Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчально-методичний комплекс по ТДП. І.Білас.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.66 Mб
Скачать

Тема 4. Форма держави

Розвиток категорії “форма держави” в політико-правовій думці. Загальне поняття й елементи форми держави. Поняття державного правління. Загально-історичні види державного правління. Види форм правління сучасних держав. Форма правління Української держави за Конституцією України. Шляхи вдосконалення форм правління на сучасному етапі державотворення.

Поняття державного устрою. Загальноісторичні види державного устрою. Унітарна держава, федерація, конфедерація, імперія: їх основні ознаки й особливості. Види устрою сучасних держав. Роль економічних, політичних, національних та інших чинників у виборі форм державного устрою. Державний устрій Української держави за Конституцією України.

Поняття державного режиму. Основні види державних режимів. Сучасні державні режими. Їх співвідношення з формою правління, формою державного устрою. Зміна державного режиму сучасної України.

Вчення про форму держави та соціальна практика.

Змістовний модуль іі. Функціонування держави: управління та влада

Тема 5. Механізм і апарат держави

Поняття влади, її основні ознаки та джерела. Публічна влада як специфічна ознака держави. Сутність державної, публічної влади як необхідної суспільної функції.

Проблеми структури влади. Правові форми та способи її реалізації. Створення державного апарату як засобу реалізації державної влади. Державний апарат і система спеціальних владних установ. Поняття механізму держави, його структура. Принципи та риси апарату держав соціально-демократичної орієнтації.

Принцип поділу влади та відповідна йому структура механізму держави. Система взаємних стримувань і противаг.

Органи держави. Поняття органу держави. Види державних органів. Вимоги до державних органів в умовах формування громадянського суспільства. Державні службовці: поняття, види. Державні органи України.

Практична значущість поділу влад у державно-правовій теорії та практиці України.

Тема 6. Політична система та її структурні елементи

Розвиток ідеї про політичну систему суспільства у світовій класичній думці про державу і право. Поняття політичної системи суспільства та її основні риси. Елементи політичної системи суспільства.

Поняття механізму політичної влади, його структура. Поняття механізму політичного опонування (опору). Політична опозиція. Особливий статус держави в політичній системі суспільства. Об’єднання громадян у політичній системі суспільства. Поняття об’єднання громадян та його види.

Поняття та види громадських організацій. Партії в політичній системі суспільства. Правове регулювання статусу та діяльності об’єднань громадян. Органи громадської самодіяльності. Громадський рух. Поняття трудового колективу, його політичні функції. Форми взаємодії органів держави з об’єднаннями громадян і трудовими колективами.

Демократія як спосіб функціонування політичної системи суспільства.

Політична система українського суспільства, характерні риси та напрями розвитку.

Проблема конфлікту в процесі формування політичної системи України.

Теорія політичної системи та практика.