Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник брош. - копия.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
162.03 Кб
Скачать

1.2.1. Перша молодша група (3 рік життя)

Для дітей молодших груп підбирають ігри з нескладним змістом. Правил у грі – одне, два. Невелика кількість ролей. Ігри добираються з обов'язковим чергуванням руху і відпочинку, проводяться весело й жваво.

Спочатку ведучим має бути вихователь. Він регулює рухи дітей, щоб вони занадто не збуджувались і не втомлювались. Цікаво проведена вихователем роль ведучого створює бадьору, емоційну атмосферу, сприяє залученню всіх вихованців до гри. Поступово, коли діти другої молодшої групи засвоять правила гри та звикнуть до організованих дій, їх можна залучити до виконання ролі ведучого.

Молодші дошкільнята в колективних іграх виконують оді і ті самі рухи (ходять, бігають, стрибають тощо). У них ще не має зацікавленості в результатах гри, їх приваблює сам процес руху. Цю особливість вихователь і повинен враховувати при плануванні роботи з дітьми.

Проведення рухливих ігор умовно виділяють три періоди в плануванні та організації рухливих ігор з дітьми молодшого дошкільного віку.

Завдання першого періоду (вересень – жовтень) – привчити малят гратися разом (невеликими групами), використовуючи різноманітні іграшки, м'ячі, обручі. Одночасно можна починати проводити і колективні рухливі ігри по 10-12 дітей. Ігри прості за змістом і характером рухів. Діти виконують цікаві та нескладні завдання: підбігти до вихователя "Добіжить до мене", наздогнати м'яч "Дожени м'яч", знайти предмет "Знайди прапорець" тощо. У цих іграх кожна дитина діє в своєму темпі. Її рухи не пов'язані з рухами інших дітей. Після одного-двох повторень вони повністю оволодівають правилами гри.

Другий період листопад – квітень – підвищити активність дошкільнят, привчити їх пристосовуватися до сезонних явищ. Добирають ігри, в яких діти можуть рухатися без особливих труднощів навіть у теплому одязі. Ігри з ходьбою і бігом по всьому майданчику "Поїзд", "Знайди свій будинок"; з катанням м’ячів і кульок "Влуч у ворітця" проводяться в приміщенні. Рухливі ігри поступово ускладнюються.

Третій період (літній) – збагатити руховий досвід дошкільнят, удосконалити набуті ними рухові навички. Вводять нові ігри, а вивчені раніш проводять в ускладненому варіанті. Наприклад у грі "Трамвай" діти проходять не по рівному майданчику, а між предметами, кубиками, які поставлені на землі.

Діти цього віку особливо сприймають образи гри, тому їм радять пострибати як "зайчики", пройти тихо як "мишка".

Тривалість гри 5 – 8 хвилин, кількість повторень 3 – 5 разів.

Ігри з ходьбою та бігом «До ляльок у гості»

Діти сидять на стільцях які розставлені вздовж стіни кімнати. Вихователь говорить, що вони підуть до ляльок у гості і запитує: «Де ляльки живуть?». Діти показують на ляльковий куточок. Вихователь говорить: «Підемо, діти, погуляємо, але нікуди по дорозі заходити не будемо, прямо до ляльок підемо». Діти встають і, неспішно, разом з вихователем, йдуть відвідати ляльок. Вони вітаються з ними, розмовляють. Коли вихователь каже: «Вже пізно, пора додому, підемо тихесенько!», діти повертаються на свої місця.

Методичні вказівки. Перед початком гри, декілька ляльок треба розташувати у іншому місці кімнати. При повторенні гри, відвідують цих ляльок.