Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник брош. - копия.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
162.03 Кб
Скачать

«Квачі»

Підготовка. Вибирають майданчик. Вибирають водячого – квач. Гравці вільно розміщуються по майданчику.

Хід гри. По сигналу керівника квач починає наздоганяти гравців. Гравець, якого квач торкнувся стає водячим. Він піднімає руку вгору і голосно каже «Я квач!». Гра продовжується.

Правила. Не вибігати за межи майданчика. Торкатися тільки тулуба. Якщо квач довго не може спіймати гравця, то керівник його міняє.

Варіанти. 1. В гру вводяться два квача, потім три і т. д.

2. Квач вище ноги від землі (не можна квачувати гравці, які підняли ноги, або заскочили на лаву).

3. Квач дай руку (не можна квачувати гравців у яких є пара).

«День і ніч»

Підготовка. Вибирають майданчик (волейбольний). Гравці розподіляються по-два. Шикування: перші номери – «день» шикуються у шеренгу на середній лінії волейбольного майданчику, спиною до лінії, другі номери – «ніч» шикуються у шеренгу спиною до перших номерів. Роблять по кроку вперед, тобто відстань між ними повинна бути приблизно 1 м. Лінія дому – лицьова лінія волейбольного майданчику.

Хід гри. Керівник подає команди «День!» або «Ніч!». Гравці команди, яку назвали тікають до лінії дому, гравці другої команди повертаються кругом і намагаються наздогнати гравців команди суперників до лінії дому (торкнутися спини). Потім повертаються на свої місця. Підраховуються спіймані гравці. Гра проводиться з 5-7 спроб. Перемагає команда, яка спіймала більше гравців чужої команди.

Правила. Наздоганяти тільки гравця, який стоїть за спиною. Наздоганяти до лінії дому. Можна міняти вихідне положення.

Методичні вказівки. Звернути увагу на шикування у шеренгах, колонах.

«До своїх прапорців!»

Підготовка. Гравці діляться на 3-4 команди. Команди вишиковуються в кола. У середину кожного кола стає гравець з прапорцем (прапорці різного кольору).

Хід гри. По сигналу гравці відходять у зазначене місце, відвертаються. За цей час гравці з прапорцями міняються або місцями, або прапорцями, або змінюють місце знаходження. По сигналу керівника «До своїх прапорців!», гравці обертаються і біжать до прапорця свого кольору. Команда, яка швидше вишикується біля свого прапорця перемагає. Гра проводиться з декількох спроб. Команда, яка більше разів швидше зібралася біля свого прапорця стає переможцем гри.

Правила. Гравцям з прапорцями обов’язково мінятися місцями або прапорцями. Не можна обертатися. При шикуванні не заважати гравцям іншої команди.

«Пусте місце»

Підготовка. Гравці стають по колу. Вибирають водячого.

Хід гри. Водячий бігає за колом. За своїм вибором зупиняється за спиною одного з гравців, торкається плеча і тікає за своїм вибором, або вправо по колу, або вліво. Гравець, плеча якого торкнулися, біжить у протилежному напрямку. При зустрічі вони роблять вправу, наприклад три присяди. Потім продовжують бігти у своїх напрямках до пустого місця. Хто перший прибіжить, стає у коло, хто не встиг стати – водячий.

Правила. Бігати тільки за колом. При зустрічі обов’язково робити вправу. Якщо гравці прибігли одночасно, то перевага надається водячому.

Методичні вказівки. Звернути увагу на місце керівника при поясненні гри у колі.