Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник брош. - копия.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
162.03 Кб
Скачать

«Орієнтування за слухом»

Місце та інвентар. Рівна галявина або великий майданчик. Пов’язки для очей, свисток.

Підготовка. Гравці шикуються в одну шеренгу або півколом на відстані 2-3 кроки один від одного. Кожний зав’язує собі очі. Керівник гри стає на відстані 40-50 м від гравців.

Хід гри. Керівник подає свистком сигнал. Всі гравці с зав’язаними очима починають йти в тому напрямку, звідки почули сигнал (один свисток), намагаючись як змога ближче підійти до керівника.

По другому сигналу ( подвійний свисток), всі зупиняються, а керівник переходить на нове місце і знов подає сигнал. Всі рухаються в новому напрямку. Керівник переходить з одного місця на інше 2-3 рази, тим самим змінює напрямок руху гравців. По закінченню гри керівник подає довгий свисток, всі зупиняються і знімають пов’язки. Перемагає той, хто ближче опинився до керівника.

Правила:

1. Кожний переміщується самостійно. Не можна об’єднуватися в пари, трійки.

2. Забороняється знімати пов’язки і підглядати до заключного сигналу.

3. Переміщуватися можна тільки кроками.

4. Гравці, які допустили одну помилок, вибувають з гри.

Методичні вказівки. Керівник може взяти 2-3 помічників зі свистками, щоб діти не стояли довго на одному місці.

«Слідопити»

Місце та інвентар. Пересічена місцевість лісу, площею 1,5-2 кв. км. 20-40 невеликих прапорців двох кольорів та 2 великих прапора відповідного кольору. Годинник.

Підготовка. Гравці діляться на дві команди і шикуються на місці старту (галявина). Кожна команда вибирає по одному гравцю «розвіднику», який отримує прапорці для своєї команди (великий і 10-20 маленьких).

Хід гри. Розвідники з прапорцями вирушають ховати великий прапор на відстані 1,5-2 км від старту, в 100-150 кроках один від одного. Ховають прапор два розвідника, щоб кожний знав де знаходиться прапор свій і супротивника.

Як тільки великі прапори заховані, розвідники повертаються до своїх команд і на зворотному шляху розставляють маленькі прапорці у визначеному порядку, якій обумовлено з командою. Наприклад: прапорець вткнутий у землю – означає «прямо», прапорець на дереві – «праворуч», два прапорця разом – «дивись вгору», прапорець на землі – «прапор супротивника близько». Розвідники розставляють їх так, щоб навести свою команду на слід і збити зі сліду команду супротивника. Розставив прапорці, кожний по своєму, розвідники повертаються на старт і говорять: «Готово!». Команди йдуть шукати прапори (на пошуки 20-30 хв. за домовленістю). Розвідники залишаються на старті.

Задача: знайти свій прапор, а якщо можна то і прапор супротивника, і повернутися з прапорами на місце старту. Підраховуються очки за знаходження прапора і швидкість збору команди. Перемагає команда, яка отримала найбільше очок.

Правила:

1. Команда, яка поставила свій прапор на старт отримує 1 очко.

2. Команда, яка зібралася першої на старті – 1 очко

3. Команда, яка принесла на старт чужий прапор – 2 очка.

4. Розвідники крім слова «готово», не мають права нічого казати.

«Пошуки зниклої експедиції»

Місце та інвентар. Пересічена місцевість лісу площею 1,5-2 км. Компас, маршрути для кожної команди. Годинник.

Підготовка. Гравці поділяються на три групи. Одна група («зникла експедиція») ховається в найбільш зручному місці на ділянці не більше 100 кв. м (ховаються, маскуючись, як на землі, так і на деревах).

Від місця схованки, на відстані 1,5-2 км, вибирається місце старту – початку гри. Керівник готує з місця старту два маршрути до місця схованки першої групи. Ці маршрути повинні бути різними, але по відстані однакові. По можливості місця старту двох груп повинні бути в різних місцях, але закінчуватися в місці схованки першої групи.

Хід гри. Керівник, через 15-20 хв. після уходу першої групи, дає дозвіл двом іншим групам відшукати «зниклу експедицію». Кожна з груп отримає компас, маршрут з азимутами і вказаними відстанями в кроках (для кожного напрямку). Керуючись даними, азимутами, групи відправляються на пошуки і роблять вказану кількість кроків в означеному напрямку. Якщо маршрути визначені вірно обидві групи повинні прийти до кінцевого пункту маршруту і знайти «зниклу експедицію».

Перемагає група яка швидше знайшла «зниклу експедицію».

Правила:

1. Гравці кожної групи пересуваються разом.

2. Тривалість шляху повинна бути однакової в обох маршрутах.

3. Схована група вважається знайденою, якщо будуть помічені більше половини її учасників.

4. Для пошуку встановлюється визначений час (50-60 хв.), після чого дають сигнал о закінченні гри. Якщо за цей час "зниклу експедицію" не знайдено, то їй зараховується перемога.