Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчально-методичний комплекс по ТДП. І.Білас.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.66 Mб
Скачать

Предмет навчальної дисципліни

Предметом теорії держави і права є понятійно-категоріальний апарат юриспруденції, загальні та специфічні закономірності виникнення, розвитку та функціонування держави і права.

З огляду на предмет цієї науки, слід зауважити, що вона є наукою: суспільно-політичною, позаяк вивчає такі суспільно-політичні явища, як держава та право; юридичною, адже звертає увагу на правові аспекти суспільного життя.

Вимоги до знань та вмінь Студенти повинні знати:

на понятійному рівні основні тенденції розвитку найбільш загальних і провідних закономірностей виникнення, структури, функціонування й розвитку держави та права, які, як відомо, якраз і складають предмет даної науки;

на функціональному рівні зміст новітніх наукових ідей щодо минулих і сучасних державно-правових явищ; нові підходи і методи, досягнення інших наук, особливості нових зв’язків та властивостей вказаних явищ;

на практично-творчому рівні сформувати вимоги, які ставляться до юриста – дипломата, керівника, юриста-педагога, одним словом, спеціаліста, адже юрист-практик, якщо він прагне й повинен чинити законно, має бути логіком, навіть “формалістом” – хоча б у позитивному, соціально корисному сенсі цього поняття.

Студенти повинні вміти:

на репродуктивному рівні реалізувати вимоги держави щодо формування у дипломатів, юристів, керівників високої професійної культури; виробляти в себе позитивні риси і якості, які пропагують загальнолюдські цінності; давати сучасну характеристику державно-правових явищ;

на евристичному рівні застосовувати так званий персоналістичний підхід, використовувати потребовий підхід (тобто, це - інтерпретація й оцінка державно-правових явищ як інструментів, важелів, засобів задоволення потреб людини, соціальних спільнот, суспільства в цілому);

на творчому рівні використовувати свої внутрішні позитивні якості у підвищені ефективності професійної діяльності, досліджувати актуальні питання юридичної практики; давати об’єктивні оцінки та оцінки сучасного стану розвитку української державності і права, з метою відповідності їх високим вимогам конституціалізму, демократизму, міжнародно-правовим стандартам забезпечення прав людини і громадянина.

Місце навчальної дисципліни в структурно-логічній схемі освітньо-професійної програми підготовки фахівця за відповідним освітньо-кваліфікаційним рівнем. Нормативна навчальна дисципліна “Теорія держави і права” є складовою циклу професійної підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня «Міжнародне право». Вона посідає провідне місце в системі юридичних наук, що пояснюється такими чинниками:

- ця наука є вихідною, нормативною дисципліною при вивченні всієї юриспруденції;

- вона є базовою, фундаментальною, методологічною наукою, адже дає найширші за обсягом і глибиною знання про державу і право. Ці знання є фундаментом при вивченні інших юридичних наук, що, відповідно, дає змогу уникнути однобічності у вирішенні галузевих наукових проблем.

Форми проведення поточного та підсумкового контролю

Контроль здійснюється за модульно-рейтинговою системою. Навчальна дисципліна «Теорія держави і права» складається із чотирьох модулів:

- теорія держави: походження, соціальна сутність, форма держави

- функціонування держави: управління та влада

- теорія права: форми існування права, його поняття та ознаки

- право – інструмент суспільно-державного управління та правова діяльність

Запровадження модульно-рейтингової системи навчання та контролю знань сприяє посиленню відповідальності студентів за якість навчання, стимулюватиме систематичну сумлінну навчальну діяльність. Суттєве підвищення ролі поточного та модульного контролю знань у навчальному процесі, надання модульним результатам переважаючого значення при підсумковій оцінці знань студентів є визначальними рисами використання модульно-кредитної системи.