Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник брош. - копия.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
162.03 Кб
Скачать

Розділ 2 рухливі ігри дітей шкільного віку

Програма «Основи здоров’я і фізична культура», яка затверджена Міністерством освіти і науки України 29.01.01р. за номером 1/11, як завдання предмета пропонує:

  • Розвиток в учнів основних фізичних якостей та рухових здібностей;

  • Формування життєво важливих рухових навичок та вмінь;

  • Набуття елементарних знань у галузі фізичної культури, гігієни, здорового способу життя;

  • Формування усвідомленої індивідуальної установки на необхідність розвивати свої фізичні якості та рухові здібності;

  • Виховання морально-вольових і психологічних якостей особистості.

Реалізація завдань предмета визначається змістом програми. Основним матеріалом для учнів школи є: рухливі та народні ігри, гімнастика, плавання, легка атлетика, спортивні ігри, футбол.

2.1. Педагогічна характеристика рухливих ігор дітей шкільного віку

Рухливі ігри, передбачені шкільною програмою навчання у школі.

Педагогіка високо оцінює виховне значення рухливих ігор, де у процесі гри вчитель має можливість глибоко вивчати кожного учня, виявляти їх індивідуальні особливості і впливати на них у бажаному напрямку (виховувати фізичні, морально-вольові якості та рухові здібності).

Гра, як фізична вправа, одна з основних форм діяльності людини. Особливо важливе місце вона займає у житті дітей. Значне місце у ігровій діяльності дітей займають ігри, у яких для досягнення поставлених задач використовуються різноманітні рухові дії у формі ходьби, бігу, стрибків, метань, лазанья, перенесення предметів, прийомів боротьби та інших видів пересувань. Саме ці ігри, які називаються рухливими і застосовуються у якості засобів фізичного виховання.

У процесі всебічного фізичного виховання школярів рухливі ігри застосовуються у сполуці з гімнастикою, туризмом, спортивними іграми, легкою атлетикою, зимовими видами спорту, плаванням та іншими видами спорту. Необхідно визначити місце рухливих ігор серед інших засобів фізичного виховання і встановити між ними методично правильну послідовність. Тільки при вдумливому їх сполученні, забезпеченні невід'ємної єдності між ними можна досягти повного і ефективного вирішення усіх виховних, навчальних та оздоровчих задач.

При вирішенні виховних, навчальних і оздоровчих задач необхідно керуватись даними педагогіки, яка розкриває загальні закономірності виховання, а саме дидактичними принципами навчання:

  • Провідним у навчанні є принцип свідомості та активності (залежить від вчителя, вихователя, тренера).

  • Принцип доступності (послідовність проходження ігор повинна бути спланована).

  • Принцип послідовності (від простих вправ до складних).

  • Принцип наочності (гра проводиться після попереднього показу).

  • Принцип повторності (надбані навички і знання необхідно систематично повторювати і закріпляти).

В залежності від форми проведення занять (урочна та неурочна) пріоритетною буде або навчальна задача (урок фізкультури, навчально-тренувальне заняття), або оздоровча (ігри на перерві, у групах продовженого дня, дитячих майданчиках та інше).

Виховна задача червоною ниткою проходить через весь процес навчання рухливим іграм, незалежно від форми проведення занять.

Урочна форма занять передбачає керівну роль вчителя, систематичність занять з постійним складом учнів. Зміст і об'єм ігрового матеріалу узгоджено зі змістом і методикою навчально-виховного процесу, до якого включена дана гра.

Неурочна форма занять передбачає роль активу, організаторів, лідерів з дітей. Організовується епізодично, зі змінним складом учасників. Рухливі ігри різноманітні за змістом та об'ємом матеріалу.

Час відведений на рухливі ігри в руховому розпорядку школярів залежить від віку, класу навчання, від розпорядку навчання, а також від інших видів діяльності та відпочинку.