Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник брош. - копия.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
162.03 Кб
Скачать

Ігри з елементами строю та загальнорозвиваючих вправ «Клас, струнко!»

Підготовка. Група шикується у шеренгу. Керівник перед шеренгою.

Хід гри. Керівник подає стройові команди: Праворуч! Ліворуч! Кроком руш! І т. д. Якщо команда лунає зі словом клас, то команда виконується. Наприклад: Клас, праворуч! – виконується, Праворуч! – не виконується. Гравець якій не виконав команду Клас, праворуч! – робить крок у перед. Гравець, який виконав команду Праворуч! – робить крок у перед. Гра триває 3-5 хв. Гравець, який по закінченню гри опинився найближче до керівника – програє із-за допущених помилок.

Правила. Чітко виконувати команди.

Методичні вказівки. Звернути увагу на послідовність пояс

«Швидко по місцям»

Підготовка. Креслять дві паралельні лінії на відстані 7-9 м. Гравці вишиковуються у колону і кладуть руки на плечі попереду стоячому гравцю.

Хід гри. По команді «На прогулянку!» гравці йдуть або біжать за протилежну лінію і виконують задану вправу (наприклад нахили тулуба у перед або стрибки), по команді «Швидку по місцям!» гравці біжать на свої місця і вишиковуються у вихідне положення. Гравець який не встиг стати на своє місце йде у кінець колони. Гра знов продовжується.

Гра проводиться за визначеною кількістю спроб. Програють гравці які стоять у кінці колони.

Правила. Обов’язково виконувати задану вправу. Якщо гравець не встиг стати на своє місце то він не має права штовхатися.

«Совушка»

Підготовка. Вибирають майданчик (волейбольний). Креслять «гніздо», коло діаметром 2-3 м. Вибирається водячий «совушка» - знаходиться у «гнізді». Інші гравці вільно розміщуються по майданчику.

Хід гри. По сигналу керівника «День наступає. Все оживає!» гравці починають бігати, стрибати, відтворювати рухи тварин або птахів. По сигналу «Ніч наступає. Все замирає!» всі зупиняються. «Совушка» вилітає на охоту. Помітивши гравця який поворухнувся, забирає до себе у гніздо. По команді «День наступає. Все оживає!» всі знов починають рухатися. Після 2-3 повторень «совушку» міняють.

Правила. «Совушка» не має права довго стояти біля одного гравця. Вириватися від «совушки» не можна.

Методичні вказівки. Гру можна проводити під музику.

«Шишки, жолуді, горіхи»

Підготовка. Вибирають водячого. Гравці розподіляються потри. Шикування: 1-ші номери – «шишки» стають по колу, 2-гі номери – «жолуді» стають по колу за першими, 3-ті номери – «горіхи» стають за другими, водячий в центрі.

Хід гри. Водячий за своїм вибором називає наприклад: «шишки». Гравці, що стоять під першими номерами, тобто «шишки» повинні помінятися між собою місцями. Завдання водячого встигнути зайняти пусте місце. Гравець, який залишився без місця – стає водячим, а водячий «шишкою».

Правила. Обов’язково мінятися місцями. Гравець, що не помінявся місцем стає водячим. Можна проводити подвійну зміну, тобто «шишки»-«горіхи», або «горіхи»-«жолуді».

Методичні вказівки. Звернути увагу на шикування по колу в колонах.

Ігри з м’ячем «Мисливці та качки»

Підготовка. Вибирають майданчик (волейбольний). Гравці розподіляються на дві команди. Перша команда «мисливці» стають по периметру майданчика. Друга команда «качки» стають у середину майданчика. У команди «мисливців» в руках волейбольний м’яч.

Хід гри. По сигналу «мисливці» починають вибивати м’ячем «качок». Гравець, якого торкнувся м’яч, сідає на лаву. Гра проводиться або за часом (яка команда виб’є більш гравців за відведений час – 4 хв.), або до останнього гравця (яка команда затратила менше часу на вибивання). Команди міняються місцями, «мисливці» стають «качками», а «качки» - «мисливцями».

Правила. Не заступати за лінію. Попадання не зараховуються: від землі, від другого гравця, влучання в голову.