Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчально-методичний комплекс по ТДП. І.Білас.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.66 Mб
Скачать

Завдання 2

“Суспільство в найширшому сенсі цього слова є сукупністю організмів… Але серед всіх організмів нас найбільше цікавить вид “Гомо сапієнс” – людина як організм, що досягнув, наскільки нам відомо, найвищого органічного розвитку та являє собою … достатньо і глибоко своєрідний вид серед живих організмів. Тому ми можемо поділити всі тваринні організми на два основні класи: тварини у точному сенсі слова і людина. Відповідно, поділяться на дві групи і товариства живих організмів: тваринні спільності та людські або суспільство… Початковим та кінцевим елементом суспільства є людина. Людина є, перш за все, продуктом не лише природи, але й культури. Отже, ми бачимо, що життя суспільства являє собою масовий, стихійний потік зв’язків та взаємодій людей на основі їх дій чи то поведінки. Безпосередні зв’язки при співробітництві необхідно включають у себе матеріальний, психічний та ідеальний моменти” ( М. Кондратьєв)

Чи вважаєте Ви прийнятним такий хід міркування для пояснення поняття суспільства? Наскільки виправдано подавати генезис суспільсва, відштовхуючись від різновидів живих організмів? Чи згідні Ви з усіма основними напрямами думки даного фрагмента? Або, що для Вас тут постає неприйнятним? Що, навпаки, приваблює? Обгрунтуйте відповідь.

Завдання 3

“Своєрідність осіб у першому наближенні окреслюється їх потребами… Можливість їх задоволення вкорінена у суспільні зв’язки, що являють собою той всезагальний здобуток, звідки всі отримують необхідне … Цей різноманітний зміст своєрідних потреб утворює розподіл праці” (Г. Гегель)

Що нового щодо суспільства та його функціонування можна побачити у даному положенні Гегеля?

Завдання 4

“Сім’ї, громади, села соціологи називають “первинними спільнотами”. Останні могли б бути визнані суспільствами за наявністю особливих умов. Найважливішою з цих особливих умов постає самостійність: саморегулювання, самовідтворення, самозародження. Іншими словами, соціальна система постає суспільством лише в тому випадку, якщо вона не входить в якості складової частини в більше суспільство. Виключний характер категорії суспільства полягає в тому, що воно являє собою таку соціальну систему, що володіє генетичною історією та своєю територією, має окремі частини, але саме не є частиною широкої системи влади… Суспільсво – це не просто сукупність поєднаних людей, початкових та культурних колективів… Всі ці колективи утворюють суспільство в силу свого існування під загальною владою, що здйснює контроль над територією, позначеною кордонами, що підтримує та насаджує певну … культуру” (Е. Шиллз)

Проаналізуйте дане міркування і спробуйте чітко виділити ті характеристики суспільства, які автор фрагмента вважає необхідними. Спробуйте також поєднати їх із тими, які були окреслені в попередніх уривках. Як Ви розумієте таку рису суспільства, як “генетична історія”? Чи існує реальна можливість таку історію відслідкувати для реально існуючих суспільств? Чи можна на основі даного уривка зробити висновок про те, що суспільство складається із певних часткових спільних людських утворень? Які положення даного фрагмента Ви вважаєте цінними та виправданими з позиції осмислення природи суспільства?