Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчально-методичний комплекс по ТДП. І.Білас.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.66 Mб
Скачать

Тези лекції:

1. Регулюючий вплив права на суспільні відносини полягає в тому, що воно в своїх нормах конструює модель обов'язкової або дозволеної поведінки різних учасників цих відносин. Це знаходить свій вираз у наданні одним учасникам суспільних відносин певних прав і в накладенні на інших певних обов'язків, пов'язуючи їх тим самим взаємними правами і обов'язками, а тому орієнтує їх поведінку в тих чи інших напрямках.

Таким чином, правовий вплив - це дія права на широке коло суспільних відносин, свідомість і поведінку людей за допомогою неправових (психологічних, ідеологічних та ін.) механізмів. При цьому, якщо можна так сказати, діє не право як сукупність норм, а скоріше "дух права".

Правове регулювання - це дія права на суспільні відносини за допомогою певних юридичних засобів, перш за все, норм права.

Предметом правового регулювання є найбільш важливі для держави, об'єднань людей і конкретних осіб суспільні відносини, що об'єктивно потребують і піддаються юридичному регулюванню, і сторони яких виступають їх свідомими та вольовими учасниками.

Стосовно до конкретних суспільних відносин правове регулювання здійснюється за допомогою таких прийомів або способів:

1). Дозволу - тобто надання суб'єкту права на здійснення певних дій.

2). Зобов'язування - це юридично закріплена необхідність певної поведінки в тих чи інших умовах, обставинах.

3). Заборона - це юридична необхідність утримуватись від певної поведінки.

Існують такі типи правового регулювання:

1). Загальний дозвіл - це тип правового регулювання, який базується на своєрідній презумпції дозволу виконувати ті чи інші дії. Виключення становлять випадки прямої заборони в законі тих або інших дій. Таким чином, цей тип правового регулювання виходить з формули: дозволене все, крім того, що прямо заборонене в законі.

2). Звільнення від заборони - тип правового регулювання, який складається на базі загальної заборони якихось видів дій, але при цьому формулюється конкретне звільнення від неї, тобто робиться виняток із загальної заборони. В цьому типі правового регулювання реалізується принцип: заборонене все, за винятком того, що прямо дозволене в законі.

Завдання на семінарське заняття: які суб’єкти правових відносин повинні діяти за кожним з названих типів правового регулювання?

 

2. Сукупність правових засобів, за допомогою яких поведінка учасників суспільних відносин приводиться у відповідність з вимогами і дозволами, що містяться в нормах права, зветься механізмом правового регулювання суспільних відносин.

З визначенням поняття механізму правового регулювання видно, що це комплексне явище, до якого включається певний ряд частин, що становлять його склад, серед яких виділяють такі елементи:

1. Норми права, які встановлюються нормативними актами, є основою механізму правового регулювання.

2. Правові відносини, тобто дійсні суспільні відносини, які відбуваються в рамках, що визначені нормами права.

3. Акти реалізації прав і обов'язків - це дії суб'єктів по здійсненню велінь правових норм.

 

3. Процес правового регулювання - це досить складне і тривале у часі явище, в якому можна визначити декілька стадій:

1. Правова регламентація суспільних відносин - це стадія, на якій проходить розробка юридичних норм, як загальнообов'язкових правил поведінки для регулювання певних суспільних відносин.

2. Виникнення суб'єктивних прав і юридичних обов'язків (виникнення правовідносин) - це стан переходу від загальних велінь правових норм до конкретної моделі поведінки конкретних суб'єктів.

3. Реалізація (фактичне використання) суб'єктивних прав і юридичних обов'язків.

Крім цього, в процесі правового регулювання можлива (але не обов'язкова) стадія застосування норм права, яка проявляється у виданні державно-владного акту, що забезпечує виникнення, зміну або припинення правових відносин.