Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчально-методичний комплекс по ТДП. І.Білас.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.66 Mб
Скачать

Завдання 2

Використовуючи доступну довідкову літературу і нормативні матеріали, підготувати письмову роботу (до 2-х стор.) з обґрунтуванням принципів функціонування державного механізму сучасної Української держави та шляхів вдосконалення його ефективності.

Література

  1. Журавльова Г. Поділ влади в сучасній Україні (проблеми теорії і практики) // Право України. - 1998. - № 11. – С. 23

  2. Федоренко Г. Розподіл влади та її єдність, місце законодавчої гілки влади на етапі державно-правової реформи // Право України. - 1998. - № 7. - С. 7.

  3. Титарчук В. Вдосконалення державного апарату (окремі питання) // Право України. – 1999. - №3. – С. 15.

  4. Дробуш І. Розмежування функцій органів місцевого самоврядування та органів державної виконавчої влади // Право України. - 2001. - № 10. - С. 20.

  5. Шаповал В. Феномен державного органу (органи держави) або органу державної влади: теоретико-правовий і конституційні аспекти // Право України. - 2003. - №8. – С. 25.

  6. Селіванов В. Ціннісно-правовий вимір вітчизняного державного управління // Право України. – 2004. - №4. – С. 30.

Тема 6. Політична система та її структурні елементи Лекція 6. Держава в політичній системі суспільства – 2 год.

1. Політична система суспільства: сутність і структура. Еволюція сучасних політичних систем.

2.  Роль і місце держави в політичній системі суспільства.

Мета лекції: усвідомлення структури і функцій політичної системи, типів зв'язків її суб'єктів; ознайомлення із сучасними політичними системами і їхньою еволюцією. Формування активної громадської позиції, щодо необхідності додержуватися основних принципів демократії.

Міжпредметні зв’язки: філософія, політологія, історія політико-правових вчень, галузеві юридичні науки.

Актуалізація опорних знань: згадайте раніш вивчене поняття „держава” та зі шкільного курсу основ правознавства поняття „політична система суспільства”.

Головні поняття по темі: політична система, політична партія, громадська організація, суспільний рух, самоврядування народу, права і свободи особи, громадянське суспільство, безпосередня демократія, представницька демократія.

 

Тези лекції:

1. Політична система у юридичній літературі визначається по-різному. Усі полярні точки зору з цього питання можна звести до двох основних напрямків: широке і вузьке розуміння цього суспільного явища. Вузьке розуміння політичної системи зводиться до визначення політичної системи як сукупності державних організацій, громадських об'єднань, трудових колективів, що здійснюють функції по реалізації політичної влади. Широка точка зору вбирає в себе найбільш широку сукупність матеріальних і нематеріальних компонентів, пов'язаних політичними відносинами з приводу здійснення політичної влади. Так, П.М.Рабінович, визначаючи політичну систему суспільства, вважає, що це система „усіх політичних явищ, які існують у соціально-неоднорідному, зокрема, класовому, суспільстві”.

Елементами політичної системи суспільства необхідно визнати: а) суб'єктів (носіїв) політики; б) політичні норми та принципи; в) політичні відносини (стосунки); г) політичні погляди, політичну свідомість та культуру; д) зв'язки, що об'єднують названі компоненти.

При системному вивченні цих компонентів ми можемо зробити висновок, що вони передбачають існування і функціонування п'яти основних сторін політичної системи: а) інституціальної (організації, установи); б) регулятивної (норми, принципи); в) функціональної (політичні функції, політичний процес та режими); г) ідеологічної (політичні погляди, політична свідомість та культура); д) комунікативної (зв'язки, що об'єднують вказані компоненти політичної системи).

Політична система України - це система суб'єктів політики, політичних норм і відносин, політичних поглядів, свідомості і культури, що існують і взаємодіють в Україні при здійсненні політичної влади.

Вона характеризується такими ознаками та особливостями: а) Україна проголошується демократичною правовою соціальною державою; б) вся повнота влади в Україні належить її народу; в) державна влада здійснюється за принципом розподілу влад на законодавчу, виконавчу та судову; г) в Україні проголошено принцип верховенства права; д) суспільне життя в Україні базується на засадах політичного, економічного і ідеологічного плюралізму; ж) визнаються пріоритетними загальнолюдські цінності, права і свободи людини і громадянина; е) держава відповідає перед людиною і супільством за свою діяльністю.

 

2. Суб'єктом здійснення державної влади є держава. Вона займає одне з провідних місць у політичній системі. Це зумовлено тим, що лише держава:

а) володіє суверенною владою, тому, що єдина уособлює суверенітет народу і суверенітет нації і є результатом реалізованого права на самовизначення;

б) виступає офіційним представником (через представницький вищий законодавчий орган влади) усього народу;

в) забезпечує і захищає права своїх громадян, а також інших людей, що знаходяться на її території;

г) здатна задовольняти загальнолюдські потреби, виконувати соціальну та інші функції;

д) має спеціальний апарат, що забезпечує виконання державних функцій;

ж) може встановлювати правила поведінки, тобто формально - обов'язкові для всіх правові норми і за їх допомогою регулювати суспільні відносини між різними суб'єктами суспільства.

Якраз тому, що держава є суб'єктом, у тому числі і політичної системи, їй притаманні такі ознаки:

а) наявність території, тобто частини земної кулі, що відокремлена кордонами, на яку розповсюджується повновладдя держави і де проживає населення, усі громадяни цієї держави; б) суверенітет;

в) державна влада;

г) державний апарат як система державних органів, за допомогою яких здійснюються функції держави;

д) спроможність видавати загально-обов'язкові юридичні норми.

Визначальними при співвідношенні держави і громадянського суспільства у більшості країн світу є такі засади: а) держава сприяє складанню і підпорядковує свою діяльність служінню громадянському суспільству; б) вона забезпечує різні для всіх можливості у сферах життєдіяльності людей, базуючись на принципі соціальної справедливості; в) чітко окреслює межі свого втручання у справи людини і суспільства. До того ж регулювання суспільних відносин здійснюється за допомогою права, яке диференціюється на публічне і приватне, а виявлення влади обмежене її розподілом, виконавчу і судову.