Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчально-методичний комплекс по ТДП. І.Білас.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.66 Mб
Скачать

Самостійна робота студентів 13. Система права та система законодавства – 2 год. Завдання та методичні рекомендації для самостійної роботи Завдання 1

Користуючись рекомендованою літературою і нормативними матеріалами, опрацювати та законспектувати такі питання:

1. Поняття та елементи структури права.

2. Загальна характеристика галузей права.

3. Міжнародне право.

4. Предмет і метод правового регулювання як підстави розподілу права на галузі, підгалузі та інститути права.

5. Система законодавства.

  1. Систематизація нормативно-правових актів.

Ключові поняття та терміни: “норма права”, “система права”, “інститут права”, “підгалузь права”, “галузь права”, “предмет приватного регулювання”, “метод правового регулювання”, “систематизація”, “кодифікація”, “інкорпорація”, “консолідація”, “звід законів”.

Теми рефератів, доповідей

1. Основні форми систематизації норм права.

2. Галузь права як елемент системи права.

3. Практичні та теоретичні проблеми систематизації законодавства України.

Завдання 2

На основі вивчення тематичного матеріалу проаналізувати вищенаведені твердження та підготувати письмові аргументовані відповіді на такі питання:

  1. Правова система порівняно нова для теорії права юридична категорія. Правова система як найбільш узагальнене, багатогранне і складне структурне соціальне явище включає цілий ряд елементів, кожний з яких має свою систему, структуру та структурні елементи. Прослухавши лекцію, опрацювавши різноманітні джерела з цієї проблеми, визначіть складові національної правової системи України.

  1. Проаналізуйте статті Кодексу законів про працю та Кримінального кодексу України і визначте набір особливих засобів юридичного режиму регулювання цих галузей права.?

  1. Запишіть джерела, які притаманні для конституційного, цивільного, сімейного, трудового, земельного, адміністративного, фінансового, кримінального, цивільно-процесуального, господарсько-процесуального, кримінально-процесуального, кримінально-виконавчого права?

  1. Наведіть приклади галузевих та міжгалузевих інститутів права.

  1. Єдність правових норм, що об’єднуються у складну конструкцію, поділену за принципом ієрархії на певні правові утворення, пояснюється:

1) єдністю державної волі;

2) єдністю правової системи;

3) єдністю механізму правового регулювання та принципів права;

  1. єдністю кінцевих цілей та завдань, які стоять перед суспільством.

  2. всі варіанти правильні.

6. Доповніть перелік видів методів, що забезпечують ефективність правового впливу, нормативний розвиток та функціонування суспільних відносин:

  1. заохочення;

  2. надання пріоритету у виборі засобів дозволу або заборони;

7.Наведіть конкретні приклади видів систематизації нормативно-правових актів, що використовуються правоохоронними органами.

8. Деякі вчені виділяють категорію “комплексні галузі права”, які формуються не за предметом правового регулювання (тобто сферою однорідних відносин), а за об’єктом правового впливу. В процесі його функціонування як цілісного багатопланового утворення складаються різного роду правові відносини, що потребують для свого дослідження та регулювання фахівців рівня комплексного правового мислення та володіння комплексними галузями законодавства. Чи погоджуєтеся Ви з такою точкою зору? Обгрунтуйте свою думку та підготуйте письмову відповідь.

9. Арабський вчений Аш-Шафін створив вчення про чотири корені (джерела) мусульманського права. Перший – Коран, другий – Сунна. Назвіть третій і четвертий корені (джерела).