Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник брош. - копия.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
162.03 Кб
Скачать

«Переміна місць»

Підготовка. Групу ділять на дві команди. Команди стають у шеренги, на протилежних сторонах майданчика (за лініями «дому»).

Хід гри. По сигналу керівника всі гравці, стрибають з повного присяду, рухаючись у перед, намагаються як найшвидше пересікти лінію протилежного дому. Перемагає команда, гравці якої швидше зберуться за лінією дома (закінчать стрибки). Можна проводити гру з декількох спроб (за перемогу у спробі – очко). В кінці гри перемагає команда, яка отримала більшу кількість очок.

Правила. Гравець який порушив спосіб пересування вибуває.

Варіанти. В гру можна включати різні способи пересування: в упорі лежачі, перебираючи руками; В упорі лежачі на спині, перебираючи руками та ногами.

«Мотузочка під ногами»

Підготовка. Групу ділять на дві-три команди. Команди стають у колони на лінії старту. Гравці які стоять першими у колонах отримують по мотузочці (скакалці).

Хід гри. По сигналу керівника перші гравці віддають один кінець мотузочки другим номерам і вони удвох проводять її під ногами усієї колони (мотузка майже торкається підлоги). Гравці, що стоять у колоні стрибають через мотузку. Коли усі гравці перестрибнули перший гравець залишається позаду колони, а другий біжить у перед і передає кінець мотузки третьому номеру, мотузочка знову проводиться під ногами гравців. Другий номер залишається позаду, а третій біжить у перед і передає кінець четвертому номеру і т.д.

Гра закінчується коли усі гравці з команди пробіжать з мотузочкою, а перший номер знову стане попереду колони. Перемагає команда яка швидше закінчила гру.

Правила. Після стрибка кожний гравець робить півкроку у перед. Якщо мотузочку втратили, то її підіймають і продовжують з того ж місця.

2.5. Рухливі ігри у позакласній формі роботи

Застосування рухливих ігор на перервах передбачено Положенням про фізичне виховання учнів загальноосвітньої школи в якості однієї з взаємопов’язаних форм організації фізичного виховання в школі. Правильне використання ігор під час великих перерв сприяє активному відпочинку учнів, а також має значення у підвищенні свідомої дисципліни та культури поведінки дітей. Це допомагає учням краще засвоювати великий об’єм знань, поліпшувати успішність.

Рухливі ігри в режимі навчального дня застосовуються на великих перервах, особливо для дітей молодшого шкільного віку. Весною та восени вони проводяться на спортивному майданчику або пришкільному подвір’ї, зимою – в коридорі або в добре провітреному залі.

Ігри, що проводяться у позакласній формі роботи, мають бути добре знайомі дітям, не складні за своєю організацією та правилами, не перевтомлюючи та надмірно не збуджуючі.

Основні задачі – виховні та оздоровчі.

Рухливі ігри викликають у дітей позитивні емоції, стимулюють їх рухову активність. При емоційних рухових діях у граючих збуджуються ті нервові центри, які у класі були загальмовані. Таке переключення нервових центрів дозволяє учням краще відпочивати і краще сприймати навчальний матеріал на послідуючому уроці.

Іграми на перерві займаються організатори позакласної та позашкільної форми роботи разом з вчителем фізичної культури, активу школярів.

Починають проведення ігор на великих перервах після попередньої підготовки. Слід визначити час потрібний у рамках великої перерви на активну діяльність дітей і шкільний сніданок. Намічають ігри на декілька перерв заздалегідь (не обов'язково проводити кожну перерву нову гру). Заготовлюється потрібний інвентар для занять.

Ігри проводять у групах по 15-20 чоловік.

У ігрових вправах можуть брати участь від одного до п’яти - шести учнів по черзі. Окремі ігрові вправи призначені для учнів однакового віку та зросту. Після виявлення переможця змагання продовжуються з іншим складом учасників.

Заняття на спеціально обладнаних місцях можуть проводитися учнями самостійно при загальному нагляді. Стаціонарними приладами можуть бути: мішені для метання, мотузочка з прапорцями, натягнута на стовбури, стовпи з баскетбольними кошиками, льодовий каток й т. д.

Не можна проводити збуджуючі та втомлюючи ігри.

Можна проводити змагальні ігри тільки парні (діти виходять у круг та міряються силою). З групових – ігри , з яких можна вийти в любу хвилину, а також ігри-атракціони основна задача яких розважальна.