Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник брош. - копия.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
162.03 Кб
Скачать

Ігри з м’ячем «Десять передач»

Підготовка. Вибирають баскетбольний або волейбольний майданчик. Гравці діляться на дві команди, вільно розміщуються по майданчику. Одному з гравців дають м’яч (м’яч може вводити у гру керівник, як у баскетболі).

Хід гри. По сигналу гравці намагаються зробити 10 передач між гравцями своєї команди. За це вона отримує очко. Рахунок веде вчитель. Гра триває 10 хв. Перемагає команда яка набрала більшу кількість очок.

Правила гри. М’яч можна тільки перехопити, а не виривати з рук. Якщо команда втратила м’яч на підлогу, рахунок починається спочатку. Якщо м’яч вийшов за межі майданчика, то вводить в гру м’яч протилежна команда. Не можна передавати м’яч тільки між двома гравцями. Більше двох кроків з м’ячем бігти не можна.

«Квач з м’ячем»

Підготовка. Вибирають майданчик (волейбольний). Вибирають двох водячих. Їм дають м’яч (волейбольний, баскетбольний, гандбольний). Гравці вільно розміщуються по майданчику.

Хід гри. По сигналу пара водячих починають передавати м’яч один одному і намагаються торкнутися м’ячем кого-небудь з гравців. Гравець, якого торкнувся м’яч стає водячим. Гра продовжується.

Правила гри. За межі майданчику не вибігати. З м’ячем більш двох кроків робити не можна. Гравець міняє водячого, який його торкнувся м’ячем.

«Передав – сідай»

Підготовка. Групу ділять на дві-три команди. Команди стають у колони на лінії старту. В кожній команді вибирають капітана, який стає напроти своєї команди, на відстані 3-6 метрів. У капітанів в руках м’яч.

Хід гри. По сигналу керівника, капітани передають м’яч (двома руками від грудей або іншим зазначеним способом) першому гравцю у колоні той повертає м’яч капітану і відразу приймає упор сидячі. Капітан знов обмінюється передачами з другим номером, третім і так з усіма гравцями у команді. Коли останній гравець повернув м’яч капітану, то капітан підіймає м’яч угору, і уся команда швидко встає. Перемагає команда яка закінчила передачі м’яча першою та не порушила правил.

Правила. Ніхто не повинен пропускати своєї черги. Якщо гравець втратив м’яча, то він повинен його підняти, стати на своє місце і продовжувати далі передачі.

«Ящірка»

Підготовка. Вибирають майданчик. Групу ділить на дві команди. Одна команда стає по периметру майданчика, в руках – волейбольний м’яч. Інша команда стає в середину майданчика у колону – «ящірку», поклавши руки на пояс гравця, що стоїть попереду.

Хід гри. По сигналу гравці, які стоять по периметру, починають вибивати «ящірку» намагаючись влучити у «хвіст ящірки», тобто в останнього гравця. Якщо в гравця влучили, то він виходить і сідає на лаву. Гра проводиться за відведеним часом. Підраховують гравців, які залишилися на вибиті. Команди міняються місцями. Перемагає команда, яка вибила більшу кількість гравців за відведений час.

Правила. Попадання в голову не зараховується, попадання з майданчика не зараховується. «Хвіст ящірки» не можна ховати у середину колони. Перший гравець у колоні може відбивати м’яч.

«Сильний кидок»

Підготовка. Креслять майданчик. Гравці діляться на дві команди і стають на протилежні сторони. Посередині майданчика кладуть баскетбольний або набивний м’яч. В руках гравців невеликі м’ячі.

Хід гри. По сигналу гравці двох команд одночасно починають кидати м’ячі і намагаються влучити у баскетбольний м’яч так, щоб він перекотився за лінію команди супротивника. Команда яка перекотила м’яч отримує очко. М’яч знов кладуть на середину майданчика. Гра проводиться за визначений час або до визначеної кількості очок. Перемагає команда яка набрала більшу кількість очок.

Правила. Не заступати за лінію. М’яч не можна котити по підлозі.

Методичні вказівки. Гру можна використовувати як підготовчу до спортивних, при цьому обов’язково визначати способи кидання м’яча (двома руками від грудей, однією рукою та ін.).