Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ3.Трансмісія 26.04.11р..docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
30.14 Mб
Скачать

Конструкція гідромеханічної трансмісії

Гідротрансформатор (з насосним колесом зв’язаним з колінчастим валом, турбінним колесом зв’язаним з ведучим валом коробки передач та реакторним колесом встановленим на роликовій муфті вільного ходу) і елементи механічної ступінчатої трансмісії, система керування з датчиками, золотниковим приладдям, контролер режимів та системи подачі, охолодження масла.

Принцип дії гідромеханічної трансмісії

А). Приннцип дії гідротрансформатора: При обертанні колінчатого вала масло, яке заповнила простір між лопатями насоса під дією відцентрової сили переміщається вздовж лопаток до зовнішніх частин лопаток. Вийшовши з насосного колеса, потік масла діє на турбінне колесо, передаючи йому частину своєї енергії і тому турбінне колесо починає рухатись у тому ж напряму, що і насосне. Від турбінного колеса масло поступає на лопаті реакторного колеса, яке змінює напрям потоку масла до внутрішніх частин насосного колеса. У такий спосіб масло рухається по замкнутому колу циркуляції. При цьому силовий вплив на турбінне колесо залежить від напряму абсолютної швидкості масла. Кутова швидкість турбінного колеса менше кутової швидкості насосного колеса.

Таким чином робота гідротрансформатора супроводжується проковзуванням насосного колеса відносно турбінного, яке збільшується зі збільшенням навантаження. Чим більше проковзування, тим більше реактивний момент, направлений у бік обертання турбінного колеса. Крутний момент насосного колеса і реактивний момент реакторного колеса співпадають і таким чином забезпечується збільшення крутного моменту при великих навантаженнях. Збільшення крутного моменту на гідро трансформаторі оцінюється коефіцієнтом трансформації. При збільшенні швидкості обертання трансформатора, коефіцієнт плавно наближається до одиниці.

Б). Принцип дії інших елементів трансмісії аналогічний роботі ступінчатої трансмісії. При наявності автоматичних систем керування, трансмісія передає крутний елемент у безступінчатому режимі.

Рис. 3.2.1. Гідромеханічна трансмісія з приводом на передні колеса та автоматичним керуванням

3.3. Гідрооб’ємна трансмісія Призначення

Забезпечення безступінчатої передачі та зміни величини та напряму передачі крутного моменту до ведучих коліс за допомогою оливи під тиском, оптимального компонування, реверсивного руху з одинаковими швидкостями уперед та назад. Передача крутного моменту на колеса довгомірних причепів. Реверсивність гідропривода дозволяє ефективно гальмувати двигуном на затяжних спусках та гірських дорогах, що дає можливість заміни гальмівної системи та ступінчатої механічної трансмісії.

До недоліків відносяться великі габарити та маса, значно менший коефіцієнт корисної дії, висока собівартість та недостатня зносостійкість.

Конструкція гідрооб’ємної трансмісії

Гідронасос основний, зв’язаний з колінчатим валом та підкачуючий насос системи подачі оливи; гідродвигуни коліс; трубопроводи високого та низького тиску; гідроакумулятори; охолоджувач оливи; резервуари для оливи; фільтри; редукційний та запобіжний клапани, система керування.