Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ3.Трансмісія 26.04.11р..docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
30.14 Mб
Скачать

Принцип дії

При натисканні водієм на педаль зчеплення 1, зусилля від ноги через важіль 1, вал 17, важіль 18, тягу 10, важіль 7, вилку виключення зчеплення, передається до вижимного підшипника, який натискає на важелі 2 вимкнення зчеплення, які відтискають натискний ведучий диск від веденого. Передача крутного моменту до коробки передач припиняється, що дає змогу виключити передачу та припинити рух, або переключитись на іншу передачу. Перед початком руху є можливість включити передачу та почати рух.

Застосування важелів зменшує натискне зусилля водія на педаль зчеплення.

До переваг механічного приводу відноситься простота та надійність конструкції, а до недоліків – погана ізоляція кабіни в місці установки педалі зчеплення. При значних зусиллях на педалі зчеплення використовують підсилювачі.

Рис. 3.7.38. Механічний штовхаючий привод зчеплення

Принцип дії

При натисканні водієм на педаль зчеплення, зусилля від ноги через важелі, що збільшують зусилля, передається до вижимного підшипника, який натискає на важелі або діафрагмову пружину зчеплення, які відтискають нажимний ведучий диск від веденого. Передача крутного моменту до коробки передач припиняється, що дає змогу виключити передачу та припинити рух, або переключитись на іншу передачу. Перед початком руху є можливість включити передачу та почати рух.

Рис. 3.7.39. Схема механічного тросового приводу виключення зчеплення:

1-колінчастий вал; 2- маховик; 3- ведений диск; 4-натискний диск; 5- кожух зчеплення; 6- нажимні пружини; 7- віджимні важелі, 8- підшипник виключення зчеплення; 9- вилка; 10- трос; 11- важіль; 12- педаль;

13,15- шестірня і первинний вал коробки передач; 14- картер коробки передач.

Для вимкнення зчеплення водій натискає на педаль 12 вимкнення зчеплення, тяга тисне на верхній кінець важіля 11, який може повертатися на осі у середині важіля. При цьому нижній кінець важіля 11 відтягує трос 10 і нижній кінець важіля 9, що повертається на осі в середині важіля. Верхній кінець важіля тисне на вижимний підшипник, який тиснучи на важелі 7 виключення зчеплення відтискає натискний диск 4 від веденого 3 та припиняє передачу крутного моменту.

Рис. 3.7.40. Тросовий механічний тяговий привод зчеплення з діафрагмовою пружиною

Принцип дії

Для вимкнення зчеплення водій натискає на педаль вимкнення зчеплення, верхній кінець важіля якої відтягує трос у сторону зворотну напряму натискання. При цьому другий кінець троса відтягує нижній кінець важіля з вижимним підшипником до пелюстків діафрагмової пружини. При натисканні підшипника на пелюстки по внутрішньому діаметру відтискається натискний диск від веденого та припиняється передача крутного моменту.

Рис. 3.7.41. Гідравлічний привод зчеплення

Гідравлічний привод установлюється на легкових автомобілях, вантажних автомобілях малої та середньої вантажопідйомності, а також на автобусах при значному віддаленні зчеплення від місця водія.

До позитивної сторони гідравлічного приводу відноситься значно більший коефіцієнт корисної дії ніж у механічного, можливість використовувати з автоматичними системами керування. Разом з тим гідравлічний привід менш надійний ніж механічний та більш складний.