Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчально-методичний комплекс по ТДП. І.Білас.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.66 Mб
Скачать

Завдання 4

Використовуючи доступну довідкову літературу і нормативні матеріали, підготувати письмову роботу (до 2-х стор.) з обґрунтуванням форми державного устрою сучасної Української держави, що має у своєму складі Автономну Республіку Крим.

Модульний контроль 1 – 1 год.

Проводиться під час семінарського заняття по темі 4 «Форми держави» як підсумок вивчення тем 1 -4. Контрольні питання подаються окремо.

Література

  1. Линецький С. Методологічні засади осмислення місця і ролі державного режиму в структурі державного ладу України // Право України. - 2000. - № 6. - С. 19.

  2. Телешун С. Поняття державного устрою в Україні: проблеми теорії і практики // Право України. - 2000. - № 6. - С. 14.

  3. Опришко В. Актуальні проблеми парламентської реформи // Право України. - 2001. - № 8. - С. 21.

  4. Плющ І. Доктрина і практика українського парламентаризму: на ґрунті історичного прецеденту // Право України. - 2001. - №1.- С. 3.

  5. Тацій В., Тодика Ю. Проблеми становлення сучасного конституціоналізму в Україні // Право України. - 2001. - № 6. - С. 3.

  6. Скрипнюк О. Вплив інститутів громадського суспільства на становлення і розвиток демократичного політичного режиму // Право України. - 2001. - №5. – С. 12.

Змістовний модуль іі функціонування держави: управління та влад

Тема 5. Механізм і апарат держави

Лекція 5. Механізм та апарат держави, функції держави – 2 год.

 

1. Співвідношення понять механізм і апарат держави. Органи держави як складові частини його апарата.

2. Основні принципи діяльності держапарату. Апарат української держави в сучасних умовах.

3. Поняття та зміст функцій держави, їх класифікація. Зміст і еволюція функцій української держави в сучасних умовах.

Мета лекції: поглиблення знань про функції держави, різні критерії їхньої класифікації, формування уявлень про державний апарат, його призначення і принципи його діяльності. Виховання у дусі поваги до законів та активної правомірної поведінки.

Міжпредметні зв’язки: філософія, політологія, історія України, конституційне право України.

Актуалізація опорних знань: згадайте раніше вивчене визначення держави та зі шкільного курсу основ правознавства назву основних функцій держави.

Головні поняття по темі: функції держави, механізм держави, апарат держави, орган держави, посадова особа, державний службовець, компетенція.

 

Тези лекції:

1. Кожна держава для повноцінного здійснення своїх завдань і реалізації функцій повинна створювати різноманітні організації, які у юридичній науці називають механізмом держави.

Механізм держави - це система всіх державних органів та організацій (підприємств, установ), які здійснюють її завдання і реалізують функції. Подібний підхід до поняття механізму держави міститься у теорії, відпрацьованій В.В.Копєйчиковим ще у 1968 році.

Державні підприємства і державні установи - це такі організації, що під керівництвом державних органів (апарату держави) практично здійснюють функції держави у сфері виробничої діяльності, безпосередньо зв'язаної із створюванням матеріальних цінностей (державні підприємства), чи діяльності, пов'язаної зі створюванням нематеріальних цінностей (державні установи).

Слід мати на увазі, що державні підприємства і установи не можуть характеризуватися як державні органи тому, що вони не є носіями державної влади. Також вони відрізняються від державних органів тільки їм притаманною організаційною структурою, характером повноважень.

Поняття механізму держави, таким чином, значно ширше ніж поняття апарату держави.

 

2. Апарат держави - це система всіх державних органів, що організують здійснення завдань, виконання їх функцій.

Апарат демократичної правової держави повинен відповідати деяким загальним рисам і принципам, до яких належать:

- організація практичного здійснення принципу народовладдя;

- суверенність державної влади;

- неухильне додержання принципу законності;

- орієнтація всієї діяльності на інтереси людини, особистості, охорона прав людини і громадянина, реалізація принципу гуманізму;

- забезпечення балансу інтересів різних спеціальних груп, захист злагоди і консенсусу у суспільстві (принцип соціальної справедливості);

- організація здійснення державної влади згідно з принципом розподілу влад, тобто її диференціювання на законодавчу, виконавчу, судову гілки влади;

- систематичне залучення до виконання державних функцій різноманітних громадських об'єднань, співпраця з ними;

- забезпечення пріоритету у реалізації влади методів реалізації переконання та виховання.

Орган держави - це маючий свою структуру і організований державою чи безпосередньо народом колектив державних службовців, який наділений державними владними повноваженнями, має притаманну йому структуру і здійснює державно-організаторські, розпорядчі, судові та інші функції, відповідно до свого призначення.

Рішення проблеми: особливості діяльності сучасного вітчизняного державного апарату.

 

3. Перед будь-якою державою постає більше або менше коло завдань, на вирішення котрих вона спрямовує свої матеріальні ресурси, ідеологічні та політичні зусилля. З усієї сукупності таких зусиль можна виділити деяку їх кількість, в яких виявляється сутність держави і без котрих вона не може повноцінно діяти як найважливіша складова частина політичної системи суспільства.

Ці основні напрями діяльності держави, в яких знаходить свій вираз її сутність, завдання і цілі, називаються функціями держави.

Функції держави не слід ототожнювати з функціями її окремих органів. Функції держави - це основні напрямки її діяльності, якими зумовлена робота всього державного апарату і кожного з його окремих органів.

Здійснення державних функцій - це складний і багатоплановий процес впливу держави, її відповідних структур на певне коло суспільних відносин. Багатство і особливості суспільних відносин обумовлюють існування у держави досить широкого кола відповідних функцій. Для зручності їх розуміння та вивчення на основі певних ознак функції держави поділяються на ряд видових груп.

1. За соціальним значенням державної діяльності функції поділяються на:

       а) основні, що характеризують призначення держави, найбільш загальні, найважливіші напрямки її діяльності на певному етапі розвитку.

       б) додаткові, що є складовими елементами основних функцій, але самі по собі не розкривають сутності держави.

2. За сферами діяльності держави її основні функції поділяються на:

       а) внутрішні функції, що здійснюються в межах даної держави і в яких виявляється її внутрішня політика (економічна, політична, соціально-культурна, екологічна, охорона правопорядку та деякі ін.);

       б) зовнішні функції, що забезпечують здійснення її зовнішньої політики (дипломатична, оборона країни).

       3. З точки зору тривалості їх здійснення у часі, державні функції поділяються на:

       а) постійні функції, що здійснюються протягом всього часу існування держави.

       б) тимчасові функції, що здійснюються лише протягом певного періоду існування держави.

Рішення проблеми: Зміст і еволюція функцій української держави в сучасних умовах.