Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчально-методичний комплекс по ТДП. І.Білас.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.66 Mб
Скачать

Самостійна робота студентів 12. Форми (джерела) права – 4 год. Завдання та методичні рекомендації для самостійної роботи Завдання 1

Користуючись рекомендованою літературою і нормативними матеріалами, опрацювати та законспектувати такі питання:

1. Поняття та види форм (джерел) права.

2. Юридична природа законів і підзаконних актів.

3. Нормативні акти України: види, значення, особливості та межі їх дії.

Ключові поняття та терміни: “форма”, “джерело”, “форма права”, “джерела права”, “правовий звичай”, “юридичний прецедент”, “нормативно-правовий акт”.

Теми рефератів, доповідей

1. Правотворчість як форма владної діяльності держави.

2. Культура і техніка законотворчості у парламенті.

Завдання 2

На основі вивчення тематичного матеріалу проаналізувати вищенаведені твердження та підготувати письмові аргументовані відповіді на такі питання:

  1. Що слід розуміти зі філологічної точки зору під словом “джерело”? Проаналізуйте підходи до цього поняття сучасної української літературної мови.

  1. Проаналізуйте норми Господарського процесуального кодексу (ГПК) України, Кодексу торговельного мореплавства, Кодексу законів про працю і визчіть наявність правового звичаю в правовій системі України (конкретні статті, які санкціоновані державою як правові звичаї).

  1. В Україні до 1997р. питаня про роль судового прецеденту вирішувалось однозначно: жодне судове рішення будь-якої судової інстанції судових прецедентів не створювало і джерелом права не визнавалось. Після 17 липня 1997р., коли Верховна Рада України ратифікувала Європейську конвенцію захисту прав і свобод людини, ця проблема виникла, оскільки рішення Європейського суду набирають значення судових прецедентів, тобто джерел права. Але яке відношення до цього має Україна? Проаналізуйте ст. 9, 55 Конституції України та висловіть своє бачення цієї проблеми.

  1. Наведіть конкретні приклади двосторонніх, багатосторонніх, універсальних міжнародних договорів, укладених Україною за роки незалежності.

  1. Яким законом визначається правовий статус міжнародних договорів України?

  1. Наведіть приклади нормативно-правових договорів як джерел права внутрішньодержавного характеру з різних галузей права України.

Література

  1. Галянтич М. Колізія нормативних актів: вимушений шлях розвитку права // Право України. - 1996. - №6. – С. 14.

  2. Копиленко О. Окремі колізії українського законодавства // Право України. - 2000. - №11. – С. 13.

  3. Івановська О.П. Звичаєве право в Україні: етнотворчий аспект. Навчальний посібник. – К., 2002. – 264 с.

  4. Указ Президента України “Про порядок офіційного оприлюднення нормативно-правових актів та набрання ними чинності” від 10.06.1997 р. // Офіційний вісник України. – 1997. - Число 27. – Ст.11.

Тема 13. Система права та система законодавства Лекція 13. Система права – 2 год.

1. Поняття системи права. Підстави і принципи побудови системи права. Характеристика основних елементів системи права.

2. Взаємозв'язок системи права, правової системи та системи законодавства.

3. Систематизація законодавства.

 Мета лекції: формування уявлень про право як про цілісну систему, поглиблення знань про структуру права, розвиток вмінь та навичок проводити порівняльний аналіз правових явищ. Подолання правового нігілізму, виховання у дусі поваги до законів та права в цілому.

Міжпредметні зв’язки: філософія, політологія, соціологія, історія України, історія держави та права України, історія держави та права зарубіжних країн, історія політико-правових вчень, галузеві юридичні науки.

Актуалізація опорних знань: зі шкільного курсу основ правознавства згадайте визначення понять: система права, система законодавства та правова система.  

Головні поняття по темі: правова система, система права, структура системи права, система законодавства, галузь права, підгалузь права, інститут права, структура системи законодавства.