Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчально-методичний комплекс по ТДП. І.Білас.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.66 Mб
Скачать

Тема 7. Суть, характерні ознаки правової та соціальної держави

Ідея правової держави як загальнолюдська цінність, її становлення і розвиток. Основні етапи формування концепції правової держави такими видатними мислителями, як Платон, Арістотель, Т.Гоббс, Дж.Локк, Ж.Руссо, Ш.Монтеск’є, І.Кант, Т.Джеферсон; українськими вченими: Г.Сковородою, Б.Кістяківським, М.Палієнко, С.Дністрянським, А.Малицьким, В.Старосольським; провідними юристами-теоретиками Росії: В.Гессеном, М.Коркуновим, Ф.Тарнавським тощо.

Характерні риси та ознаки правової держави. Юридичне визнання принципу верховенства права. Відповідальність держави перед людиною і суспільством за свою діяльність. Наявність розвиненого юридичного механізму реалізації людиною її прав і свобод.

Правова держава і громадянське суспільство. Поняття та риси соціальної держави.

Конституція України – передумова побудови соціальної, демократичної, правової держави.

Тема 8. Демократія як форма розвитку цивілізації. Права, свободи, обов’язки людини та громадянина

Витоки й сутність демократії. Основні цінності сучасної демократії. Форми та інститути демократії. Передумови демократії: економічні, соціокультурні. Елементи демократії в історії України. Верховенство права та демократичні інститути. Роль політичних партій у розвитку демократії. Вибори як інститут демократії. Громадянин – творець демократії. Роль засобів масової інформації в демократичному суспільстві. Громадянське суспільство як умова свободи й демократії.

Основні засади демократії. Економічна роль держави у підтримці демократії. Соціальні обов’язки держави у процесі демократизації. Проблема сумісності націоналізму та демократії. Основні теорії демократії. Влада і демократія. Проблеми розвитку демократії в сучасній Україні.

Права людини: історія та сучасність. Право як загальносоціальне явище (права людини, нації, народу, людства, дитини). Класифікація основних прав людини. Юридичні гарантії прав людини: поняття, види.

Державні та міжнародні акти, в яких відображено процес поступового визнання основних прав людини.

Інтеграція України у європейську і світову співдружність держав. Імплементація міжнародно-правових принципів та норм щодо прав людини у державно-юридичну практику (зокрема України): поняття, механізм.

Основні обов’язки людини. Поняття та класифікація основних соціальних обов’язків людини. Обов’язки людини та громадянина за Конституцією України. Система захисту прав і свобод людини в Україні.

Змістовний модуль ііі. Теорія права: форми існування права, його поняття та ознаки

Тема 9. Поняття, суть і соціальна цінність права

Підходи до сутності права. Закономірності виникнення права та його необхідність у суспільстві. Розуміння права у світовій та вітчизняній юриспруденції.

Поняття принципів права, їх значення. Види принципів права. Правові презумпції, аксіоми.

Загальне поняття й ознаки об’єктивного юридичного права. Суб’єктивне юридичне право: поняття та його елементи. Взаємозв’язок між об’єктивним і суб’єктивним юридичним правом. Головні принципи об’єктивного юридичного права.

Сутність і зміст права, його роль у реалізації загальносуспільних інтересів. Співвідношення загальносоціального та спеціально-юридичного права.

Економіка – політика – право. Типологія права.

Соціальна цінність права, функції права та його структура. Співвідношення права й закону.

Обгрунтування стратегії трансформації та розвитку українського права.