Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник брош. - копия.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
162.03 Кб
Скачать

«Два табори (Вартові і розвідники)»

Підготовка. Групу ділять на дві команди (вартові та розвідники). Команди стають у шеренги, на протилежних сторонах майданчика (за лініями «дому»), обличчям одна до другої. Посередині креслять коло. У центр кола кладуть м’яч або інший предмет.

Хід гри. По сигналу керівника два гравця з кожної команди – розвідник та вартовий – вибігають на середину майданчика до м’яча. Розвідник робить різні рухи щоб відвернути увагу вартового й унести м’яч у свій табір. Вартовий повторює усі рухи розвідника і слідкує за м’ячем. Якщо розвідник схопив м’яч, вартовий намагається піймати його і взяти у полон. Якщо вартовий не спіймав розвідника до лінії його «дома», то сам йде у полон. Гра продовжується поки не переграють усі вартові і розвідники. Наприкінці гри підраховують кількість полонених.

Команди міняються ролями, тобто ті гравці що були розвідниками стають вартовими і навпаки. Теж підраховують кількість полонених. Перемагає команда у якої було більше полонених.

Правила. Вибігати до м’яча можна тільки після сигналу. Вартовий який не повторює усіх рухів розвідника, програє. Ловити можна тільки до лінії «дому». Якщо гравець який тікає втратив м’яча до лінії дому, то він програє.

«Падаюча палка»

Підготовка. Вибирають водячого. Водячий отримує гімнастичну палку один кінець якої ставить на підлогу інший притримує рукою. Гравці стають по колу і розраховуються по черзі номерів.

Хід гри. Водячий тримає за кінець палку, голосно називає який-небудь номер і відпускає палку. Гравець номер якого назвали, повинен швидко підскочити і схопити палку поки вона не впала на підлогу. Якщо гравець впіймав палку, то вертається на своє місце, якщо ні – то стає водячим, а водячий стає тим номером гравця якого він називав. Гра продовжується.

Гра проводиться за визначеним часом. Відмічають гравців які не разу не були водячими (за виключенням першого разу).

Правила. Водячий не має права відпускати палку поки не назве номер гравця. Палку не можна кидати навмисно.

Варіанти. Замість гімнастичної палиці можна використовувати м’яч. М’яч підкидають у гору і називають номер.

Ігри з бігом

«Невід»

Підготовка. Креслять майданчик (вибирається баскетбольний майданчик). Вибирають двох водячих – «невід». Інші гравці вільно розміщуються по майданчику.

Хід гри. По сигналу водячі починають наздоганяти гравців. Гравець, якого вони торкнулися, стає між ними. Гра продовжується. Всі інші спіймані гравці також стають між водячими. Невід поступово збільшується. Гра триває поки не залишиться 2-3 гравців – переможці.

Правила. За межи майданчика не вибігати. Гравець вважається спійманим, якщо його торкнулися. Якщо «невід» розірвався, гравець, якого торкнулися, не вважається спійманим. Коли спіймали 4-5 гравців, то дозволяється гравцям пробігати під руками, тобто між «неводом».

Методичні вказівки. Звернути увагу на можливість використання постійної розмітки.

«Виклик номерів»

Підготовка. Група ділиться на 2-3 команди, вишиковуються в колонах на лінії старту. Кожна команда розраховується по черзі від направляючого. На відстані 15-20 метрів ставлять фішки або стійки.

Хід гри. Керівник за своїм вибором називає номер, наприклад п’ять. Гравці під номером п’ять вибігають з колони, оббігають фішки і вертаються на своє місце. Гравець який перший став на своє місце приносить команді очко. Гра проводиться або з встановленої кількості спроб, або до визначеного результату. Перемагає команда, яка набрала більшу кількість очок.

Правила. Перемога зараховується тільки коли гравець став на своє місце. Обов’язково оббігати фішки.

Варіанти. Стрибати на одній нозі. Виконувати задане завдання (кидок м’яча у баскетбольний кошик, пробігти по лаві та ін.).