Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник брош. - копия.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
162.03 Кб
Скачать

2.2.3. Планування рухливих ігор на уроках фізичної культури

Рухливі ігри на уроках з фізичної культури посідають значне місце, особливо у І – ІV класах.

Рухливі ігри на уроках фізичної культури в І – ІV класах планують протягом усього навчального року, враховуючи пору року і завдання, що стоять перед вчителем у кожній начальній чверті.

При плануванні навчального матеріалу слід керуватися переліком ігор, який визначений програмою з фізичної культури конкретно для кожного класу.

На початку І чверті треба планувати більш легкі ігри за видами рухів, правилами та взаємовідносинами гравців. Нові ігри розучуються наприкінці І, а також в ІІ і ІІІ чвертях. У ІV чверті закріплюються та ускладнюються ігри, в які учні грали протягом навчального року.

У кожній чверті заняття рухливими іграми повинно допомагати закріпленню пройденого матеріалу і сприяти кращому засвоєнню фізичних вправ.

Починаючи з ІV класу, в І та ІV чвертях основним навчальним матеріалом є легкоатлетичні вправи і спортивні ігри. В зв'язку з цим планують рухливі ігри та естафети, що сприяють удосконаленню і закріпленні легкоатлетичних вправ і спортивних ігор.

На уроках які проводяться на футбольному майданчику, включають ігри які потребують більшого простору (ігри на місцевості).

У ІІ та ІІІ чвертях плануються ігри, які можна проводити у приміщенні.

У ІІІ чверті для учнів, у відповідності з проходженням матеріалу з лижної підготовки, планується кілька ігор на лижах.

Наприкінці навчального року враховується якість навчального матеріалу з рухливих ігор і робляться відповідні висновки для їх планування на наступний навчальний рік.

Приблизна схема аналізу рухливої гри:

  • Назва гри, підготовка, хід гри, правила, варіанти.

  • Для якої вікової групи ця гра.

  • Які фізичні і морально-вольові якості та рухові здібності розвиває гра.

  • На яких уроках фізичної культури можна використовувати гру.

2.3. Рухливі ігри дітей молодшого шкільного віку

Найбільш характерними фізіологічними особливостями дітей молодшого шкільного віку є мала опірність кісток, недостатній м'язовий розвиток сили; деяка нестійкість серцевої діяльності; підвищений обмін речовин; невдосконаленість координації рухів, у силі і швидкості рухів; велика емоційність і потреба у рухах; відносно швидка стомленість; недостатній розвиток вольових та інших якостей; невеликий запас знань про свої рухові можливості і здібності; недостатньо володіють предметно-образним мисленням, схильні до драматизації, більше наслідуваних рухів; рівень розвитку мови дозволяє вимовляти речитативи (узгодження слів і рухів); сприйняття недостатньо організовано, нестійке (не можуть відрізнити головне від другорядного); природні здібності пам'яті недостатньо високі (але краще пам'ятають те, що цікаво); розвиток активності і самостійності зводиться до бажання пограти для себе і за себе; увага нестійка (не можуть зосередитись на одній дії).

Ці вікові особливості учнів молодших класів і вирішують необхідність широкого застосування засобів фізичного виховання, особливо рухливих ігор, які відповідають віковим особливостям дітей і являються дійовим засобом виховання і навчання.

Надбаний до школи життєвий досвід дітей, у тому разі і руховий досвід, недостатній для того, щоб вони могли швидко пристосуватись до нових умов, до незвичних для них вимог. І кожен вчитель повинен усіма засобами допомогти дитині швидше увійти у нову діяльність.

У викладача фізичної культури таким засобом будуть рухливі ігри, засіб привабливий для дітей.

Рухливі ігри у молодших класах застосовуються не тільки в навчальних цілях, але й для відпочинку – на перервах, прогулянках і святах.

У дітей цієї вікової групи (7-9 р.) рухливі ігри, у своїй більшості, некомандні тому, що потреба й інтерес до змагань виявляються у них ще не виразно. Спрощені правила, у грі переважно біг, стрибки.

Поряд з некомандними іграми можна проводити спрощені перехідні до командних ігор і командні ігри, які по своєму змісту відповідають їх інтересам, знанням, можливостям і вимогам (9-11 р.).

Усі ігри, які проводяться для дітей молодшого шкільного віку, обов'язково повинні бути націлені на підвищення організації, дисципліни та активних дій. Вони повинні розвивати у них повагу один до одного, товариську взаємодопомогу і почуття відповідальності перед колективом.