, необхідно запропонувати їм вносити у ігри нові правила і навіть самостійно складати нові ігри.

Необхідно також спонукати їх до самостійної організації ігор і керуванню іграми молодших школярів.

Для дітей цього вікового періоду найбільш типові командні ігри, а також естафети, у деяких випадках проводяться ігри перехідні до командних (елемент змагань).

Введення рухливих ігор у план шкільних змагань підвищує інтерес у дітей до ігор і підсилює їх значення у загальній фізичній підготовці.

Зважаючи на недостатню стійкість серцево-судинної і нервової системи, підвищену емоційність і збудженість підлітків, потрібно з особливою увагою звертати увагу на навантаження у іграх і пам'ятати про індивідуальний підхід до менш підготовлених дітей, особливо дівчат.