Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчально-методичний комплекс по ТДП. І.Білас.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.66 Mб
Скачать

Тези лекції:

1. Поняття системи права на відміну від правової системи, відбиває не сукупність всіх правових явищ у їх взаємодії, а тільки внутрішню будову права як системи правових норм.

Для внутрішньої форми (структури) права характерні:

1) єдність його складових частин, що зумовлено системою суспільних відносин, які визначають зміст правових норм, утворенням і дією останніх на основі єдиних принципів, можливістю застосування заходів примусу з боку держави, волею більшості населення і т.д.;

2) диференціація права на відносно відокремлені складові частини у вигляді певних об'єднань правових норм (галузі та інститути права);

3) наявністю різних видів зв'язків норм права і їх об'єднань між собою (соціальних, ідеологічних, юридичних, державних та ін.).

Елементи системи права:

Галузь права - це складова частина системи права, відносно самостійна сукупність його норм, об'єднаних загальністю предмета і метода правового регулювання.

Підгалузь права - це складова частина галузі права, яка об'єднує норми права, що регулюють суспільні відносини певного виду. Наприклад, підгалузями цивільного права є авторське і винахідницьке право, фінансового права - банківське право і т.д.

Інститут права - це таке угруповання норм права певної галузі чи підгалузі, що регулює конкретний вид чи сторону однорідних суспільних відносин. Наприклад, у цивільному праві є інститут права власності, норми якого регулюють відносини власності.

Іноді деякі відносини регулюються нормами різних галузей права, тому ці норми утворюють комплексний інститут права.

Система права України складається із галузей державного, адміністративного, фінансовго, земельного, цивільного, трудового, сімейного, кримінального, цивільно-процесуального, кримінально-процесуального та інших галузей права.

Кожна галузь права має свої ознаки, серед яких основна - специфіка предмета регулювання.

 

2. Відмінність внутрішньої структури системи законодавства від відповідної структури системи права зумовлені головним чином тим, що засадами будування законодавства є структура не тільки системи права, але й система здійснення державного керівництва у цілому. Саме тому структура системи законодавства певним чином залежить не тільки від логіки самої системи права, а також і від інших факторів об'єктивного і суб'єктивного порядку.

Галузі законодавства в деяких випадках співпадають з галузями права (кримінальне, цивільне), в інших - з підгалузями права (авторське, водне законодавство) чи міжгалузевими комплексами (Законодавство про охорону природи, морське законодавство, сільськогосподарське законодавство).

Галузі законодавства складають його горизонтальну структуру: вертикальна - будується у відповідності з юридичною чинністю нормативно-правових актів і умов, що багато в чому залежить від місця суб'єкта законодавства в системі нормотворчих органів.

Система права та система законодавства співвідносяться як зміст та форма. Ще більш ширше поняття „правова система” (сукупність всіх правових явищ) охоплює і систему права, і систему законодаства.

 

3. Систематизація нормативно-правових актів - це діяльність по впорядкуванню і удосконаленню нормативно-правових актів, зведенню їх в певну внутрішньо злагоджену систему.

Систематизація законодавства необхідна для ефективного здійснення правотворчої діяльності, в тому числі для виявлення причин, протиріч, невідповідностей в нормативному регулювання і їх усунення, а також застосуванні і реалізації нормативно-правових актів і умов. Систематизація законодавства спрямована і на поліпшення інформаційного впливу права на правосвідомість його суб'єктів.

Розрізнюють три основних види систематизації законодавства: інкорпорацію, кодифікацію та консолідацію.

Інкорпорація нормативно-правових актів - це засіб систематизації, при якому здійснюється зовнішнє їх впорядкування, а зміст не змінюється.    

Кодифікація - це засіб систематизації, при якому здійснюється така обробка нормативно-правових актів, що певною мірою змінює їх структуру (погоджує, усуває протиріччя, об'єднує і т.д.). Результатом кодифікації є новий нормативно-правовий акт (кодекс, інструкція, положення і т.д.).

Консолідація - це засіб систематизації, при якому здійснюється зовнішнє впорядкування нормативно-правових актів за галузевою ознакою, а зміст не змінюється.