Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчально-методичний комплекс по ТДП. І.Білас.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.66 Mб
Скачать

Тези лекції:

1. Правосвідомість - це специфічна форма суспільної свідомості, система відображення правової дійсності у поглядах, теоріях, концепціях, почуттях, уявленнях людей про право, його місце і роль в забезпеченні свободи особи, інших загальнолюдських цінностей.

На відміну від інших форм суспільної свідомості правосвідомість має свій особливий предмет відображення і об'єкт впливу - право як систему правових норм, правовідносини, законодавство, правову поведінку, кінець кінцем, правову систему в цілому.

Правосвідомість суспільства складається з трьох груп елементів: ідеологічних, психологічних і поведінкових.

Правова ідеологія є система правових принципів, ідей, теорій, концепцій, які відбивають теоретичне (наукове) відношення суспільства до права, державно-правового розвитку, правових режимів впорядження суспільних відносин.

На відміну від раціонального формування правової ідеології, правова психологія утворюється стихійно на основі емпірічного (практичного), безпосереднього відображення суб'єктами правових відносин, правової поведінки у вигляді суспільної думки, переживань, почуттів, емоцій, оцінок і т.д.

До поведінкової частини правосвідомості відносяться мотиви правової поведінки, правові установки.

 

2. Функції правосвідомості - це основні напрямки її впливу на правові явища, правову систему в цілому.

До основних функцій правосвідомості відносяться:

1) когнітивна - пізнання правової дійсності, в результаті чого формуються правові теорії, концепції, ідеї, суб'єкти набувають правові знання;        

2) правоутворююча - правосвідомість є джерелом права, правові нормативні акти виступають в якості форми зовнішнього виразу правосвідомості суспільства і законотворчих органів держави. Правові принципи, що є результатом правосвідомості, визначають основні якості норм права, форм і засобів правового регулювання;

3) регулююча - право впливає на суспільні відносини через правосвідомість суб'єктів права, їх правові знання, оцінки, почуття, мотиви і установки.

 

3. Правова культура - це система правових цінностей, що відповідають рівню досягнутого суспільством правового прогресу і відбивають в правовій формі стан свободи особи, інші найважливіші соціальні цінності.

Правова культура суспільства складається з таких найбільш великих правових утворювань:

1) системи правових норм як особливих правил поведінки, що зовні відбиті в системі нормативних правових актів, та конкретизуючих їх актів індивідуального регулювання;

2) сукупності правовідносин, тобто суспільних відносин, що врегульовані за допомогою правових норм і складаються з юридичних прав і обо'язків;

3) сукупності суб'єктів права (фізичних, у тому числі і посадових осіб, державних і інших організацій, соціальних груп, соціальних спільностей);

4) правосвідомості - системи духовного відображення правової дійсності;

5) режиму законності і правопорядку - стану фактичної впорядкованості суспільних відносин, врегульованих за допомогою правових засобів, змістом яких є сукупність правомірних дій суб'єктів права.

Правова культура особи включає правосвідомість, розуміння принципів права, повагу до нього, переконаність у справедливості законів, юридичних прав і обов'язків та інших явищ.

Завдання до самостійної роботи: у чому полягає взаємозв’язок між правовою свідомістю та правовою культурою?